Pevekoo's website

Frank de Boer: functie elders!

Wout Weghorst, fenomeen in de Bundesliga, wordt bewust uit Oranje geweerd!

Deze keer: tegen de stelling!
Er zijn twee posities in Oranje waarover de laatste jaren vaak discussie is: wie moet er in het doel staan en wie moet in de spits voor doelpunten zorgen. De keuze voor een geschikte keeper is beperkt, maar voor de spitspositie zijn er genoeg gegadigden. Volgens De Boer hoort Weghorst daar niet bij.
Er was een tijd dat het je niet in dank werd afgenomen als je in Duitsland voetbalde. Ik moet dan vooral denken aan Willi Lippens. Lippens was opgegroeid in Duitsland maar bezat de Nederlandse nationaliteit. ‘Die Ente’, zoals zijn bijnaam luidde, was een uitblinker in de Bundesliga. Een transfer naar Ajax ketste op het laatste moment af. Toch werd hij 50 jaar geleden, in februari 1971, geselecteerd voor een vriendschappelijke wedstrijd van het Nederlandse elftal. Het werd geen succes omdat Lippens vrijwel niet in het spel werd betrokken door de andere spelers. De toen heersende anti-Duitse gevoelens in Nederland speelden hierbij een grote rol. Het waren vooral de Feyenoorders, Israel en Van Hanegem, die Lippens uit de selectie pestten. Voor Lippens bleef het bij dit eenmalig optreden in Oranje. Gelukkig zijn de tijden veranderd. Dat Robben bij Bayern speelde, is nooit een beletsel geweest om gekozen te worden voor Oranje. Desondanks is het wel vreemd dat Davy Klaassen, nu hij bij Ajax speelt, geselecteerd wordt voor Oranje en in zijn periode bij Werder Bremen – toen hij ook wekelijks goed speelde – nooit een oproep kreeg.
De stelling suggereert dat er een complot is om Weghorst niet op te roepen voor het Nederlands elftal. Bij een complot is er echter sprake van een geheime afspraak tussen een aantal personen om iets te ondernemen tegen een andere persoon. Daar is in dit geval echter geen sprake van en daarom ben ik het oneens met de stelling. Er is maar één persoon in dit land die vindt dat Weghorst niet geschikt is voor Oranje en dat is Frank de Boer.
Oranje is niet goed gestart aan de kwalificatie voor het WK. De winst op Letland en Gibraltar wordt nu gekoesterd, maar de nederlaag tegen Turkije was een veeg teken. Op deze manier wordt het nog een hele opgave om, ondanks de zwakke poule, rechtstreekse kwalificatie af te dwingen. Ik houd mijn hart vast bij de gedachte dat straks Erling Haaland zich mag uitleven tegen Oranje. Bij De Boer zou deze speler trouwens hetzelfde lot wachten als Weghorst: derde keus na De Jong en Babel!

En wat vindt Frank (vóór de stelling):
Geen digitaal platform zonder sappige complottheorie, dus ik ben zonder meer voor. Na een week van nachtelijk geschreeuw en gefluister ben ik niet de beroerdste om zelfs nog een stap verder te gaan. Hak maar eens de rafelranden van ons land eraf, beginnend bij Oldambt, Oost-Groningen en trek het door tot Reusel, Zuid-Brabant. Heb je als voetballer de pech dat je wieg aan de oostzijde van deze grens staat, dan heb je bepaald geen streepje voor in Oranje. Woutje Weghorst, uit het pittoreske Borne en fenomeen in de Bundesliga, vormt hierop geen uitzondering.
Zelf ben ik – net als jullie – nooit opgeroepen, maar gelukkig heb ik mij op andere wijze verdienstelijk kunnen maken voor vaderland en deze sport, maar wat te denken van Willy van der Kuijlen, Willy Brokamp en nu dus ook Wout Weghorst. Dit zo noterend zou het ook wel aan de eerste letter van de voornaam kunnen liggen. In beide snode theorieën geldt Wilbert Suvrijn, destijds veelvuldig gespot in het Echter uitgaansleven, als excuustruus. Maar die kwam in het Nederlands elftal eigenlijk ook nooit aan spelen toe. Vooruit: hij mocht tijdens het EK88 wel eens als publiekswissel opdraven voor Marco van Basten..
Je moet als bondscoach toch echt wel een gaatje in je hoofd hebben om tegen de Letten en Gibraltariërs een doelpuntenmachine als Weghorst niét mee te nemen. Juist het doelsaldo kan cruciaal zijn in de eindafrekening van deze poule. Denk maar niet dat de Noorse trainer Erling Haaland rust geeft tegen deze dwergstaten. Nee, Frank de Boer neemt een half bataljon aan doelmannen & verdedigers mee, terwijl hij het makkelijk met een vliegende keep had afgekund. Gelukkig hoeven we niet te konkelfoezen over de houdbaarheidsdatum van deze kraak- en smaakloze trainer. In Milaan en Londen, en zelfs in de VS, lieten ze hem binnen enkele maanden op zoek gaan naar een functie elders. Bij de KNVB is deze termijn ruimschoots verstreken. Gun het publiek alsjeblieft deze wissel: De Boer eruit, Bosz erin, waarmee ongetwijfeld ook meteen een einde komt aan de discussie over het kanon van Wolfsburg.