Pevekoo's website

Gemakkelijke speeltjes, of toch niet ….?

FC Emmen moet Easy Toys als sponsor op de shirts kunnen zetten!

Deze keer: Vóór de stelling!
In mijn jeugd speelden veel kinderen met Dinky Toys. Het waren geheel andere toys dan de producten die de shirtsponsor van FC Emmen levert. Dinky Toys waren namelijk metalen miniatuurauto’s. Het Engelse woord toys wordt vaak door speelgoedwinkels gebruikt in hun bedrijfsnaam. Intertoys is hiervan een goed voorbeeld. De winkelketen ging vorig jaar failliet, maar maakte een doorstart. Door de coronacrisis beleeft de speelgoedbranche een opleving en daarvan profiteert wellicht ook Intertoys. Het zal geen verrassing zijn dat ook de speeltjes van EasyToys in deze tijd erg gewild zijn.
Jongeren zal het vreemd in de oren klinken, maar de shirts van voetballers waren niet altijd voorzien van reclame. Zo wonnen Feyenoord en Ajax de Europacup in de zeventiger jaren in shirts waarop alleen maar een rugnummer te lezen was. In het begin was er veel ophef over het toestaan van shirtreclame. Principiële tegenstanders vonden het niet kunnen dat de mooie clubshirts zo ontsierd werden. Ook zij gingen echter overstag toen bleek dat shirtreclame tot veel extra inkomsten voor de clubs leidde. Voor geld werden, ook toen al, principes graag aan de kant gezet.
Clubs als FC Emmen mogen blij zijn als ze een grote sponsor kunnen binnenhalen. Voor de KNVB ging reclame voor seksspeeltjes op het shirt van een voetballer in eerste instantie echter te ver. Reclameborden van het gewraakte bedrijf zijn dan wél weer toegestaan in een stadion. Dan heb je als KNVB toch boter op je hoofd. Inmiddels heeft de KNVB alsnog toestemming verleend aan FC Emmen om met de ‘verfoeide’ reclame op het shirt te spelen. Het is een logisch besluit. De bond beseft ook wel dat de clubs het financieel moeilijk hebben. Bij de goede smaak van reclame-uitingen kun je weleens een vraagteken zetten. Wat dat betreft is de reclame op het shirt van FC Emmen onschuldig. Je moet erg preuts zijn als je hieraan aanstoot neemt.
Ook in Veendam, waar EasyToys is gevestigd, werd vroeger professioneel voetbal gespeeld. De SV Veendam speelde haar wedstrijden in stadion ‘De Langeleegte’. Niet echt een sexy naam. De producten van EasyToys voorspellen in elk geval meer opwinding dan een avondje ‘Langeleegte’. De directie van EasyToys zal trouwens in haar vuistje lachen. Door alle commotie is de naamsbekendheid van het bedrijf flink gestegen. Wellicht zullen dit jaar veel discreet verpakte cadeautjes van het bedrijf onder de kerstboom liggen!

En wat vindt Frank (tegen de stelling)?:
Jarenlang heb ik met ‘Horen Zien Zwijgen’ op mijn borst gevoetbald; een tekst waar je je ook van alles bij kunt voorstellen, maar gelukkig was er niemand die de Willie Bar als sponsor afschoot. De tegenprestatie bestond uit een trainingspak en af en toe een vat bier. Talentvol als wij waren, deden we het hiervoor. Kom daar nu nog maar eens om bij die verwende apen van tegenwoordig.

Vanwege het gedoe er omheen waren Emmen en EasyToys natuurlijk allang spekkoper: de voetbalshirts gingen meteen al als zoete broodjes over de toonbank en de free publicity voor het verzendhuis uit Oude Pekela was onbetaalbaar. Deze kwestie was een week lang zo trending dat het wel leek of corona en mondkapjes niet bestonden. Vooral de KNVB moest het ontgelden: wel naar Qatar en met de ING in zee, maar geen zedeloze shirtreclame ter bescherming van tere zieltjes met nog onschuldige fantasieën. De bond zou met twee maten meten….okay, maar ik ben dan ook wel benieuwd hoeveel criticasters het WK in Qatar links laten liggen of reeds van bank zijn gewisseld?
Hoewel ik de Emmenaren allerminst een lucratieve deal of plezier onder de lakens misgun, heb ik na ampel beraad en grondig onderzoek mijn bedenkingen bij EasyToys. Met het oog op deze bijdrage heb ik meteen enkele proefzendingen aangevraagd. Nu ben ik absoluut geen groentje op het gebied van intimiteit en zinnelijkheid – sterker nog: op mijn vierde heb ik reeds een dergelijke training ondergaan – , maar desondanks heb ik de afgelopen weken tot tweemaal toe bij de EHBO van het Westeinde Ziekenhuis moeten aankloppen. De eerste keer trof ik gelukkig een arts die vrij behendig was in het ontgrendelen van tepelklemmen en handboeien, maar de tweede keer was wel een tikkie gênant. In het holst van de nacht, gehuld in verpleegsterstenue nota bene, moest ik mij in gezelschap van Johnny Weissmuller melden die zich rechtsroterend op een ongemakkelijke plek in mijn lichaam had vast geboord: wooaaahhh wooaaahhhaahah! Ik zal u de verdere details besparen, maar waar ik dus nadrukkelijk voor wil waarschuwen: laat je niet in de luren leggen door die naam, want voor je het weet komen jullie ook van een koude kermis thuis: EasyToys zijn géén Playmobil of Duplo! Ter voorkoming van nog meer ellende pleit ik ervoor om er niet mee te koop te lopen op de vaderlandse velden. En tegen voetbalclub Emmen wil ik zeggen: overweeg iets lokaals, want wat is er mis met het Dierenpark of de Talerkaas? Zelf hoop ik op een slecht geheugen van het ziekenhuispersoneel, stel dat ik nog eens met goed fatsoen moet langs gaan met ontstoken amandelen of blinde darm.