Pevekoo's website

Clarence Seedorf blijft positief!

Wijsneus Clarence Seedorf kan er niets van als trainer.

Seedorf bewijst dat een ex-topvoetballer niet per definitie ook een succesvol trainer is. Omdat het succes van een trainer afhankelijk is van meerdere zaken, mag niet zonder meer geconcludeerd worden dat Seedorf er niets van kan als trainer.
Als jonge speler viel Seedorf op omdat hij niet alleen goed kon voetballen maar ook zijn mening durfde te geven over diverse zaken. Veel mensen waren hier niet van gediend en vonden hem een arrogante wijsneus. Wie naar de voetbalcarrière van Clarence kijkt, zal echter moeten toegeven dat hij tot de succesvolste Nederlandse voetballers aller tijden behoort. De enige smet op zijn carrière is het feit dat het in Oranje nooit lekker heeft gelopen. Blijkbaar kon men daar niet zo goed omgaan met het ego van Seedorf.
Om als trainer te slagen, ben je op de eerste plaats afhankelijk van je spelers. Daarnaast moet het ook een beetje meezitten. Het beste voorbeeld is Zinédine Zidane. De Fransman was eerst assistent bij Real Madrid en werd later hoofdtrainer toen Benítez na een half seizoen de laan werd uitgestuurd. Prompt won Real dat seizoen de Champions League. Met een aan de lopende band scorende Ronaldo en spelers als Marcelo, Kroos, Ramos en Bale was dat natuurlijk niet echt verrassend.
Door eerst voor een in verval verkerend Milan en nu voor Deportivo te kiezen, heeft Seedorf het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt. Bij Deportivo heeft hij tot nu toe alleen maar gelijke spelen en nederlagen behaald. Toch ziet hij een positieve ontwikkeling bij zijn team. Die positiviteit is typerend voor Seedorf. Net zoals de eigenzinnigheid die hem al in zijn jeugd kenmerkte. Als trainer levert het vooralsnog geen succes op. Misschien is dat ook wel goed zo. Eigenzinnige trainers die succes hebben, worden al snel onsympathiek. Daar hoeven we bij Clarence voorlopig niet bang voor te zijn!