Pevekoo's website

Het eeuwige dilemma: wie was de allerbeste?

Pelé was zonder twijfel de beste voetballer ooit!

Deze keer: tegen de stelling!

Als een voormalig topvoetballer overlijdt, volgt altijd de discussie over de vraag wie de beste voetballer aller tijden was. Dat was drie jaar geleden het geval bij het overlijden van Maradona en nu ook weer nadat Pelé is gestorven. Gelukkig zijn Messi en Ronaldo nog jong en gezond …
Als je wat ouder bent, heb je het geluk dat je niet afhankelijk bent van YouTube-filmpjes om erachter te komen wat een voetballer allemaal in zijn mars had. Je hebt complete wedstrijden van de betreffende voetballers op tv gezien tijdens hun gloriejaren. Daarnaast las je in de krant en sportbladen uitgebreide verslagen en artikelen over hen. Voor mij begon het met de verhalen en later de beelden van Pelé. Daarna volgden andere toppers: Eusébio, Best, Cruijff, Maradona, Romario, Ronaldo (Brazilië), Messi en Christiano Ronaldo. Stuk voor stuk geweldige voetballers en, niet toevallig, allemaal aanvallers. Uiteindelijk gaat het in het voetbal om het maken van doelpunten. Voor velen zal George Best de vreemde eend in de bijt zijn. Het is het lot van een voetballer uit een land dat nooit potten heeft kunnen breken op een EK of WK. Dat laatste is wat het meeste stoort als er weer eens een ranglijstje wordt gemaakt van beste voetballers. De resultaten behaald met het nationale team tellen blijkbaar zwaarder dan de clubresultaten. Pas nu Messi in Qatar met Argentinië wereldkampioen werd, zetten velen hem op gelijke hoogte met Maradona. In zijn gloriejaren bij Barcelona zagen we echter de echte genialiteit van de kleine Argentijn.
Dat ik tegen de stelling ben, heeft vooral te maken met de stelligheid waarmee beweerd wordt dat Pelé de beste voetballer ooit was. Natuurlijk, hij won drie keer de wereldbeker met Brazilië, maar hoe groot was zijn aandeel daarin? In 1962 was Garrincha de ster en speelde Pelé vanwege een blessure alleen de eerste twee wedstrijden. In 1970 had Brazilië met Jairzinho, Rivelino, Tostão en Gérson zoveel kwaliteit in huis dat het behalen van de titel eigenlijk vanzelfsprekend was. Kijkend naar de individuele kwaliteit en het spel bij hun clubs zouden Maradona of Messi net zo goed tot beste voetballer aller tijden gekroond mogen worden. Over het antwoord op de vraag wat de beste nationale ploeg aller tijden was, bestaat bij mij echter geen twijfel: het Braziliaans team van het WK 1970!
Ook in andere sporten is het vaak moeilijk om de beste aan te wijzen. Is het Federer of toch Nadal? Schumacher of Hamilton? Duitsers zullen de eerste kiezen, Engelsen gaan voor Lewis. Ook chauvinisme speelt dus soms een rol. Er zijn echter ook uitzonderingen. Bij het wielrennen zal niemand om Eddy Merckx heen kunnen. De ‘Kannibaal’ vrat iedereen op tijdens zijn wielercarrière!

En wat vindt Frank (vóór de stelling)?:
Dit is de tijd van het jaar dat mijn oom Willie aan de andere kant van de oceaan zijn koffer aan het volproppen is met sambaballen en andere feestvreugdeverhogende artikelen, klaar om met zijn familie nao het noorde af te reizen. Helaas gebeurt het dit jaar onder een minder prettig gesternte dan voorheen. Ga maar na: Brazilië is tot op het bot verdeeld tussen aanhangers van de nipt gekozen president Lula da Silva en de voortvluchtige dorpsgek Bolsonaro, het zakelijke Kroatië knikkerde de rijk met sterren gevulde, swingende selecao verrassend uit het WK, dat tot overmaat van ramp werd gewonnen door de naburige aartsrivaal. En alsof dat allemaal niet ellendig genoeg is, bezweek dé volksheld van de natie een paar weken geleden na een langdurig ziekbed. U kunt zich voorstellen dat de Brazilianen jaloers zijn op onze problemen.
Zo gemakkelijk als Pelé scoorde, zo simpel is het om deze stelling te beamen. Een blik op zijn prijzenkast en statistieken is alleszeggend…..de Maradonas, Cruijffs, Ronaldos en Messis van deze wereld komen nog niet in de buurt van zijn schaduw:
Een greep:
• drie wereldtitels
• recordhouder aantal doelpunten (1279)
• jongste doelpuntenmaker ooit op een WK
• Zuid-Amerikaans voetballer van het jaar (Gouden Schoenen werden nog niet uitgedeeld)
• talrijke landstitels, wereldbekers, Copa Libertadores….en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan……

Bovendien was Pelé net als Peter en ik zijn leven lang trouw aan één club, zijn kortstondige vrijage met het showelftal van New York Cosmos even buiten beschouwing gelaten. En last but not least: hij had net als Peter het hart op de juiste plaats en zette zich in voor talrijke goede doelen.
Kortom wat mij betreft geen spoor van twijfel, maar omdat de mogelijkheid sinds kort bestaat, heb ik de stelling voorgelegd aan het hyperdepieper intelligente computerprogramma Chat GPT en dit kwam na raadpleging van ziljoenen internetbronnen in een fractie van een seconde tot – surprise surprise – exact dezelfde conclusie als ik (sorry Peter):

“Pele is vaak beschouwd als een van de beste voetballers ooit. Hij heeft veel prijzen en onderscheidingen gewonnen tijdens zijn carrière, waaronder drie wereldkampioenschappen met de Braziliaanse nationale ploeg. Pele heeft ook vele records gevestigd en is geëerd door vele organisaties voor zijn bijdrage aan de sport.”

Aldus de chatbot die zelf steeds slimmer wordt en wij steeds dommer….caramba olé.