Pevekoo's website

Gouden Bal-gala: een aanfluiting!

Antoine Griezmann had uitgeroepen moeten worden tot winnaar van de Gouden Bal.

Deze keer: Tegen de stelling!
Het was geen voetballer maar een Franse dj die de hoofdrol opeiste tijdens het Gouden Bal-gala. Het zegt veel over dit soort verkiezingen. Gaat het nog wel om de sporter? De ‘twerk’-opmerking tijdens de uitreiking van de prijs aan de beste voetbalster, Ada Hegerberg, leidde tot veel ophef. Twerken is blijkbaar een dansvorm waarbij vrouwen sexy met hun billen schudden.
In mijn jeugd ging iedereen de dansvloer op als ‘Du’ van Peter Maffay werd gespeeld. ‘Seksueel geschuifel’ op een vierkante meter. Een tijd waarin een dj nog gewoon plaatjes draaide en niet zoals tegenwoordig, op grote festivals, met housemuziek de jeugd opzweept.
De meningen liepen flink uiteen toen de winnaar van de Gouden Bal bekend werd. Het grootste euvel van de verkiezing is dat blijkbaar niet alleen gekeken wordt naar de individuele kwaliteit van een speler, maar ook naar de prestaties van het team waarin hij speelt. Vooral het resultaat op het WK in Rusland telde zwaar mee. Ik vind dat niet terecht. Het gaat toch om een individuele onderscheiding? Modric is een veilige keuze. Geen rare gebaartjes op het veld, geen escapades buiten het veld en ook nog erg bescheiden.
En Griezmann? Wereldkampioen met Frankrijk en winnaar van de Europa League met Atletico Madrid. Mooie prestaties waaraan Griezmann weliswaar heeft bijgedragen, maar die toch grotendeels waren toe te schrijven aan twee teams waarin de individuele kwaliteit ondergeschikt is aan het collectief. Griezmann is dus terecht niet tot winnaar gekozen. In de top tien stonden trouwens nóg twee Franse spelers. Mbappé hoort daar wel thuis, maar wat te denken van Varane? Die stond nog boven Hazard en De Bruyne. Zou dat ermee te maken hebben dat France Football het gala organiseert?
Veel voetballiefhebbers kunnen wel leven met de keuze voor Modric. Maar is hij nu echt de beste voetballer ter wereld? Modric zou een terechte winnaar zijn, ware het niet dat er in Turijn en Barcelona twee spelers rondlopen die nog steeds ongeëvenaard zijn. De een werd tweede bij de verkiezing, de ander slechts vijfde. Een aanfluiting!