Pevekoo's website

Gouden Bal-gala: een aanfluiting!

Antoine Griezmann had uitgeroepen moeten worden tot winnaar van de Gouden Bal.

Deze keer: Tegen de stelling!
Het was geen voetballer maar een Franse dj die de hoofdrol opeiste tijdens het Gouden Bal-gala. Het zegt veel over dit soort verkiezingen. Gaat het nog wel om de sporter? De ‘twerk’-opmerking tijdens de uitreiking van de prijs aan de beste voetbalster, Ada Hegerberg, leidde tot veel ophef. Twerken is blijkbaar een dansvorm waarbij vrouwen sexy met hun billen schudden.
In mijn jeugd ging iedereen de dansvloer op als ‘Du’ van Peter Maffay werd gespeeld. ‘Seksueel geschuifel’ op een vierkante meter. Een tijd waarin een dj nog gewoon plaatjes draaide en niet zoals tegenwoordig, op grote festivals, met housemuziek de jeugd opzweept.
De meningen liepen flink uiteen toen de winnaar van de Gouden Bal bekend werd. Het grootste euvel van de verkiezing is dat blijkbaar niet alleen gekeken wordt naar de individuele kwaliteit van een speler, maar ook naar de prestaties van het team waarin hij speelt. Vooral het resultaat op het WK in Rusland telde zwaar mee. Ik vind dat niet terecht. Het gaat toch om een individuele onderscheiding? Modric is een veilige keuze. Geen rare gebaartjes op het veld, geen escapades buiten het veld en ook nog erg bescheiden.
En Griezmann? Wereldkampioen met Frankrijk en winnaar van de Europa League met Atletico Madrid. Mooie prestaties waaraan Griezmann weliswaar heeft bijgedragen, maar die toch grotendeels waren toe te schrijven aan twee teams waarin de individuele kwaliteit ondergeschikt is aan het collectief. Griezmann is dus terecht niet tot winnaar gekozen. In de top tien stonden trouwens nóg twee Franse spelers. Mbappé hoort daar wel thuis, maar wat te denken van Varane? Die stond nog boven Hazard en De Bruyne. Zou dat ermee te maken hebben dat France Football het gala organiseert?
Veel voetballiefhebbers kunnen wel leven met de keuze voor Modric. Maar is hij nu echt de beste voetballer ter wereld? Modric zou een terechte winnaar zijn, ware het niet dat er in Turijn en Barcelona twee spelers rondlopen die nog steeds ongeëvenaard zijn. De een werd tweede bij de verkiezing, de ander slechts vijfde. Een aanfluiting!

En wat vindt Frank (Vóór de stelling)?:
Als het op Gouden Ballen aankomt is Modric niet de eerste naam die in mij opkomt, maar kennelijk moeten ook de Kroaten te vriend worden gehouden. Voetbal draait om doelpunten maken, en dan liefst zo veel en belangrijk mogelijk. Daarom ligt Antoine Griezmann veel meer voor de hand dan de tikkietakkende Cruijff-lookalike. Net als in voorgaande jaren heeft deze Fransman het fabriceren van doelpunten tot hogere kunst verheven, bij voorkeur in potjes die ertoe doen: een WK-finale,  een Europa League finale ……..boemboem ‘BUT’ Griezmann!! Wie doet hem dat na? Jammer van dat dansje, maar de goals die hij maakt mogen er zijn. Tel hier nog een fiks aantal assists bij op en zie hier een veel terechtere winnaar dan Luka Modric. Eén Grote Maar: omdat ik van jongs af aan heb geleerd om binnen de lijntjes te blijven, moet ik helaas Mo Salah en Cristiano Ronaldo buiten beschouwing laten.
Over scoren gesproken: dit gebeurt tegenwoordig wekelijks stijf in de kruising door de deelnemers aan de Facebook Challenge. Is het niet een goed voornemen om deze Challenge te versnellen naar 3x per week? Eind 2019 heeft dan zo wat iedereen een beurt gehad, ik bedoel: is iedereen aan de beurt geweest. Dus….slijp de potloden, duik tijdens de kerstvakantie in uw oude fotoboeken op zolder en maak van 2019 een mooi Pingelieër-jaar. Fijne dagen!