Pevekoo's website

Köningssjete Sjötterie “St. Christina Stank Stief Sjaelberg

Pief paaf poef: Sjötterie “St. Christina Stank Stief Sjaelberg” haef de vogel aaf.
Door Ton Tonnaer

Op zaterdag 07 april 2018 is het weer zover. Alle leden van de sjötterie worden om 15:11 uur verwacht in café ’t Hingen om zich voor te bereiden op ’t Köningssjete.
Belgische schuttersvrienden waren zaterdag 31 maart speciaal uit Houthalen gekomen om een workshop bij te wonen met als thema: met een kanon op een mug schieten. Dit naar aanleiding van het feit dat het kanon van schutterij ”Christientje” nog altijd aan de ketting ligt en wacht op betere tijden. Laat ons dan ook van die mug geen olifant maken was de stelling.

Schutterskoning 2017 Peter Kleijweg, die onze Belgische vrienden welkom heette was behoorlijk ontdaan door het feit dat een zwakke schakel in de koningsketting er toe leidde dat het complete “zilverwerk” op het parket terecht kwam bij café ’t Hingen. Zou dit een slecht voorteken zijn voor Peter? De schade aan het parket viel achteraf gelukkig mee! Traditiegetrouw gaat het in marstempo richting schietterrein. Daar wordt men door de voorzitter van St. Christina, Fred Scheres, getrakteerd op een mars! Diverse kandidaten weten dat de frisse buitenlucht hen geen goed doet. Traditiegetrouw zal er zonder groet aan de vogel waarschijnlijk direct besloten worden om de inrichting van de schutterskantine te inspecteren. Even proeven of het pilsje smaakt en tevens de strategie bepalen. Voor aanvang van ’t vogelsjete zal Koning Peter Kleijweg worden ontdaan van zijn koningszilver en zal hij weer als gewone sjöt door het leven gaan. De voorzitter van Wilhelmina Johan Vergoossen zal bij het schenken van de erewijn de leden van St. Christina veel succes toewensen. Al enkele jaren wordt er met succes een beroep gedaan op Emiel Ratelband om de schutters mentaal voor te bereiden. Helaas blijkt deze te zijn vertrokken naar Thailand waar hij als monnik door het leven gaat.

Even wat historie; in 1995 had men 288 schoten nodig om de vogel te raken zodat deze het loodje zou leggen. In 2017 waren er nog maar 111 schoten nodig. Dit alles door perfect advieswerk van ons lid en buksmeister Bèr Weber. Ook nu zal weer in Hingen klinken:”de koning is dood, lang leve de nieuwe koning”. Na de nodige pintjes en de komp friet mit frikadellen kan het koningsfeest losbarsten. Diverse nieuwe gemeenteraadsleden hebben aangeboden een pleintje in Schilberg om te dopen tot ”St. Christina Stank Stief plein” als de sjötterie in 2019 haar 25 jarig bestaan viert.
U komt toch zeker ook kijken en genieten van een stukje Limburgse cultuur?!