Pevekoo's website

Fox slimmer dan Eredivisieclubs!

Het megacontract van 1 miljard tussen Fox en Eredivisie moet onmiddellijk opengebroken worden!

Deze keer: Tegen de stelling!
Toen de Eredivisieclubs in 2012 de uitzendrechten voor twaalf seizoenen aan Fox verkochten en daarvoor 1 miljard euro ontvingen, dachten ze de deal van hun leven gemaakt te hebben. Achteraf blijkt dat het heel dom was om zich zo lang te verbinden aan het ‘slimme’ Fox.
Om het dilemma waarmee de clubs in 2012 te maken hadden te verduidelijken, moeten we bij Mark van Bommel zijn. Mark zou het als volgt uitleggen: ‘Stel je gaat een huis kopen. Voor de financiering heb je een lening nodig. Welke lening neem je dan? Kies je voor een lening met een rente die voor lange tijd vaststaat of kies je voor een korte rentevaste periode? In het eerste geval ben je een lange periode verzekerd van dezelfde maandelijkse rentelasten. In het tweede geval zal de rente in eerste instantie lager zijn maar je hebt geen enkele zekerheid wat de rente doet na de rentevaste periode. Misschien ligt de rente dan wel veel hoger en stijgen de maandlasten. Tja, waarvoor kies je in zo’n situatie?’
De Nederlandse clubs kozen voor zekerheid en gingen voor maar liefst twaalf jaar met Fox in zee. Achteraf een pijnlijke beslissing, omdat de bedragen die tegenwoordig voor uitzendrechten betaald worden veel en veel hoger liggen dan in 2012. Valt de Eredivisieclubs iets te verwijten? Als je onderhandelt met een bedrijf met de naam Fox moet je op je hoede zijn. Waarom is destijds niet gekeken naar wat de meeste andere landen deden? Die sloten geen langdurig contract en plukken daar nu de vruchten van. De Eredivisie staat inmiddels in Europa bijna onderaan qua tv-inkomsten.
Het contract met Fox loopt nog tot 2024/2025. Fox heeft geen behoefte aan tussentijdse aanpassing van het contract. De Eredivisieclubs kunnen het contract misschien wel eenzijdig opzeggen, maar dan legt Fox een flinke schadeclaim neer bij de clubs. Openbreking van het contract gaat, hoe dan ook, geld kosten en is daarom geen optie. Toch is er iets wat de Nederlandse clubs wél in eigen hand hebben en dat is de verdeling van de gelden over de clubs. Daar waar in andere landen het geld gelijkmatig over de clubs wordt verdeeld, zijn het in Nederland de rijkste clubs die het meeste geld ontvangen. Ook in het Nederlandse voetbal schijt de duivel op de grootste hoop!