Pevekoo's website

Nam de KNVB het juiste besluit?

Cambuur en De Graafschap moeten promoveren en kick out ADO en RKC!

Deze keer: Tegen de stelling!

Ik zou niet graag in de schoenen van collega-columnist Frank staan. Je woont in Den Haag en dan moet je ervoor pleiten dat ADO moet degraderen. Ik wens hem veel sterkte de komende tijd en mocht het daar toch uit de hand lopen: in Pey is wel een onderduikadres beschikbaar.
De KNVB heeft het voor elkaar gekregen om een groot deel van het land tegen zich in het harnas te jagen. De totstandkoming van het genomen besluit was dan ook een farce. Het gestuntel van Gudde en consorten zou er zelfs toe kunnen leiden dat de ingeschakelde rechter het besluit van de KNVB van tafel veegt. Eerst de mening van de clubs vragen en dan afwijken van wat daar uitkomt. Het is vergelijkbaar met het houden van een referendum en dan niets doen met de uitkomst. Nu ben ik sowieso geen voorstander van referenda. Personen aan de leiding van een land of organisatie die, als er een probleem opduikt, anderen laten beslissen hoe het probleem opgelost moet worden. Dat is lekker gemakkelijk!
De weg die tot het besluit leidde, was helemaal fout, maar dat geldt niet voor het besluit zelf. Mij lijkt het zo klaar als een klontje. De competitie is niet uitgespeeld en dus is er geen kampioen en hoeft niemand te degraderen. Dat de huidige stand wel bepalend is voor Europees voetbal is verdedigbaar. Dat doet natuurlijk pijn in Doetinchem, Leeuwarden en Utrecht maar het is niet anders. Wanneer ADO en RKC hadden moeten degraderen was men daar teleurgesteld geweest. Er was nog een derde optie, geen degradatie en wel promotie. Het was de weg van de minste weerstand, maar daarmee had het KNVB-bestuur helemáál zijn geloofwaardigheid verloren. Een Eredivisie met 20 ploegen, ik moet er niet aan denken.
Voor de trainer van Cambuur, Henk de Jong, voelde het besluit van de KNVB aan als de grootste schande ‘uut’ de Nederlandse sport ooit. Willem Vissers noemde die uitspraak in zijn column terecht een mispeer. Er kwamen veel boze reacties op die column. Veel mensen hebben blijkbaar een zwak voor de op het sentiment inspelende trainer. Later las ik dat De Jong het vooral zo erg vond voor de spelers van Cambuur. Zij zouden in de Eredivisie namelijk meer gaan verdienen. Mooie woorden, maar gaat het De Jong niet vooral om zijn eigen status?

En wat vindt Frank (vóór de stelling)?:
Kick-out ADO?!  Kennelijk ziet de redactie mij graag tot blokjes gedecimeerd op de bodem van de Hofvijver liggen. Ik moet nu erg op mijn woorden gaan letten, want de lange arm van Midden-Noord reikt met gemak tot midden-Limburg. Reken maar dat hier wat flessen zijn ontkurkt toen Eric Gudde het verlossende woord sprak. Zeker ook in huize Pardew, want de vrijwel puntloze gelegenheidstrainer kon bij lijfsbehoud een forse premie opstrijken. Niemand die er nog een stuiver voor gaf. In Waalwijk deden ze dat al maanden niet meer: was het een jeugdcompetitie geweest dan was RKC al rond de herfstvakantie teruggezet naar een lager niveau.
Natuurlijk had ieder weldenkend mens het gegund aan De Graafschap en Cambuur, want wat hebben ze in die contreien nou verder? In de Achterhoek gaat de Zwarte Cross niet door en die arme Friezen hebben een Elfstedentocht die nooit doorgaat. En dat terwijl ze in Waalwijk weer De Efteling mogen binnenwandelen en wij in Den Haag ons eigen sprookjesbos hebben in de vorm van het neverending politieke circus. Op puur humanitaire gronden wil ik dus best pleiten voor ‘kick-out ADO en RKC’ . Was het niet op basis van de ranglijst geweest die boekdelen spreekt, dan hadden publiekloze play-offs als scherprechter kunnen spelen met ongetwijfeld hetzelfde resultaat. En was dit nou voor onze groengele vedetten een ramp geweest? Ik denk het niet, want af en toe moet je een stapje terug doen, om er vervolgens met volle kracht twee vooruit te zetten. IJs en Covid-20 dienende hadden we dan de komende jaren de volgende feestjes gevierd:
2021: Afgetekend kampioen in de KeukenKampioen Divisie
2022: Top 3 Eredivisie
2023: Evenaring van de prestatie uit 1975, dwz minimaal kwartfinale Europa League.
Iedere rechtgeaarde ADO-fan dreunt gevraagd of ongevraagd de namen op van het legendarische elftal uit de jaren 70. En om enig misverstand te voorkomen – je weet nooit of Leîpe Leo of Koentje Kiloknaller meeluisteren – , zal ik tot slot datzelfde doen. Daar gaat ie…  – in één adem en zonder op mijn onderarm te spieken –  Thie, De Caluwé, Korevaar, Kila, Swanenburg, Perasic, Schoenmaker, Bres, Van Leeuwen, Jol en natuurlijk Mansveld.