Pevekoo's website

Koempelclub in nood!

Roda JC moet opgekocht worden door de supporters: weg met al die zakkenvullers!

Deze keer: Vóór de stelling!
Het is lang geleden, dat ik op de zondagmiddag naar Kerkrade trok om naar Roda JC te kijken. Het was de periode dat Roda ertoe deed in de Eredivisie. Spelers als Vermeulen, Nanninga, Hofman en Hanssen zorgden ervoor dat de topclubs met lood in de schoenen naar het zuiden kwamen. Op de staantribune van Kaalheide heerste een leuke sfeer en was het lachen met de ludieke teksten die de koempels in onvervalst Kirchröadsj van de tribune lieten rollen.
Het lachen is de supporters van Roda de laatste jaren vergaan. Na het vertrek van Nol Hendriks werd het van kwaad tot erger. De twee jaar geleden gestorven Hendriks was meer dan alleen geldschieter van de club. Hoeveel goede spelers heeft hij niet persoonlijk gescout en naar Kerkrade gehaald? Babangida, Anastasiou en Koné om er een paar te noemen. Ter vergelijking: Ton Caanen haalde, in zijn periode als technisch directeur, in twee jaar tijd liefst dertig spelers binnen. Ik kan van geen enkele speler de naam noemen!
De beleidsbepalers in Kerkrade maakten er een potje van. Laatst moesten de supporters handelend optreden en De La Vega naar de uitgang begeleiden. In tegenstelling tot de leiding van de club, trapten zij niet in de mooie praatjes van de Mexicaan. Ook met het binnenhalen van Korotaev heeft de club het niet getroffen. Ondertussen meldden zich nieuwe personen die wilden ‘helpen’. Eerst een internetmiljonair, toen een ‘tapaskoning’. Beiden haakten echter snel af. Nu lees ik dat er onderhandeld wordt met een Belgische mediatycoon. Wie volgt morgen? Ik heb geen vertrouwen in deze personen. Kerkrade lijkt een toevluchtsoord te zijn voor gelukzoekers.
Een overname van de club door de supporters is de enige mogelijkheid om in Kerkrade schoon schip te maken en rust te creëren. Parkstad staat bekend als een regio waar inwoners het niet te breed hebben. Deze mensen kunnen het benodigde geld niet ophoesten. Daarom moeten in eerste instantie regionale ondernemers gepord worden om de ‘revolutie’ van de supporters te ondersteunen en geld in de club te steken. Het overige geld moet met een beetje fantasie elders opgehaald worden.
Kan Europees klimaatchef en Roda-fan Timmermans niet een handje helpen? Voor verbetering van het voetbalklimaat zal in Brussel toch ook wel een subsidiepot aanwezig zijn?!

En wat vindt Frank (Tegen de stelling)?:
Ik kan me voorstellen dat de Roda-supporters niet kunnen wachten om weer een topclub in actie te zien in Kerkrade. De snelste manier om dit voor elkaar te krijgen…? Saboteer de tribune van een stadion binnen een straal van 100 km en adopteer een kant & klare, frisse, jonge ploeg. Hier in Den Haag is dit prima gelukt en smullen we tweewekelijks van toptalenten als Calvin Stengs, Myron Boadu en Oussama Idrissi. Over een tijdje weet niemand meer dat AZ oorspronkelijk uit Alkmaar komt.
Vanwege de herfstvakantie en stikstofcrisis heb ik nauwelijks tijd gehad om tot op de bodem uit de zoeken hoe in Kerkrade de vlag erbij hangt. Kennelijk heeft de gefortuneerde Mexicaan dat ook niet gedaan, toen hij de Roda-restanten opkocht. Waarschijnlijk vermoedde hij een kerkgenootschap achter die J.C. Kan me van de andere kant ook voorstellen dat de koempels nattigheid voelden toen er stevige declaraties vanuit Cochabamba binnenstroomden en de beloofde investeringen uitbleven. Volgende keer toch maar op zijn minst een VOG-tje opvragen. De bankier mag nog van geluk spreken dat deze supporters er een andere afreken-cultuur op nahouden dan hun collega’s uit Mexico-Stad, want daar was Garcia van de aardbodem verdwenen en vermalen in de taco-saus. 
Of nu juist de Roda-supporters zelf de aangewezen personen zijn om de club op te kopen en vervolgens uit het slop te halen, betwijfel ik. Over het algemeen zijn het niet de types die vooraan in de rij stonden toen de hersencellen werden uitgedeeld. Aangezien niemand op nog meer dubieuze Russische of Latijns-Amerikaanse zakkenvullers zit te wachten, moet de oplossing uit een andere hoek komen. Al snel wordt in dit soort gevallen naar het Wijze Mannen-panel gekeken en we gaan de bezorgde Roda-fans zeker niet teleurstellen. Ik stel namelijk het Formule 1-model voor: iedereen mag bij Roda komen voetballen, mits hij (of zij) een flinke zak geld meeneemt. Hoe groter de inleg, hoe meer speelminuten. Ambitieuze ouders kunnen schaamteloos hun meer of minder getalenteerde bloedjes van kinderen in de etalage zetten, maar ook minder gefortuneerde families zijn ongetwijfeld bereid om een gok te wagen met hun zuurverdiende, maar onrendabele spaarcenten in de hoop op de Engelse of Spaanse jackpot. Vanuit Roda-perspectief zal het geld binnenstromen, want de beste posities zijn even gewild als grootstedelijke woningen en men zal over elkaar heen buitelen om zoon- of dochterlief aan een carrière te helpen.  
Mocht dit geen soelaas bieden, dan ken ik evt. nog wel een paar gabbers die deskundig, discreet en zonder overtollig bloedvergieten optie 1 ten uitvoer kunnen brengen. Zo maar wat suggesties: 75 km: Kerkrade – Mönchengladbach ….50 km: Kerkrade – Genk (met een ‘k’, niet met een ‘t’, beste Liverpool-supporters).