Pevekoo's website

Voetballers met een masker: voetbal is toch geen carnaval?!

Voetballers zijn striphelden dus laat ze vooral met zo’n masker op voetballen!

Deze keer: Tegen de stelling!
Als kind rende ik elke week naar de voordeur als de stripbladen ‘Sjors’ of ‘Pep’ in de brievenbus vielen. Even wegdromen bij de avonturen van Kuifje of geboeid de strip lezen van de cowboy die sneller schoot dan zijn schaduw: Lucky Luke. Mijn grote favoriet in die tijd was echter Michel Vaillant, een autocoureur à la Max Verstappen. Wat was dat altijd spannend.
Voetbal kan ook vaak spannend zijn, maar om nu voetballers striphelden te noemen, gaat me te ver. Vergelijkingen zijn er trouwens wel te maken. In Frenkie de Jong zie ik wel iets van Kuifje. Na ‘Frenkie in Amsterdam’ volgt binnenkort deel twee: ‘Frenkie in Barcelona’. En heeft Ronaldo niet veel weg van Superman? Voetballers moeten zich echter voornamelijk met voetbal bezighouden. Dat geldt zeker voor Aubameyang. Eerst een beetje de boel verzieken bij Borussia Dortmund en dan voor veel geld vertrekken naar Arsenal. Na eerder Spiderman en Batman was Aubameyang laatst vermomd als de Black Panther. Van die laatste had ik nog nooit gehoord. Kuifje is blijkbaar te oubollig geworden, actiehelden zijn tegenwoordig populair. Nu is zo’n verkleedpartij van Aubameyang voor een keertje misschien wel leuk, maar bij elke volgende keer is het net zoals bij die afgezaagde grap van je chef: hijzelf lacht het hardst!
Overigens dragen steeds meer mensen in het voetbal tegenwoordig een masker en dan heb ik het niet over de spelers die een masker dragen vanwege een breuk van neus of jukbeen. Hoe kan Tom Egbers elke zondag met zo’n vrolijk gezicht Studio Sport aankondigen en dan later op de avond met een uitgestreken gezicht bij Studio Voetbal ‘intelligente’ vragen stellen aan zijn tafelgasten? Zou Dolberg privé ook zo’n emotieloos gezicht hebben? Krijgen we het ware gezicht van Mark van Bommel te zien nu titelverlies dreigt voor PSV?
Praktisch gezien lijkt het me een groot probleem wanneer voetballers vermomd als stripheld op het veld verschijnen. Misschien zie je wel twee keer Batman bij hetzelfde team. Dan loop je als scheidsrechter toch mooi voor joker. En wat als iemand fan is van Donald Duck? Loopt hij dan ook in zijn blote kont? Snel stoppen met die ongein, voetbal is geen carnaval!

En wat vindt Frank (Vóór de stelling)?:
Steeds minder mensen weten dat er een tijd was dat internet niet bestond. Ooit moesten wij onze kennis en vermaak – en de combinatie van beide – uit andere bronnen opdiepen. Boekjes voorzagen in die behoefte. Wat Netflix voor de jeugd van tegenwoordig is, waren stripboeken destijds voor ons. Ze werden toentertijd als dusdanig subversief aangemerkt dat er een restrictie gold bij de bibliotheek. Juffen en meesters van nu zijn maar wat blij als kinderen af en toe een Suske & Wiske of Asterix ter hand nemen. Alleen al daarom kan het geen kwaad als stripfiguren hernieuwd in de etalage worden gezet. In de politiek zie je ze ook steeds vaker opduiken en schrikt niemand meer van Ollie B Bommeliaans-taalgebruik (zou Mark daar de mosterd vandaan halen?). Het hedendaagse topvoetbal leent zich ook prima voor een revival van de stripcultuur. Veel spelers doen al een halfslachtige poging met figuren van uiteenlopend allooi ónder hun shirts, maar kom op mannen: maak een statement en draag uit dat we dé Mickey Mouse-competitie van Europa zijn. Laat elke club haar eigen icoon creëren en schroom niet om terug te grijpen naar de helden van weleer: De Generaal (nee, niet Rinus Michels), Roel Dijkstra en Sjakie met zijn wondersloffen. Voor de laagvliegers stel ik Guust Flater of Olivier Blunder voor, en niet te vergeten Dirk en ‘tikkie terug’ Jaap van FC Knudde. Vitesse heeft al Sloetski en ADO kiest natuurlijk voor Haagse Harry:- Sta mij een zijspoor toe nu we het toch over ADO hebben: een kennis in het bezit van een seizoenkaart werd onlangs opgebeld door Lex Immers die hem persoonlijk meldde dat hij zijn contract had verlengd, gènig tog?….zie ik Donald Duck niet zo snel doen met zijn abonnees, laat die eerst maar eens een fatsoenlijke broek kopen. –
Om terug te komen op de stelling: wat mij betreft een prima plan om die lelijke voetbaltronies op te fleuren met een vrolijk masker en voor mij zou dat zelfs een reden kunnen zijn om op zaterdagavond wakker te blijven voor de samenvatting van bijv Excelsior-Heracles.