Pevekoo's website

Een Fries in de Achterhoek!

Henk de Jong is een ongemotiveerde boerenkinkel die er niet mee zit als
De Graafschap degradeert!

Deze keer: Vóór de stelling!
Henk de Jong zou niet misstaan in ‘Boer zoekt vrouw’. Het taaltje, de manier waarop hij de pers te woord staat, Yvon Jaspers zou blij met hem zijn. En niet alleen Yvon, heel Nederland lijkt weg te lopen met dit soort types. De Jong is echter geen boer, hooguit een boerenkinkel.
Voordat De Jong aan de slag ging bij De Graafschap was hij als hoofdtrainer alleen maar werkzaam bij Friese clubs (een paar amateurclubs en SC Cambuur). Bij die clubs paste de mentaliteit van de (geboren) Fries, De Jong, perfect. In Friesland houden ze sowieso niet van trainers met hoogdravende tactische analyses of innovatieve trainingsmethoden. Je ziet het nu ook bij Heerenveen. De huidige trainer, Olde Riekerink, heeft het moeilijk. De naam van Gertjan Verbeek gonst er al rond. En ja, als er een trainer is op wie de typering boerenkinkel bij uitstek van toepassing is ……!
De Graafschap is een sympathieke club. De ‘Achterhoekse trots’ heeft een gezellig stadion en fanatieke supporters. Over de geschiedenis van de club is onlangs zelfs een theatervoorstelling gemaakt. Door beperkte financiële middelen is De Graafschap echter gedoemd om te pendelen tussen eredivisie en eerste divisie. Ook De Jong lijkt daarin geen verandering te brengen. Bij Cambuur stapte hij op toen die club onderaan bungelde. Het is de vraag of hij bij De Graafschap wel het seizoen afmaakt.
Elke week verschijnt De Jong, na weer een verloren wedstrijd, voor de camera en houdt een positief verhaal. Na het gelijkspel tegen Vitesse, in de laatste wedstrijd van 2018, sloeg hij helemaal op hol. En dat is nu wat me stoort aan De Jong. Hij is me net wat té positief. Daarbij blijft hij het imago van de boerenkinkel in stand houden, wetende dat Nederland een zwak heeft voor dat boerse gedrag. Ondertussen liggen zijn schaatsen, gepoetst en geslepen, klaar in de kast. Wanneer, ondanks de klimaatverandering, het ‘It giet aon’ toch nog eens wordt uitgesproken, zal De Jong in Friesland blijven om mee te doen aan de Elfstedentocht. En mag hij niet meedoen aan de schaatstocht, dan zit hij geheid in een stempelhokje. De Graafschap kan hem dan gestolen worden. Friezen zijn schaatsers, desnoods fierljeppers, maar geen voetballers!