Het megacontract van 1 miljard tussen Fox en Eredivisie moet onmiddellijk opengebroken worden!
Deze keer: Tegen de stelling!
Toen de Eredivisieclubs in 2012 de uitzendrechten voor twaalf seizoenen aan Fox verkochten en daarvoor 1 miljard euro ontvingen, dachten ze de deal van hun leven gemaakt te hebben. Achteraf blijkt dat het heel dom was om zich zo lang te verbinden aan het ‘slimme’ Fox.
Om het dilemma waarmee de clubs in 2012 te maken hadden te verduidelijken, moeten we bij Mark van Bommel zijn. Mark zou het als volgt uitleggen: ‘Stel je gaat een huis kopen. Voor de financiering heb je een lening nodig. Welke lening neem je dan? Kies je voor een lening met een rente die voor lange tijd vaststaat of kies je voor een korte rentevaste periode? In het eerste geval ben je een lange periode verzekerd van dezelfde maandelijkse rentelasten. In het tweede geval zal de rente in eerste instantie lager zijn maar je hebt geen enkele zekerheid wat de rente doet na de rentevaste periode. Misschien ligt de rente dan wel veel hoger en stijgen de maandlasten. Tja, waarvoor kies je in zo’n situatie?’
De Nederlandse clubs kozen voor zekerheid en gingen voor maar liefst twaalf jaar met Fox in zee. Achteraf een pijnlijke beslissing, omdat de bedragen die tegenwoordig voor uitzendrechten betaald worden veel en veel hoger liggen dan in 2012. Valt de Eredivisieclubs iets te verwijten? Als je onderhandelt met een bedrijf met de naam Fox moet je op je hoede zijn. Waarom is destijds niet gekeken naar wat de meeste andere landen deden? Die sloten geen langdurig contract en plukken daar nu de vruchten van. De Eredivisie staat inmiddels in Europa bijna onderaan qua tv-inkomsten.
Het contract met Fox loopt nog tot 2024/2025. Fox heeft geen behoefte aan tussentijdse aanpassing van het contract. De Eredivisieclubs kunnen het contract misschien wel eenzijdig opzeggen, maar dan legt Fox een flinke schadeclaim neer bij de clubs. Openbreking van het contract gaat, hoe dan ook, geld kosten en is daarom geen optie. Toch is er iets wat de Nederlandse clubs wél in eigen hand hebben en dat is de verdeling van de gelden over de clubs. Daar waar in andere landen het geld gelijkmatig over de clubs wordt verdeeld, zijn het in Nederland de rijkste clubs die het meeste geld ontvangen. Ook in het Nederlandse voetbal schijt de duivel op de grootste hoop!
En wat vindt Frank (vóór de stelling)?:
Laatst zag ik het weer: Duitse tv zaterdagavond…. Das Aktuelle Sportstudio 3x laag, 3x hoog. De ‘Torwand’ bestaat nog steeds, volgens mij een van de weinige dingen in het voetbal die nooit zullen veranderen. De KNVB-directeur die destijds zijn handtekening zette onder een 12-jarig tv-contract met FOX moet volgens mij niet één, niet twee, maar minstens drie grote gaten in zijn bolle hoofd hebben gehad, want er is geen enkel bedrijf dat tegenwoordig nog verplichtingen aangaat die niet maandelijks, bij voorkeur dagelijks opzegbaar zijn. In 12 jaar kan de wereld er heel anders uitzien, het hedendaagse topvoetbal niet uitgezonderd, integendeel. Ga maar na: 12 jaar geleden was Mathijs de Ligt nog amper zindelijk, waren ze bij Fortuna aan het uitpotten wie als laatste het licht moest uitdoen, was Willem van Hanegem 63 en weinig succesvol als oefenmeester bij FC Utrecht, was de VAR een futuristische droom (en niet de nachtmerrie die het nu is) en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Als ik het goed begrijp is de deal die destijds met FOX is afgesloten een schijntje van de huidige hyperoverspannen marktwaarde van het voetbalcircus. Zelf ben ik van de generatie ‘afspraak = afspraak’, maar zo wordt er allang niet meer over contracten in de voetballerij gedacht, die zijn net zo vluchtig als de krant van gisteren. Zolang er met biljetten wordt gezwaaid is alles af te kopen; welke trainer is er niet schatrijk mee geworden? Dus ja, waarom ook niet: openbreken die handel en een nieuw verbeterd contract opstellen, zodat iedereen er beter van wordt: win-win in het kwadraat, nietwaar? FOX rijker, KNVB rijker, voortaan minimaal twee live-wedstrijden per avond 365 dagen per jaar. De rekening belandt uiteindelijk op uw en mijn deurmat, totdat het besef doordringt dat voornamelijk WIJ een gaatje in ons hoofd hebben en als de wiedeweerga een streep door een aantal zenderpakketten halen. U zult versteld staan van de hoeveelheid tijd die dan overblijft voor andere bijzaken des levens. Dát noem ik nog eens een win-situatie.