Pevekoo's website

Komt het nog goed met Frank?

Frank de Boer blijft verkeerde keuzes maken (Inter – Palace) en wordt nooit een toptrainer!

Toen de Boer een paar keer na elkaar met Ajax kampioen was geworden, ging ook ik ervan uit dat hij op termijn uit kon groeien tot een toptrainer. Ik maakte echter een grote misrekening. Goede resultaten in de Eredivisie zijn absoluut geen garantie meer voor internationaal succes, niet voor spelers maar ook niet voor trainers.
In de wedstrijd Feyenoord-Manchester City werd het niveau van de Nederlandse competitie pijnlijk duidelijk gemaakt. De Rotterdammers werden op alle fronten afgetroefd. Een gevoel van schaamte bekroop me naarmate de wedstrijd vorderde. Ik zat te kijken naar de kampioen van Nederland, de ploeg die ook dit seizoen weer aan kop gaat en goede kans maakt de titel te prolongeren. Dit is dus het peil van de Nederlandse competitie! En natuurlijk, het heeft allemaal met geld te maken, veel geld. Toch sloeg de euforie weer toe, toen Ajax vorig seizoen de finale van de Europa League bereikte. De vroege uitschakeling dit seizoen geeft een reëler beeld van het kwaliteitsniveau.
Nu de Boer in Engeland nog sneller aan de kant is gezet dan in Milaan, twijfel ik toch sterk over zijn aanpak. Palace was geen foute keuze om te starten in Engeland. Met Southampton begon Koeman in Engeland ook bij een kleinere ploeg. Daar waar Koeman wel succes had, lukte dat Frank niet. Had hij zich van tevoren niet verdiept in de cultuur van de club? Wilde hij de spelers het systeem opdringen waarmee hij bij Ajax succes had? Onafhankelijk van de antwoorden: het imago van Frank is inmiddels flink beschadigd. Ik vrees dat de top ver weg is voor hem.
Deze week opperde iemand om Frank aan te stellen als bondscoach en Bert van Marwijk als diens rechterhand, het WK 2010 maar dan andersom. In één klap twee werklozen aan een baan geholpen. Rutte heeft zijn minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gevonden!