Messi kan alleen nog mee als muurligger bij PSG
Deze keer: vóór de stelling!
Na vele jaren de beste voetballer te zijn geweest, moet ook Messi ervaren dat de echte top uit zicht raakt. Bij Barcelona kon hij het verval van de club weliswaar nog enigszins verbloemen, maar het was niet meer de Messi die in zijn eentje de club prijzen kon bezorgen. Zonder de Argentijn is Barcelona inmiddels het lachertje van het Europees voetbal geworden. Voor de echte topteams zoals Manchester City, Chelsea of PSG heeft Messi echter geen toegevoegde waarde meer. Of heeft men in Parijs nog een passend baantje voor hem gevonden?
De transfer van Messi heeft PSG veel publiciteit opgeleverd. Dat is mooi, maar je wint er geen prijzen mee. Ook zonder Messi hadden de Fransen al een ploeg die tot de Europese top behoorde. Met Mbappé en Neymar beschikte het team wellicht al over de beste voorhoede van dit moment. Het team heeft echter niet op alle posities zo’n uitzonderlijke spelers. Wellicht dat de aankoop van een sterke middenvelder zoals Kanté een betere keuze was geweest dan Messi. De felbegeerde Champions League zal men namelijk ook met Messi erbij niet gemakkelijk winnen.
Tijden veranderen. Vroeger werd het muurtje gevormd door een paar stevige verdedigers. Die mannen sprongen niet op bij een vrije trap, maar hielden hun voeten op de grond en de handen voor hun edele delen. Ging een bal over het muurtje dan stond daar nog altijd een keeper die de bal onschadelijk maakte. Waarom de mannen in het muurtje tegenwoordig opspringen, zonder te kijken of de bal überhaupt hoog ingeschoten wordt, is me niet duidelijk. Het heeft er wel voor gezorgd dat een nieuw fenomeen zijn intrede heeft gedaan: de muurligger. Onderschat deze functie niet. Het is geen gemakkelijke opgave. Ga je met het gezicht richting de bal liggen of wend je juist je hoofd van de bal af? Ben je een rechterzijligger of eerder een linkerzijligger? Bij Ajax is Davy Klaassen vaste muurligger. Het moet gezegd dat de middenvelder zijn taak met verve verricht.
Net als Klaassen kan ook Messi uitgroeien tot ideale muurligger. Bijkomend voordeel is dat de Argentijn op zijn leeftijd een rustmomentje in de wedstrijd goed kan gebruiken. Het nemen van een vrije trap neemt aardig wat tijd in beslag. Ideaal voor Messi om even gestrekt achter de muur plaats te nemen. Ik wacht nu met spanning op het moment dat Messi, al liggend achter de muur, indommelt. Slapend rijk worden: het is niet iedereen gegeven!
En wat vindt Frank (tegen de stelling)?:
Op de ranglijst van eerzame beroepen die horizontaal gepraktiseerd worden staat dat van muurligger op de voorlaatste plek. Messi kan zich, zeker op zijn leeftijd, het nodige permitteren en zal zijn rustmomentjes pakken zodra die zich aandienen. Dat dit tijdens de wedstrijd gebeurt is logisch, want als coach Pochettino de superster níet opstelt wordt het PSG-stadion door seizoenkaarthouders op vakkundige wijze in spaanders getimmerd, desnoods huurt men hiervoor een groepje Vitesse-supporters in.
Door zorgvuldig met zijn krachten om te springen, zal de Argentijn nog jaren mee kunnen, zeker als de tegenstand voornamelijk bestaat uit ploegen als Stade Brest en L’Orient, waar zelfs in Frankrijk nauwelijks iemand ooit van heeft gehoord. Of hij daarbij onze eigen Georginio Wijnaldum nog vaak aan zijn zijde zal vinden, is de grote vraag. ‘Gini’ had zich de overstap van Liverpool naar PSG heel anders voorgesteld en zou er best wat voor over hebben om als muurligger te mogen acteren in plaats van bankzitter of nagelbijter.
Dat Messi nog altijd meer in zijn mars heeft dan madeliefjes plukken achter een muurtje en dat zijn houdbaarheidsdatum nog niet in zicht is, bewees hij in diezelfde wedstrijd tegen Manchester City door een prachtige solo af te ronden met een krul in de kruising.
Het gebeurt vaker dat iemand op onbegrijpelijke wijze gaat liggen en het komt helaas nog te vaak voor dat hij (of zij) dan niet meer opstaat. Onlangs was dit ook in RIOS-kringen te betreuren; we hebben er in de memorabele vorige editie over kunnen lezen. Voetbal, en alles wat ermee samenhangt, mag dan soms wel een bijzaak lijken, het is er wel eentje die ertoe doet, zeker op trieste momenten als deze. Veel sterkte aan iedereen die met dit verlies is geconfronteerd.