Pevekoo's website

De Schwalbe!

Östers IF wil maatregelen tegen Schwalbes. Jammer want een goede fopduik is goud waard!

Het is toch zonde dat de naam van zo’n mooie vogel gekoppeld is aan zo’n verfoeilijk element in het voetbal. Het begrip schwalbe is voor ons Nederlanders pas gaan leven na het WK van 1974. Het hele land was in rouw na de nederlaag tegen Duitsland. Vooral Hölzenbein werd veracht voor die overdreven valpartij die tot een penalty voor de Duitsers leidde. Het is niet vreemd dat dit soort matennaaierij een Duitse naam gekregen heeft. Lothar Matthäus was jarenlang de voetballer die de schwalbe tot in de perfectie uitvoerde. Van de laatste jaren zijn Robben en Suárez voorbeelden van spelers die ook regelmatig het gras opzoeken zonder dat daarvoor een reden is. De acteerkunsten van spelers zijn soms rijp voor een Oscar.

Het lijkt lovenswaardig dat Östers IF schwalbezondaars wil straffen. Volgens bestuurslid Johan Lindberg gaat de club niet voor rechter spelen. Ze gaan ook niet alle wedstrijden op schwalbes nalopen. Als iedereen in het stadion en ook de mensen thuis zien dat het een fopduik is, gaat men straffen. Ben ik nu gek? Er zijn toch scheidsrechters aangesteld om spelers te straffen die zich niet aan de regels houden? Als Jan en alleman gezien heeft dat er sprake is van een schwalbe, zou de scheidsrechter dan de enige zijn die dit niet gezien heeft? Een bestraffing door de scheidsrechter heeft trouwens direct effect, terwijl een straf door de club altijd achteraf plaatsvindt.

Nieuwe ideeën zijn altijd welkom maar ze moeten wel zinvol zijn. Over dat laatste twijfel ik bij de Zweedse maatregel. Een bestuurder, in dit geval Johan Lindberg, die zich opwerpt als bestrijder van het onrecht in het voetbal. Hij noemt de schwalbe zelfs een virus dat uitgeroeid moet worden. Virussen zijn echter niet zo gemakkelijk te bestrijden. Soms helpt een spuitje. Het wordt tijd dat er een vaccin tegen schwalbes komt!