Pevekoo's website

Krijgt Schreuder kwakkelend Ajax weer op de rit?

Alfred Scheuder is geen prijzenpakker en moet per direct opstappen bij Ajax!

Deze keer: tegen de stelling!
Dat Schreuder geen prijzenpakker is, klopt niet. Met Club Brugge werd hij toch maar mooi kampioen van België. Toch vond ook Schreuder dat die ene prijs te weinig was om serieus te worden genomen in de trainerswereld. Daarom ging hij bij Ajax aan de slag. In Amsterdam zou hij rustig kunnen gaan werken aan zijn palmares. Thuis had hij al een mooi plaatsje uitgezocht voor de prijzenkast. Nog even en dan kon hij pronken met al die gewonnen bokalen. Als het aan de redactie van de Pingelieër ligt, zal die prijzenkast echter voorlopig leeg blijven.
De logica is soms zoek in het voetbal. Feyenoord heeft met Arne Slot een trainer die echt nog nooit een prijs heeft gewonnen. In tegenstelling tot Schreuder staat Slot echter niet onder druk. De pers is lovend over de man uit Bergentheim. Zijn mooie praatjes slaan blijkbaar aan. Zelfoverschatting ligt echter op de loer. Benieuwd hoe hij zich gedraagt wanneer Feyenoord een mindere periode doormaakt.
De nederlagen tegen Napoli kwamen hard aan bij Ajax. De Italianen hadden eerder Liverpool afgeschminkt en dat had voor de Amsterdammers een waarschuwing moeten zijn. Het probleem bij Ajax is echter dat men daar meent dat het eigen spelsysteem heilig is. Een hooghartigheid die leidde tot twee kansloze nederlagen. In de competitie loopt het ook niet lekker. Het is echter onterecht om alle schuld in de schoenen van Schreuder te schuiven. Kudus in de spits opstellen is een misser en ook het wisselbeleid is niet best, maar waar zijn de spelers die het team op sleeptouw nemen? Antony en Martinez zijn verkocht en de vervangers zijn van een minder niveau. Overmars wordt node gemist. Ouwe rotten zoals Tadic, Pasveer en Blind hebben veren gelaten en Berghuis mist gewoonweg de snelheid om op Champions League-niveau te acteren. Met die laatste drie spelers hebben we het wel over mannen die in Qatar misschien in de basis van Oranje staan. Hopelijk komt Van Gaal bijtijds tot andere inzichten.
In de wedstrijd tegen Volendam meende de gewisselde Tadic de rol van coach op zich te moeten nemen. Laat ons hopen dat de Serviër niet de ambitie heeft om na zijn actieve loopbaan als trainer aan de slag te gaan. Krijgen we weer een malloot die de hele wedstrijd langs de lijn loopt te tieren. Schreuder reageert heel wat beschaafder en Ajax zal ook onder zíjn leiding aan het einde van het seizoen wel weer bovenaan staan. Tenslotte is dat Frank de Boer in het verleden ook gelukt. Intussen heeft Schreuder er mede voor gezorgd dat het spannend is aan de top van de Eredivisie. In het belang van de neutrale supporter: niet ontslaan die man!

En wat vindt Frank (vóór de stelling)?:
Aangezien de handel is spelers tegenwoordig veel lucratiever is, kan het best zijn dat het vergaren van bekers en schalen niet meer bovenaan de prioriteitenlijst staat. Daar is wel wat voor te zeggen, want dat spul is zonder uitzondering foeilelijk en op den duur heb je geen idee meer waar je met al het blik en klatergoud heen moet.
Toch denk ik niet dat dit in Mokum het geval is, daar is men nog als vanouds verzot op sterretjes, lintjes en veterdiploma’s. In Den Haag hebben we dat streberige al lang geleden laten varen: tractoren met platte karren rijden hier sowieso ieder jaar wel een paar keer door de stad.
Nu blijkt dat Dirkie Kuyt de kerst toch in Den Haag gaat vieren, worden de witte zakdoekjes hier massaal gedumpt. Met het oog op deze column had ik er behoorlijk wat op de kop getikt, juist om over de Ajax-coach uit te strooien. Het lot besliste anders, want deze wijze man werd geveld door corona en de tissues waren niet aan te slepen. Uit mijn neus stroomde niet de gebruikelijke ‘wisdom & truth’, maar substanties waarvan ik zeker weet dat ik ze er niet zelf in heb gestopt en waarvan ik u de weinig smaakvolle details zal besparen.
Gelukkig hoefde ik niet veel verder dan van de bank naar het bed & vice versa. Het kwakkelende Ajax daarentegen moest in die periode thuis & uit aantreden tegen Napoli, een ploeg in topvorm en bepaald geen koekenbakkers. Voor de ware topcoach was dit een uitgelezen moment om zijn tactisch vernuft tentoon te spreiden en te laten zien dat hij boven het met doorsnee-trainers bezaaide maaiveld uitsteekt. En waar kwam Schreuder mee: niente nada noppes…. niets dus: geen wissels tijdens de eerste wedstrijd, geen uitgedokterd strijdplan voor de return in Italië…..en dus 2x kansloos de Ponte del Bietole op.

Bespaar deze trainer een afstraffing tegen het bloeddorstige Liverpool en zet de Barnevelder op de juiste ophaaldag aan de straatkant. Kijk ook naar zijn vorige werkgever Club Brugge en zie hoe crescendo de Belgen na zijn vertrek door Europa fladderen.
Nu ben ik de laatste om een club stuurloos achter te laten en dat zal ik dus zelfs niet bij deze blasé Prime-parels uit 020 doen. In mijn grenzeloze goedheid draag ik de ideale opvolger aan: de enige die met een shockeffect de dolende Amsterdammers met gepaste maatregelen en een getemde Tadic door de winter heen kan helpen. En dan heb ik het natuurlijk over niemand anders dan Dick Advocaat. Alleen Ajax ontbreekt nog aan zijn indrukwekkende lijst en wij gunnen hem allemaal – net als Van Gaal – een laatste kunstje. De kleine generaal zal dit met beide handen aangrijpen, want hij krijgt nu al buikpijn van de stookkosten die hem de komende maanden boven het hoofd hangen in zijn flatje te Moerwijk.