Pevekoo's website

Geldwolf of weldoener?

David Beckham heeft gelijk: binnenharken die 175 miljoen. Dat zou iedereen doen!

Deze keer: tegen de stelling!
Ik las laatst dat het slecht gaat met de insecten. Toch is er een exemplaar waarmee het tegenwoordig extreem goed gaat: rupsje-nooitgenoeg. Je vindt ze overal: in het zakenleven, in de politiek en ook in de sportwereld.
Op tv waren laatst beelden te zien van de Masters Expo. De beurs werd gehouden in de Amsterdamse RAI, de plek waar jaren geleden huisvrouwen voor het eerst kennismaakten met handige huishoudhulpjes. De Expo is een feestje voor de rijken. Bekende, gefortuneerde personen zoals vastgoedhandelaar Van Zadelhoff en tv-makelaar Harry Mens kwamen prominent in beeld. Een opvallende gast bij de Expo was Ronald de Boer. Ronald is ambassadeur van het WK en wil geen kwaad woord horen over Qatar. Het geld dat hij voor zijn diensten krijgt, kan hij wellicht gebruiken voor een volgende cosmetische ingreep.
De toewijzing van het WK aan Qatar was natuurlijk een farce. Menig voetbalbestuurder liet zich betalen om voor Qatar te kiezen als organiserend land. Dat in dit land de mensenrechten met voeten worden getreden, deerde deze bestuurders niet. En de vele gastarbeiders die de dood vonden bij de bouw van de stadions? Het werd allemaal goedgepraat, want er gebeuren toch ook zo veel goede dingen in het land! Het lukt Qatar steeds weer om bekende personen voor zijn karretje te spannen. Dat geld hierbij een belangrijke rol speelt moge duidelijk zijn.
David Beckham is de laatste jaren niet veel in het nieuws geweest. Dat is wel eens anders geweest, vooral in zijn tijd bij Manchester United. Beckham was een geweldige voetballer maar had de pech dat het Engelse nationale team destijds niet bij de absolute top behoorde. Daarom heeft hij nooit kunnen excelleren in een EK- of WK-finale. Beckham was echter meer dan alleen voetballer. Hij was ook een stijlicoon. Veranderde hij iets aan zijn kapsel dan kon je er gif op innemen dat veel jeugdigen zijn voorbeeld volgden. Zijn echtgenote is succesvol als modeontwerpster en zelf heeft hij tegenwoordig een eigen parfumlijn. Het geld stroomt zodoende binnen bij de Beckhams. De 175 miljoen die Qatar hem betaalt, is natuurlijk een gigantisch bedrag. Toch had Beckham het aanbod van Qatar moeten afslaan. Daarmee had hij duidelijk gemaakt dat niet alles met geld te koop is. Geld heeft hij al in overvloed, moreel besef blijkbaar een stuk minder.
Rupsje Nooitgenoeg kwam aan het einde van het bekende verhaaltje uit zijn cocon en werd een mooie vlinder. De rupsjes-nooitgenoeg van deze tijd, die alleen maar bezig zijn met het binnenharken van zoveel mogelijk geld, worden echter nooit mooiere mensen!

En wat vindt Frank (vóór de stelling)?:
Soms lijkt het wel of alle Qatarianen slechteriken zijn en wij met zijn allen de goeieriken, maar ik hoef maar uit het raam te kijken om stoeptegels en uitgerukte flitspalen door de lucht te zien vliegen. Zoals onze visionaire voorganger vangaal al zegt: ‘Tis overal wel wat’. Ons landje is ooit stuitend rijk geworden met de handel in specerijen, slaven en wat dies meer zij en ik kan me niet herinneren dat andere naties om die reden geen spelletjes met of bij ons wilden doen. Critici in eigen huis die daar destijds vragen over stelden werden – in het gunstigste geval – gespiest, geradbraakt of gejudaswiegt. Bewoners van golfstaten halen nu eenmaal olie uit de grond en verkopen die aan elk land dat het maar wil kopen. En zolang u en ik bereid zijn om zonder blikken of blozen aan de pomp ruim twee euro per liter van dit spul af te tikken lachen de sjeiks zich een slag in de rondte.
Ergens is het tij gekeerd, want onze voormalige trots ‘de witte motor’ wordt tegenwoordig voor een fractie van dat bedrag verhandeld en met de slavernij valt ook geen droog brood meer te verdienen. Met die containers vol poen kopen de oliemagnaten alles wat hun hartje begeert en veel meer dan dat. Als de Oatarezen voor korte of lange tijd David Beckham als uithangbord willen binnenhengelen, dan mag de Engelsman zijn eigen prijs bepalen, it’s a free world after all. Verschil moet er zijn: ik doe het voor een paar boekjes op jaarbasis, Gerard Joling voor 10 ruggen per half uur en voor een mondiaal stijlicoon als Beckham mag je er gerust een paar nullen aan toevoegen. Iedereen die bij een paar lessen economie heeft opgelet weet hoe de vrije markt werkt. Moet ik er spijt van hebben dat ik mijn looks nooit heb verzilverd? Wel nee, want het schijnt dat meer bezit of salaris al vrij snel niet meer gelukkig(er) maakt, daarom heb ik dat altijd binnen de perken weten te houden. En zijn de Beckhams dan onverschrokken geldwolven? Ook hier een dikke ‘nee’: google voor de lol maar eens op ‘Beckham charity’…….de lijst die dan tevoorschijn komt is alleszins indrukwekkend. Als wij aan ieder goed doel dat de voormalige Engelse topvoetballer steunt of heeft opgericht een tientje doneren, dan staan we morgen op de stoep bij de voedselbank. Kortom: laat David en Posh maar schuiven, die 175 miljoen komen prima terecht. De Qatariërs eten er geen hap minder baba ganoush of shakshuka om en via Beckhams stichtingen komt het geld terecht bij legio goede doelen en wordt het niet gestoken in de bouw van nog meer megalomane stadions die er daags na het WK eenzaam en verlaten bij zullen staan. Het is in de huidige omstandigheden zelfs maar de vraag of deze tijdens het toernooi gevuld zijn. Dat zou de bouw en alle ellende die dat met zich mee heeft gebracht in een nog wranger daglicht plaatsen.