Pevekoo's website

Naast intelligente lockdown nu ook intelligente shutdown Eredivisie?

De Eredivisie moet uitgespeeld worden maar dan als E-competitie op de playstation!

Deze keer: Tegen de stelling!
Competitie afmaken of stoppen? En als de competitie wordt hervat, hoe gaat dat in de praktijk werken? Wordt er in lege stadions gespeeld? Clubs en spelers smeken om duidelijkheid.
De UEFA zet de nationale bonden onder druk om de competities af te maken. De KNVB volgt deze oproep, maar veel clubs en spelers denken er anders over. Iedereen roept dat het gezondheidsrisico voorop staat, maar soms twijfel ik of bonden en clubbestuurders het eigen (financieel) belang niet laten prevaleren. De KNVB wacht met een volgend besluit tot 21 april, de dag waarop de nieuwe coronarichtlijnen van het kabinet bekend gemaakt worden. Ik vrees dat we nog wel een tijdje met het virus te maken hebben. Hervatting van de competitie in de zomer lijkt mij erg optimistisch. Het is zelfs de vraag of de competitie 2020-2021 tijdig kan starten.
Het zal uiteraard met mijn leeftijd te maken hebben, maar ik heb niets met E-voetbal. Toen de Playstation en Xbox op de markt kwamen was ik al afgehaakt met het spelen van computergames. De FIFA-hausse die later volgde, is dan ook helemaal aan me voorbijgegaan. Er worden tegenwoordig zelfs E-competities gespeeld. Ieder zijn meug, maar voor mij blíjft het gamen en heeft het niets met voetbal te maken. Daarom is het ook geen goed idee om de Eredivisie als E-competitie uit te spelen. Wat als in Waalwijk een paar whizzkids zitten die erg bedreven zijn in het FIFA-spel? Het nu op de laatste plaats staande RKC zou dan volgend jaar zo maar Europees voetbal kunnen spelen.
De KNVB heeft tijd gekocht en schuift een definitief besluit voor zich uit. Toch komt er een moment waarop de KNVB de knoop moet doorhakken. Wellicht dat er dan nog maar één optie is: stoppen met de competitie en de huidige stand bepalend laten zijn voor kampioenschap en Europees voetbal. Voor een nacompetitie is geen tijd. Daarom moet ook voor degradatie en promotie nog iets bedacht worden. Stoppen van de competitie is in het voordeel van de clubs die er nu goed voorstaan. Simpel geredeneerd kun je echter zeggen dat de andere teams dan maar eerder in het seizoen beter hun best hadden moeten doen. Bijzondere omstandigheden vragen nu eenmaal om bijzondere maatregelen.
En voor alle E-voetballers: vooral door blijven gaan, dat scheelt in elk geval alweer wat mensen op straat!

En wat vindt Frank (vóór de stelling)?:
De Eredivisie uitspelen als E-competitie is honderd keer beter dan NIET uitspelen, en wel duizend keer beter dan FYSIEK uitspelen. Terwijl het ondergedoken land zich wentelde in solidariteit en liefdadigheid, rollebolden de KNVB-bobo’s en clubs vorige week over straat. Een ware schertsvertoning waarna zelfs een ingedikt speelschema werd uitgepoept, de hele zomer door met krap een weekje pauze alvorens het hele circus weer opnieuw zou moeten beginnen alsof er niets aan de hand is. Gelukkig hebben sommige weldenkende burgemeesters er al een stokje voor gestoken. Het zou goed zijn als het profvoetbal zich in haar rol als ‘bijzaak’ schikt en eerst maar eens rustig afwacht hoe deze crisis zich verder ontwikkelt.

Het digitale alternatief is zo gek nog niet, niet in de laatste plaats omdat het veel simpeler klinkt dan het is. Tijdens deze intelligente lockdown – het bijvoeglijk naamwoord voor ‘lockdown’ getuigt van een briljante marketing –  heb ik de cello onder de knie gekregen, spreek inmiddels een aardig woordje over de Pakistaanse grens en kook ik met gemak een viersterren maaltijd met evenzoveel gangen, maar lukt het mij nog altijd van geen kanten om met een PS-controller een simpel passje breed op het scherm te toveren. Wat dat betreft ben ik blijven hangen in het PONG-tijdperk.
Naar het schijnt heeft het spel zich in de tussentijd aardig doorontwikkeld en zijn de graphics niet meer van echt te onderscheiden, zeker niet voor de thuiszittende 50-plusser. Reden te meer om op deze wijze ons primaire volksvermaak op veilige wijze in de huiskamers te brengen. Vervang dan wel de ingeblikte stemmen van Youri Mulder en Evert ten Apel door het bevlogen livecommentaar van Arman Avsaroglu en ik zal de eerste zijn die er graag een LOI-les ‘vinologie’ voor laat schieten. En in mijn kielzog hopelijk ook een groot deel van de bevolking dat besmet is geraakt met een van de ernstigste en meest gevaarlijke bijwerkingen van deze pandemie: de neiging om in eigen huis te gaan klussen.