Pevekoo's website

Een Fries in de Achterhoek!

Henk de Jong is een ongemotiveerde boerenkinkel die er niet mee zit als
De Graafschap degradeert!

Deze keer: Vóór de stelling!
Henk de Jong zou niet misstaan in ‘Boer zoekt vrouw’. Het taaltje, de manier waarop hij de pers te woord staat, Yvon Jaspers zou blij met hem zijn. En niet alleen Yvon, heel Nederland lijkt weg te lopen met dit soort types. De Jong is echter geen boer, hooguit een boerenkinkel.
Voordat De Jong aan de slag ging bij De Graafschap was hij als hoofdtrainer alleen maar werkzaam bij Friese clubs (een paar amateurclubs en SC Cambuur). Bij die clubs paste de mentaliteit van de (geboren) Fries, De Jong, perfect. In Friesland houden ze sowieso niet van trainers met hoogdravende tactische analyses of innovatieve trainingsmethoden. Je ziet het nu ook bij Heerenveen. De huidige trainer, Olde Riekerink, heeft het moeilijk. De naam van Gertjan Verbeek gonst er al rond. En ja, als er een trainer is op wie de typering boerenkinkel bij uitstek van toepassing is ……!
De Graafschap is een sympathieke club. De ‘Achterhoekse trots’ heeft een gezellig stadion en fanatieke supporters. Over de geschiedenis van de club is onlangs zelfs een theatervoorstelling gemaakt. Door beperkte financiële middelen is De Graafschap echter gedoemd om te pendelen tussen eredivisie en eerste divisie. Ook De Jong lijkt daarin geen verandering te brengen. Bij Cambuur stapte hij op toen die club onderaan bungelde. Het is de vraag of hij bij De Graafschap wel het seizoen afmaakt.
Elke week verschijnt De Jong, na weer een verloren wedstrijd, voor de camera en houdt een positief verhaal. Na het gelijkspel tegen Vitesse, in de laatste wedstrijd van 2018, sloeg hij helemaal op hol. En dat is nu wat me stoort aan De Jong. Hij is me net wat té positief. Daarbij blijft hij het imago van de boerenkinkel in stand houden, wetende dat Nederland een zwak heeft voor dat boerse gedrag. Ondertussen liggen zijn schaatsen, gepoetst en geslepen, klaar in de kast. Wanneer, ondanks de klimaatverandering, het ‘It giet aon’ toch nog eens wordt uitgesproken, zal De Jong in Friesland blijven om mee te doen aan de Elfstedentocht. En mag hij niet meedoen aan de schaatstocht, dan zit hij geheid in een stempelhokje. De Graafschap kan hem dan gestolen worden. Friezen zijn schaatsers, desnoods fierljeppers, maar geen voetballers!

En wat vindt Frank (Tegen de stelling)?:
Afgelopen weekend toonde het NOS Journaal enkele Achterhoekers die geëmotioneerd een gloednieuwe eigen vlag in top hesen naast hun boerderij. Dit biedt wellicht enige troost voor de bak ellende die hun gestreepte helden op De Vijverberg tentoonspreiden: glansrijk nummer laatst in de Eredivisie, what’s new? Geen idee of Henk de Jong wakker ligt van de aanstaande degradatie, maar de suggestie dat hij een boerensnikkel is, moet ik met klem tegenspreken. Hendricus de Jong-Kheer Twee Van Voor- naar Achterhoek is namelijk een corpsbal pur sang. Helaas ontving hij tijdens een uit de hand gelopen ontgroening in het Groninger studentenleven een machtige opdoffer op zijn hersenpan, waardoor de gewenste opvolging van zijn vader in het schimmige bankwezen van de baan was. Aangezien Henkie nadien het verschil niet meer zag tussen de ene bal en de andere, is hij in deze sector beland. Tot groot verdriet van zijn ouders, want zij gunden hun spruit een hogere vorm van ‘beschaving’ dan vijf minuten klaverjassen zonder vloeken. Niettemin lulden zij vanwege hun afkomst op eenvoudige wijze hun zoon naar binnen bij de Superboeren, waarschijnlijk in de veronderstelling dat het een grootgrutter betrof. Niet dus….een voetbalclub dan? Geen analist of wijze man die dit met droge ogen zal beweren, ondanks het feit dat deze bovenmenselijke agrariërs eens in de tien jaar door de nacompetitie zwijnen en vervolgens veroordeeld zijn tot een jaartje meehobbelen op een niveau waar ze ogen en oren te kort komen.
Dit gestuiter tussen Ere- en Eerste Divisie zal eeuwig voortduren, tenzij de Achterhoekers ooit de keuze maken om een degelijke trainer en Normale voetballers aan te stellen. Laat ze hun energie steken in een fatsoenlijke inzamelingsactie in plaats van het ontwerpen van foeilelijke vlaggen. De schatplichtige Guus Hiddink is vast bereid om ieder tientje met aan veelvoud aan bijeengeharkte buitenlandse deviezen aan te vullen. En Henkie?….Die vindt wel weer onderdak in de Raad van Toezicht van de Zwarte Cross.