Pevekoo's website

Is Donny’s avontuur bij Manchester United van korte duur?

Donny van de Beek gaat het redden bij Manchester United

Deze keer: Vóór de stelling!
Het is nog niet zo lang geleden dat Ajax aansprekende resultaten behaalde in de Champions League. Het waren Tadic en Ziyech die het team bij de hand namen, maar met De Ligt, De Jong en Van de Beek beschikte het team ook over drie talentvolle jonge spelers die hun bijdrage leverden aan het succes. Dat ze inmiddels alle drie bij Europese topclubs onder contract staan, is geen verrassing.
Manchester United mag dan wel een club zijn met een rijke historie, toch zijn er maar een paar periodes geweest waarin ik met plezier naar het team keek. De eerste keer was eind zestiger jaren vorige eeuw. Het team met Bobby Charlton en de onnavolgbare George Best won toen de Europa Cup I ten koste van het Benfica van Eusébio. Begin twintigste eeuw was er ook een periode dat het team aantrekkelijk speelde. Het was de tijd van Ruud van Nistelrooy en David Beckham.
Chelsea en de Spurs waren echter altijd mijn favoriete clubs in Engeland. Dat veranderde niet toen Van Persie voor United ging spelen en ook niet toen Van Gaal en Depay naar Manchester verhuisden. Je favoriete club(s): het blijft een gevoelskwestie. Zo is Bayern München ongetwijfeld de beste Duitse club uit de historie, maar heb ik toch meer met FC Köln en Schalke 04. Beide clubs verkeren momenteel in degradatiegevaar. Wat zou het mooi zijn als Klaas-Jan Huntelaar tenminste de Königsblauen in de Bundesliga kan houden.
Het lijkt misschien of Donny van de Beek met Manchester United voor de verkeerde club heeft gekozen. Trainer Solskjaer gunt Van de Beek voorlopig weinig speeltijd. De Nederlander is echter wel degelijk een bruikbare speler voor de Mancunians, ongeacht de aanwezigheid van Fernandes en Pogba. Een middenvelder met scorend vermogen is zeldzaam. Vroeger vervulde Paul Scholes die rol bij United. Met Van de Beek hebben ze na zo veel jaar de ideale opvolger. Dat zal ook Solskjaer op termijn inzien. Donny gaat het daarom wel redden in Manchester, we moeten alleen even geduld hebben.
Mocht ik onverhoopt ongelijk hebben en Donny toch eerder moet vertrekken bij Manchester United dan is geen man overboord. ‘Don’t Look Back In Anger’, zong de Manchester band Oasis jaren geleden en ook Donny moet in dat geval niet boos terugkijken. Memphis Depay heeft namelijk bewezen dat een voortijdig vertrek bij Manchester United niet nadelig voor je carrière is.

 

 

En wat vindt Frank (tegen de stelling)?:
Ik zal u een geheim verklappen – of misschien ook niet – maar achter elke wijze man schuilt een wijze vrouw. In dit geval is dat niet anders en meestal schroom ik niet om hulp in te roepen. Bij deze stelling ging dat als volgt: (ik voorzie u van de lange versie van het verhaal):
Q “Wat denk je, gaat Donny van de Beek het redden bij ManU?” A “Moet ik die kennen dan??” Waarmee ook eigenlijk alles is gezegd en zij doorging met het adviseren van de Haagse driehoek en het OMT, want zoals u weet is ons land in rep en roer: radeloos, reddeloos én redeloos. Hiermee vergeleken was 1672 een absoluut feestjaar.
Is er dan toch nog iets te vertellen over Blonde Donny? Hij heeft een jaartje leuk meegedaan bij Ajax en is ongetwijfeld hot in Nijkerkerveen, maar bij Europese topclubs grossiert men in dit soort spelers. Op de site van United tel ik maar liefst vijftien ‘midfielders’, waaronder Pogba, Matic, Bruno Fernandes, Mata en Lingard, daar kun je nog eens mee thuiskomen. Kan me voorstellen dat een transferbedrag van een slordige 40 miljoen in uw ogen fors is, maar in het wereldje waar wij in verkeren is dit klein pils. Het is spijtig dat talenten op jeugdige leeftijd al een zaakwaarnemer hebben, zij zijn veel beter af zijn met een carrièrewaarnemer. Die laatste kan verder kijken dan de bankrekening van de speler – én van hemzelf – en een loopbaan in kleinere stapjes adviseren met grotere kans op speeltijd. Maar ik geef toe, de verleiding is groot als er een flinke zak poen voor je neus bungelt en het maar de vraag is of die zich in een later stadium nog eens aandient.

De trainer heeft inmiddels zijn veto uitgesproken over een mogelijke verhuur, dus zal Donny’s zitvlees verder op de proef worden gesteld. Maar “always look on the bright side” en wees blij dat je als een van de weinigen tenminste nog wekelijks live vanaf de tribune kunt genieten van topvoetbal. Probeer ondertussen je hotseknots-Engels wat op te krikken, want dit komt in toekomst ongetwijfeld van pas bij de volgende clubs: Fullham, Wycombe Wanderers, Solihull Moors en King’s Forrest. Of voorkom deze duikvlucht en stap net als Tom Dumoulin uit de ratrace en neem de jeugd van Veensche Boys onder je hoede.