De Beneliga moet er snel komen voor de Belgische en Nederlandse topclubs
Deze keer: Tegen de stelling!
Wat een verrassing! Uit de door een adviesbureau uitgevoerde haalbaarheidsonderzoeken is gebleken dat Nederlandse clubs er, bij invoering van de BeNeLiga, sportief en financieel flink op vooruitgaan. Ik heb zelden gezien dat een haalbaarheidsonderzoek tot een negatief advies leidt. Meestal komt het adviesbureau met een uitkomst die de opdrachtgever beoogde.
Argumenten die genoemd worden om voor een BeNeLiga te kiezen, zijn dat de nieuwe competitie zorgt voor attractievere wedstrijden en dat spelers meer weerstand krijgen op een hoger niveau. Dat laatste is onzin. De Jupiler Pro League is geen Bundesliga of Premier League. In België vertrekken de betere spelers al op jonge leeftijd naar het buitenland. Van duels met de spelers die dan nog overblijven, worden Nederlandse spelers echt niet beter.
Voor de bestuurders van de clubs klinken de verhalen over hogere inkomsten natuurlijk als muziek in de oren. Velen zullen al plannen maken hoe ze de gelden gaan besteden. Dat de beloofde gouden bergen alleen maar berusten op de berekeningen van een adviesbureau, zou toch tot enige argwaan moeten leiden. Ik zie de laatste jaren te vaak dat prognoses van dit soort bureaus niet uitkomen. En hoeveel verstand heeft dat adviesbureau nu eigenlijk van voetbal? Voetbal blijft een volkssport. De daarbij behorende sentimenten zijn niet in kille cijfers uit te drukken. Heeft het adviesbureau trouwens ook naar de mening van de supporters gevraagd? Bij Heracles zal men toch eerder uitkijken naar de derby met FC Twente dan naar een duel met Zulte Waregem. Het lijkt er echter op dat de BeNeLiga er koste wat kost moet komen. Een projectmanager is inmiddels aangesteld om de plannen verder vorm te geven. Ondanks dat de BeNeLiga volgens mij geen toegevoegde waarde heeft voor het Nederlandse voetbal lijkt het verdwijnen van de Eredivisie een kwestie van tijd.
Wanneer de BeNeLiga er dan toch komt, kunnen we wellicht ook op een ander vlak een fusie met de Belgen doorvoeren. België beschikt namelijk niet alleen over betere wielercommentatoren, maar ook over betere voetbalanalisten. Laat die analisten aanschuiven bij NOS Studio Voetbal. Met Karl Vannieuwkerke als presentator, krijgen we dan een programma waarin op zinvolle wijze over voetbal wordt gepraat. Voor de voetbalhumor is er dan nog altijd Veronica Inside. En Rafael, Theo en Pierre? Ook als voetballer moesten ze soms op de reservebank plaatsnemen!
En wat vindt Frank (vóór de stelling)?:
De bal rolt, het gras groeit – op steeds meer plekken! -, de vogeltjes fluiten en uw tweekoppige panel staat in de startblokken om nieuwe wijsheden over de Peijer-gemeenschap uit te strooien. Niets aan de hand, zou je denken. Desondanks kan ik nog maar moeilijk wennen aan het Nieuwe Normaal: de Tour in september, half volle of helemaal lege tribunes, de houjebekbedekkâhs aan de zijlijn en op Lijn 11 en de ongemakkelijke begroetingen waar dan ook. Wie weet gaan we er ooit aan wennen, maar het zal zijn tijd nodig hebben. Ik ben in ieder geval blij dat ik het nieuwe seizoen met een positieve noot mag aftrappen, alhoewel ook die term tegenwoordig niet per definitie goed nieuws inhoudt.
Geen idee wie het destijds in 1830 voor het zeggen had, maar we hadden die Belgen natuurlijk nevernooitniet moeten laten gaan. Ga maar na wat een geweldig nationaal team wij nu hadden gehad. Voeg Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum toe aan de huidige selectie van de Rode Duivels en wie doet ons wat? Sowieso hadden we met Roberto Martinez al een prima bondscoach gehad, in plaats van het afdankertje van Crystal Palace waar we nu mee opgezadeld dreigen te raken. Voor zover ik kan nagaan hadden we de laatste decennia nooit een EK of WK hoeven missen, immer goedkoop getankt en iedere zondagochtend vers brood en koffiekoeken bij de bakker kunnen halen.
Het verloren land terugclaimen of –veroveren is ook al zowat, dus is het oprichten van de Beneliga een prima stap terug in de goede richting, alhoewel ik me afvraag wat Libanon en Gabon hierbij te zoeken hebben…..lijkt me onpraktisch. En zonder mij zo vroeg in het seizoen al op de borst te kloppen, wil ik toch nog even in de herinnering roepen dat ik in een grijs verleden op deze plek er reeds voor heb gepleit om de nietszeggende Johan Cruijff-schaal te vervangen door het Kampioenschap der Lage Landen, met een serieuze jaarlijkse strijd tussen de Nederlandse en Belgische landskampioen, afwisselend in Brussel en Amsterdam. Mocht de Beneliga op korte termijn een brug te ver zijn, dan zouden we op zijn minst hiermee kunnen beginnen.