Pevekoo's website

Haagse bluf!

Haagse Aadje de Mos moet zijn verantwoordelijkheid nemen en ADO behoeden voor degradatie!

Haagse bluf! Ik moest er een aantal maanden geleden aan denken bij het overlijden van een oud teamgenoot. Toen ik in de jeugd bij RIOS speelde, was er een jaarlijkse uitwisseling met een voetbalclub uit Voorschoten bij Den Haag. Met Pasen werden jeugdspelers uit Voorschoten ondergebracht bij gezinnen in Pey. Met Pinksteren gingen wij naar Voorschoten en logeerden bij gezinnen van hun jeugdspelers. De jeugd uit de Randstad kreeg tijdens de Paasdagen wat meer te zien van het zuiden (inclusief Valkenburg) en zes weken later kwamen velen van ons misschien wel voor het eerst buiten Limburg. Naast de obligate voetbalwedstrijd tegen het team uit Voorschoten, was er een filmavond (The Bridge on the River Kwai) en was er een rondvaart over de Kagerplassen. Toen ik op een avond langsging bij mijn teamgenoot, was men daar nog bezig met het avondeten. Of ik nog trek had in een bord Haagse bluf werd me gevraagd. Ik had geen idee wat ik me daarbij moest voorstellen. Het bleek een lila gekleurde substantie te zijn die iets van pudding weghad. Afgeschrikt door de aparte kleur van het gerecht bedankte ik voor het aanbod. Jaren later kwam ik erachter dat Haagse bluf bestaat uit stijf opgeklopt eiwit met bessensap.

Behalve voor opgeklopt eiwit staat Haagse bluf ook voor poeha ofwel opgeklopte lucht. Die Haagse bluf is kenmerkend voor Aad de Mos. Hij heeft er een mooie carrière aan te danken. Ondanks een aantal successen blijven de vele ontslagen hem echter altijd achtervolgen. In april 2010 werd hij bijvoorbeeld bij Sparta binnengehaald als redder in de nood. Een maand later was Sparta toch gedegradeerd en vertrok Aadje weer met een goed gevulde portemonnee.

ADO is er deze keer niet ingetrapt en heeft inmiddels Alfons Groenendijk als trainer aangesteld. En Aad? Die kan ondertussen zijn praatjes kwijt als voetbalanalist bij Ziggo!