Pevekoo's website

Johan Cruijff Arena! Hoe lang moeten we er nog op wachten?

Als de Arena op 25 april nog steeds niet de naam draagt van Cruijff, dan moet dat ***stadion platgegooid worden

Ik kan de frustratie van de redactie goed begrijpen. Het is alweer twee jaar geleden dat Nederlands grootste voetballer stierf. Al snel na zijn overlijden kwam het idee om als eerbetoon de naam van het stadion van Ajax te wijzigen in Johan Cruijff Arena. Er was veel bijval voor dit plan. Burgemeester Van der Laan was een van de mensen die vaart achter de naamswijziging wilde zetten. Er werd zelfs een intentieverklaring getekend. Na de dood van de burgemeester is er bar weinig gebeurd. Het stadion heet daarom nog steeds Amsterdam ArenA.
Toch heeft men niet helemaal stil gezeten in de hoofdstad. Inmiddels is namelijk wel besloten om het Stadionplein te hernoemen naar Johan Cruijffplein. Mooi gebaar, maar nu is er weer een groep buurtbewoners die probeert om dit tegen te houden. Of het blauwe naambordje binnenkort geplaatst kan worden, is nog maar de vraag.
Natuurlijk is het een eer wanneer een stadion naar je vernoemd wordt. Of dat in het geval van de Arena ook zo is, vraag ik me echter af. Op mij maakt het stadion maar een kille indruk. Qua sfeer is de Arena niet te vergelijken met bijvoorbeeld de Kuip. Daarnaast behaalde Cruijff zijn successen bij Ajax niet in de Arena maar in De Meer en het Olympisch stadion.
Op sportief vlak is het met Ajax na het vertrek naar de Arena niet beter gegaan. Financieel gaat het de club echter wel voor de wind. En geld is blijkbaar datgene wat telt. Ook bij de trage gang van zaken rond de naamswijziging van de Arena speelt geld weer de belangrijkste rol. Het uitblijven van de naamswijziging schijnt ermee te maken te hebben dat er nog onenigheid is tussen de aandeelhouders over geld en zeggenschap. Wie verrast het nog? In Amsterdam zong men vroeger al: ’Poen, poen, poen, poen.’