Pevekoo's website

2019: Geen normaal jaar, maar coëfficiëntenjaar!

Hét voetbalwoord van 2019 is ongetwijfeld coëfficiëntenfeest!

Deze keer: Vóór de stelling!
We zijn dol op lijstjes. Vooral aan het einde van het jaar valt er niet aan te ontkomen. De beste sporter, de politieke prestatie van het jaar, de invloedrijkste Nederlander, de Top 2000 en zo zijn er nog wel een paar te noemen. Ook het voetbal heeft zijn lijstje: de coëfficiëntenlijst.
Wat was het vroeger toch overzichtelijk in het voetbal. De landskampioen speelde om de Europa Cup I, de bekerwinnaar om de Europa Cup II en de teams die in de nationale subtop eindigden, speelden om de Europa Cup III.  Doordat regio’s in diverse Europese landen zelfstandig werden, nam het aantal deelnemende landen fors toe. Ondertussen kwam het voetbal volledig in de greep van de commercie. De invoering van de Champions en Europa League is een gevolg hiervan. Om het allemaal beheersbaar te houden heeft de UEFA een puntensysteem bedacht dat leidt tot de coëfficiëntenlijst. De Europese prestaties van de clubs bepalen de positie van het betreffende land op de lijst en die positie is erg belangrijk. Sta je als land in de top tien dan is de kampioen bijvoorbeeld rechtstreeks gekwalificeerd voor de Champions League. Nederland staat nu op de negende plaats, ondanks de terugval van Nederlandse clubs in november en december.
Het had voor de hand gelegen om ‘VAR’ te kiezen als voetbalwoord van het jaar. Je kunt je echter afvragen wat ’VAR’ nog met het echte voetbal te maken heeft. In het verlengde van ‘VAR’ was ook het woord ‘aangeschoten’ een optie geweest. Hoe vaak hoorden we afgelopen jaar niet dat er sprake was van ‘aangeschoten’ hands? Na een paar verloren wedstrijden werden trainers als ‘aangeschoten’ wild betiteld. Dan was er ook nog de trainer van PEC Zwolle die de ‘aangeschoten’ fase zelfs al voorbij was en dronken achter zijn stuur plaatsnam.
Gezien het belang van de lijst en de mooie positie die Nederland heeft veroverd, is coëfficiëntenfeest terecht het voetbalwoord van het jaar. Aan de lijst ligt een gedegen berekening ten grondslag, waardoor sprake is van een objectief eindresultaat. Dat andere lijsten wél gemakkelijk te manipuleren zijn, bewezen actievoerende boeren bij de Top 2000. Door hún toedoen, belandde Normaal op plaats negen. Volkomen absurd! Zoiets kan bij de UEFA-lijst gelukkig niet gebeuren. De negende positie van Nederland is terecht en volkomen verdiend!

En wat vindt Frank (tegen de stelling)?:
2019 was een complex jaar en dat heeft er natuurlijk mee te maken dat 2019 een complex getal is: een priemgetal zou je denken, maar dat is het ook weer niet, daarvoor moet je terug naar 2017 of vooruit naar 2027. Ik vermoed dat dit er ook de oorzaak van is geweest dat een aantal zaken zelfs ons wijze mannen boven de pet is gegroeid: de stikstofcrisis, klimaatverandering, Brexit, de sluiting van het Patronaat.…. wie het allemaal nog kan volgen moet het zeggen?? Even gecompliceerd en net zo ondoorgrondelijk waren deze belangrijke bijzaken als: de nieuwe hands-regel, een groot aantal VAR-beslissingen en de EK-loting – een half dozijn UEFA-bobo’s is hierdoor dusdanig van in de war geraakt dat ze nog altijd onder een strikt regime in een instelling verblijven –. En dan knalt de Pingeliëer-redactie er op de valreep nog een term in die ik na twee lettergrepen al niet meer kan uitspreken, laat staan spellen.
Feest of niet – daar hebben wij Hagenezen sowieso onze eigen ideeën over – ik ben tegen. Bedenk maar iets eenvoudigers en ik mag hopen dat het lekkerbekkende en deelbaarder 2020 hier alle aanleiding toe geeft en dat het leven weer een stuk simpeler, overzichtelijker en begripvoller wordt na de roetsj. Gelukkig, (een) nieuw jaar!