Pevekoo's website

Mark of Marc, wie verdient een pluim?

Dat Antwerp zo goed presteert is louter te danken aan toptrainer Mark van Bommel

Deze keer: tegen de stelling!
De voetbalcompetities zijn begonnen en dat is maar goed ook. In tijden van oorlog en crisis is het de sport die de mensen nog enige afleiding brengt. Zelfs de oude Grieken wisten dat. En van sport hebben we de afgelopen maanden kunnen genieten. Het EK atletiek met Femke Bol en de Formule 1 met een onweerstaanbare Max. En dan het wielrennen: Vingegaard won verrassend de Tour de France dankzij een ijzersterke Wout van Aert. In de Vuelta liet Remco Evenepoel zien dat hij de komende jaren de te kloppen man is voor de grote rondes. Annemiek van Vleuten heerste in het vrouwenwielrennen. Al die mooie sportmomenten zorgden ervoor dat we onze sores even konden vergeten.
De stelling brengt ons echter weer terug in de harde werkelijkheid. De voetbalcompetities zijn amper begonnen of menige trainer is al de laan uitgestuurd vanwege slechte resultaten van zijn team. Voorlopig hoeft Mark van Bommel zich geen zorgen te maken. Op dit moment heeft hij alle negen wedstrijden in de Jupiler Pro League gewonnen. Maar pas op, het kan snel gaan. Ook bij zijn vorige clubs als trainer, maakte Van Bommel een vliegende start. Lang hield hij dat niet vol en bij beide clubs volgde toen ontslag. Dat Antwerp in de UEFA Conference Cup al uitgeschakeld is, wordt hem nu niet aangerekend, maar mocht hij een paar wedstrijden in de competitie verliezen dan wordt dat feit zeker weer aangehaald.
Dat de trainer bepalend is voor het succes van een team is een grote misvatting. Uiteindelijk zijn het toch de spelers die het succes van een team bepalen. Messi en Ronaldo hebben het jaren gedaan bij Barcelona en Real. Wie daarbij trainer van de club was, maakte niet uit. Waarom draait Barcelona dit jaar onder dezelfde trainer beter dan vorig seizoen? Het is Lewandowski die het verschil maakt. Kijk naar Haaland bij Manchester City. Zonder hem was er dit jaar wellicht een einde gekomen aan het tijdvak Guardiola. In Nederland was het Cruijff die Michels groot heeft gemaakt. Gullit en Van Basten maakten hem daarna tot legende.
De bijdrage van de trainer aan het succes is dus beperkt, maar er zijn trainers die meer toegevoegde waarde hebben dan andere. Als daarom mannen zoals Ancelotti, Knopp en Guardiola het predicaat toptrainer hebben, is dat terecht. Mark van Bommel verdient dat predicaat nog niet. Dat FC Antwerp zo goed presteert, is eerder te danken aan het goede aankoopbeleid. Zou daarom die andere Ollander bij FC Antwerp – met dank aan suikeroom Gheysens – niet eerder de credits voor de goede resultaten moeten krijgen?

En wat vindt Frank (vóór de stelling)?:
Na de fiasco’s bij PSV en Wolfsburg was het een question Mark of het nog ergens wat zou worden met de Limburger aan het roer. Maar toen was daar opeens zijn naam- en oud-ploeggenoot uit Oranje die na zijn gedwongen vertrek uit Amsterdam wegens het pronken met pikante zelfstudies in no time gratie had gekregen van de puissant rijke zakenman Paul Gheysens om met een bom duiten het stokoude Antwerp mee te nemen in de vaart der voetbalvolkeren. Weliswaar in de Schanulleke-competitie, maar in ieder geval een eindje weg van vrouw, vrienden & kinderen. Van Bommel was de eerste aanwinst van de kersverse directeur voetbalzaken, waarna in rap tempo in binnen- en buitenland anderhalf dozijn spelers bij elkaar werd geschooid, onder meer Toby Alderwereld, Vincent Janssen en Jurgen Ekkelenkamp. Met verbeterde contracten werd een aantal getalenteerde jongelingen binnenboord gehouden. De trainer stond voor de schone taak om van het allegaartje aan leeftijden, nationaliteiten en ego’s een voetballend geheel te smeden. Gezien de bliksemstart met een maximale score gaat hem dit niet slecht af: 27 punten op 9 wedstrijden, kom daar maar eens om. Er mogen dus best wat veren in de bommeliaanse billen worden geplant. Het zou mij niet verbazen als het succes grotendeels valt terug te voeren op de bluf en branie die de Limburger uitstraalt, doorgaans geen eigenschappen die rijkelijk aanwezig zijn bij het trainersgilde van onze bedachtzamere en bescheidenere zuiderburen. Maar de Maasbrachtenaar moet er voor waken dat het onverwacht snelle succes hem niet naar de bol stijgt.
En dat hoogmoed op de loer ligt, werd mij snel duidelijk tijdens het veldwerk op de Bosuil. Mijn blik viel daar op onderstaande aankondiging voor een ‘business event’ ter plaatse volgende week woensdag. U kunt zich voorstellen dat Peter en ik met de nodige stomheid zijn geslagen:

Drie Wijzen?!? En wie mag dan wel die zogenaamde, derde, zelfbenoemde ‘Wijze’ zijn, u herkent hem vast wel. Ik zeg: Peter…. op de grillplaat ermee!