Pevekoo's website

Hands: de discussie duurt voort!

Hands is alleen hands als er, naar het oordeel van de scheidrechter, opzet in het spel is.

Deze keer: Vóór de stelling!
Ik had verwacht dat de laatste stelling van het seizoen zou gaan over de mooie prestaties van Ajax in Europa of misschien over de wederopstanding van het Nederlands elftal. Zelfs het winnen van het Songfestival door Nederland was een optie. De euforie kent op dit moment geen grenzen en dan moeten de Oranjevrouwen nog beginnen aan hun toernooi en kan Tom Dumoulin uitgerust aan de Tour beginnen.

Na lezing van de stelling bleef dat eerste gedeelte maar door mijn hoofd spoken: ‘Hands is alleen hands als er …….’ Na dagen malen, kwam ik erachter. ’Rang is alleen Rang als er Rang op staat.’ Het was een reclameslogan die je vroeger vaak hoorde. In de tijd dat de Rang-snoepjes erg populair waren, voetbalde de Peyer jeugd nog op elk braakliggend veldje waar een paar grassprieten op stonden. Op al die veldjes was de uitroep: ‘Hands, Penalty!’ vaak aanleiding tot ruzie. Na een welles-nietes-discussie was het gevolg meestal dat de onderliggende partij boos vertrok. Extra vervelend was het wanneer de vertrekkende partij eigenaar was van de bal. Dan was de pret voorbij. De ‘benadeelde’ kwam gelukkig vaak weer snel tot inkeer. De drang om met vriendjes te voetballen, verdrong het vermeend aangedane onrecht.
Nog steeds is hands vaak aanleiding tot discussie. De nieuwe spelregel 12 die vanaf komend seizoen geldt, zal die discussie niet doen verdwijnen. Het is toch te gek voor woorden dat veel verdedigers nu al in de stress schieten als een aanvaller op hen afkomt. Bang als ze zijn om de bal tegen een arm te krijgen, zie je ze, met de handen op de rug samengevouwen, verdedigen. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn geweest. Weg dus met al die gekunstelde spelregels. Ik ben het daarom helemaal eens met de stelling dat de scheids moet bepalen of er opzet in het spel is en afhankelijk daarvan wel of niet moet fluiten.
De braakliggende veldjes van toen, zijn inmiddels allemaal volgebouwd. In ’t Thaal, in Pey, heeft de gemeente een paar jaar geleden een trapveldje aangelegd. Stoeptegels met een ijzeren omheining waarin kleine doelen zijn verwerkt. Goed bedoeld, maar ik hoor er nooit: ‘Hands, Penalty!’ De jeugd zit tegenwoordig liever thuis achter de computer en speelt daar FIFA 19!

 

En wat vindt Frank (Tegen de stelling)?:
Het idee om naar de Randstad te verhuizen omdat het hier allemaal te doen zou zijn, is al lang achterhaald. Eigenlijk is er voor mij niets meer dat een terugkeer nao het zuuje in de weg staat, ga maar na: Fransje Timmermans wordt de baas van Europa en zuigt alle macht weg uit Den Haag, terwijl Mark & Thierry nog staan te bekvechten. Lieke Martens sleept in de dying seconds van de finale de eerste WK-titel voor ons land binnen en draagt de trofee op aan Rob Rensenbrink en Arjen Robben die dit al vele jaren eerder hadden moeten doen. Het Eurovisiesongfestival in het MECC wordt een daverend succes, met Beppie Kraft als zuiver zingende, bloedstollende pauzeact. Tom Dumoulin wint glansrijk de Tour op balkenbrij en rijstevlaai en blijkt al die tijdritkilometers helemaal niet nodig te hebben. Max kachelt in de resterende races nog naar wat podiumplekken, blikschade en strafminuten. Willem Vissers wint de Nobelprijs voor de Literatuur, iets waar hij als klein jongetje al met een eigenaardig gevoel bij wakker werd. De Pingelieër wordt uitgeroepen tot Digizine van het Jaar vanwege hun briljante columnisten en de pertinente weigering om fakenews te verspreiden ondanks de intimiderende lobby van de Russische, Amerikaanse en Chinese overheid.
Alles kump good, of zoals mijn verdwaalde tante uit Marokko zo treffend placht te zeggen ‘alles wat mork is zal reg kom’.

Zitten we alleen nog met deze stelling en eigenlijk het grootste probleem binnen de voetballerij sinds de invoering van het verbod om de bal met je handen te beroeren. Gelukkig heb ik hier een passende oplossing voor bedacht, zodat jullie met een gerust hart de zomermaanden in kunnen. Ik ben dus tegen de stelling: hands moet namelijk altijd hands zijn. Dit zorgt namelijk voor een fikse portie extra spanning en sensatie, want het aantal mikpunten in het strafschopgebied wordt vermeerderd van 1 naar 21, een toename van maar liefst 2000%! – voor de slome rekenaars onder ons: het doel zoals we dat kennen én 22 vijandige vlerken minus de twee armen van de keeper- Ik zie al enkele sceptici met gefronste wenkbrauwen….om hen tegemoet te komen stel ik voor om het sanctiebeleid aan te passen: onopzettelijk hands is voortaan geen strafschop meer, maar een indirecte vrije trap. Ook dit is veel spectaculairder dan een oersaaie pingel. Ik ga dit idee verder uitwerken, zodat het op de valreep nog mee kan met de nieuwe regelgeving in het komende seizoen.