Pevekoo's website

Arjen Robben, wel of niet naar PSV?

Arjen Robben moet niet naar PSV gaan want hij zal de doorbraak van talenten in de weg staan

Deze keer: Tegen de stelling!
Nadat de vorige stelling handelde over een Fries, is deze keer de Groninger Arjen Robben aan de beurt. We blijven dus nog even in het noorden van het land. Onze noordelijkste provincie heeft trouwens een mooie promotieslogan: ‘Er gaat niets boven Groningen’. Door de negatieve gevolgen van de gaswinning heeft die slogan wel een flinke deuk opgelopen. Met een terugkeer van Robben naar Groningen had de provincie een mooi nieuw uithangbord gekregen. Het lijkt er echter op dat Robben voor PSV zal kiezen.
Het is niet altijd een succes als een voetballer aan het einde van zijn carrière terugkeert bij de club waar hij in het verleden succesvol was. Supporters hebben vaak een te hoog verwachtingspatroon en dan wordt er al snel gemord als het niet loopt zoals verwacht. Bij Robben ligt dat toch anders. PSV is vorig seizoen kampioen geworden en staat ook nu weer aan de top. Er is in Eindhoven dus geen sprake van een paniekaankoop wanneer Robben wordt binnengehaald. De Eindhovense supporters zullen daarnaast ook wel inzien dat men met Robben erbij, niet even de Champions League gaat winnen.
Bij het lezen van de stelling gingen mijn gedachten trouwens direct terug naar het seizoen waarin Johan Cruijff, Feyenoord naar de landstitel leidde. In het team speelde ook een nog jonge Ruud Gullit. Die zal later aangeven dat de aanwezigheid van Cruijff zijn carrière mede gevormd heeft. De rol die Cruijff toen had bij Feyenoord zie ik ook weggelegd voor Robben bij PSV.
Ik denk niet dat Robben de doorbraak van talenten in de weg zal staan. Tenslotte gaat het maar om één positie in het team. Daarnaast zal een echt talent altijd doorbreken, zelfs met de aanwezigheid van Robben. Sterker nog, Robben heeft in zijn laatste periode bij Oranje bewezen het teambelang voorop te kunnen stellen en andere spelers juist te motiveren. Zo’n leider op het veld mist PSV momenteel. Dat bleek ook weer bij de zeperd tegen FC Emmen. Van Bommel kan veel praatjes houden over keuzes die je maakt bij de aankoop van een auto, maar voetbalwedstrijden worden uiteindelijk toch alleen op het veld gewonnen!

En wat vindt Frank (vóór de stelling)?:

Ik kan me voorstellen dat de uitzending over Frans Derks bij Andere Tijden Sport het gespreksonderwerp van de dag is en dan met name de vraag met wie het flamboyante feestbeest de hotelkamer deelde na een avondje doorzakken Bie Betje. Tzt moet iemand mij maar bijpraten, maar voor nu word ik geacht mijn mening te geven over de terugkeer van Arjen Robben bij PSV. Als ik het goed begrijp dien ik ervoor te pleiten dat hij wegblijft uit de Eredivisie. Dat is een makkie, want daar heeft dit glazen mannetje niets te zoeken. De kunstgrasmatten zullen zijn toch al zwakke gestel in rap tempo slopen, dus verwacht niet dat hij veel aan spelen toe komt. Bovendien zie ik hem niet onder Mark van Bommel acteren. Het overwicht dat de man uit Maasbracht op zijn huidige selectie heeft, zal door de komst van een speler van dit statuur aan het wankelen worden gebracht.
Maar waar ik nog de meeste moeite mee heb, is dat de Eredivisie de allure krijgt van de Amerikaanse of Qatarese competitie waar oud-vedetten een beetje komen uitbollen. Dat moeten we niet willen, laat het alsjeblieft een vermakelijke kweekvijver zijn voor talenten, met dien verstande dat de middelen moeten worden vrijgemaakt om ze een paar jaar langer te laten rijpen. De definitieve doorbraak op internationaal vlak komt op zeker moment toch wel: kijk naar Van Dijk, Wijnaldum en Depay. Té vroege vertrekkers krijgen vaak de deksel op hun veel te duur betaalde neus. Dus inderdaad: ruim baan voor talenten bij onze topclubs en géén ereronde voor Robben langs de vaderlandse velden: had hij die bal maar náást de dikke teen van Iker Casillas moeten mikken!!