Pevekoo's website

ABBA of ABAB?

De KNVB moet het ABBA principe bij penalty schieten doorzetten!

In mijn platenkast staan, tussen elpees van onder andere Beatles, Dire Straits en Springsteen, ook een paar elpees van ABBA. Ik durf het nu toe te geven: ABBA was mijn guilty pleasure. Vroeger werd vaak neergekeken op de ‘commerciële’ muziek van de groep en durfde je niet te zeggen dat je elpees van de groep bezat. Nu, 40 jaar later, wordt er genuanceerder gedacht over deze Zweedse groep. De schaamte over het feit dat ik weleens naar ABBA luisterde, is nu verdwenen.
Wie zich wel moet schamen, is scheidsrechter Nagtegaal. Hoe kwam hij op het idee om bij het nemen van de strafschoppen opeens voor een andere volgorde te kiezen? Het ABBA-principe? Ik denk eerder dat hij het boek ‘Het Pippi Langkous principe: Richt de wereld in naar je eigen zin!’ gelezen heeft. Met zijn actie heeft Nagtegaal de KNVB en de beide amateurploegen in problemen gebracht. Zeker voor Lisse, dat de strafschoppenserie winnend afsloot, is het vervelend. In de Bollenstreek leeft het amateurvoetbal meer dan hier. Bij EVV waren vorige week volgens de krant 100 toeschouwers aanwezig. Naar FC Lisse gaan veel meer mensen kijken. Dat hoorde ik van oud-Peyenaar en nu inwoner van Lisse, Peter Jaszewski. Onlangs was Peter weer eens terug in zijn geboortedorp voor een reünie met een aantal oude bekenden. Voetbal was natuurlijk een van de gespreksonderwerpen. Daarbij werd ook de vergelijking gemaakt tussen Lisse en Echt.
Door de blunder van de scheidsrechter is nu ook in Nederland de discussie over de volgorde bij het nemen van penalty’s op gang gekomen. Bij tennis wordt, sinds de invoering van de tiebreak, al jarenlang met succes de ABBA-volgorde gehanteerd. In Engeland wordt dit jaar met deze volgorde getest. Ook de UEFA heeft dit al gedaan. Wellicht dat er ook voor de KNVB muziek in zit!