Pevekoo's website

Negeerde Argentinië bewust de coronaregels of is sprake van complot?

Argentinië moet, vanwege het overtreden van de coronaregels, uitgesloten worden van verdere WK-kwalificatie!

Deze keer: vóór de stelling!
We zijn meer dan anderhalf jaar verder, maar nog steeds houdt corona ons in zijn greep. Elk land heeft zijn eigen regels om het virus in bedwang te houden. Omdat die regels vaak niet eenduidig zijn, is er onbegrip over het beleid. Ook in Nederland kunnen we erover meepraten. Wel een F1-race in Zandvoort met een massa toeschouwers, maar geen buitenconcert van een muziekgroep. Het is maar een van de vele voorbeelden.
Gelukkig kon de KNVB, in het geval van de jonge Memphis-fan die het veld op liep om een selfie met zijn idool te maken, wel terugvallen op duidelijke regels. Regels die het supporters verbieden om het veld te betreden. Dat de KNVB de jonge Amin een straf oplegde, schoot desondanks veel mensen in het verkeerde keelgat. De compassie is begrijpelijk, maar je zag waartoe het gedrag van de jonge fan leidde. Na zijn ludieke actie kwamen nog meer personen het veld op. Even leek het zelfs uit de hand te lopen. Alle overtreders kregen uiteindelijk een boete en een stadionverbod. In de periode onder De Boer was dat laatste trouwens niet echt een straf geweest.
De coronacrisis heeft ook het aantal complotdenkers doen stijgen. In mijn gemeente schijnen er zelfs mensen te zijn die denken dat het groot aantal slakken in onze tuin dit jaar, een actie is van de gemeente Echt-Susteren om haar Cittaslow-keurmerk te promoten. Complotdenkers zullen allicht ook zeggen dat het een bewuste actie was van Brazilië om de spelers van een concurrent van het veld te halen. Zoals bij de meeste complottheorieën is ook in deze kwestie geen sprake van een complot. Brazilië heeft zijn eigen coronaregels. Ben je de afgelopen 14 dagen in Groot-Brittannië geweest dan moet je bij aankomst in Brazilië twee weken in quarantaine. Dat was natuurlijk ook bij de Argentijnen bekend, maar die deden alsof hun neus bloedde. Terecht dus dat de vier boosdoeners door de Braziliaanse autoriteiten van het veld werden gehaald.
Door het negeren van de Braziliaanse coronaregels is Argentinië in de fout gegaan en is uitsluiting van de WK-kwalificatie helemaal geen gek idee. Nu moet wel nog iets bedacht worden hoe meer titelkandidaten op foutjes betrapt kunnen worden, zodat die ook het WK in Qatar moeten missen. Dit omstreden WK verdient namelijk niet dat er topteams spelen. Irak versus Verenigde Arabische Emiraten zou daarom een passend affiche zijn voor de finale van het toernooi!

En wat vindt Frank (tegen de stelling)?:
Jullie hebben mij in de loop der jaren leren kennen als een wijs man toegewijd aan de bestaande wet- en regelgeving. Allemaal bij elkaar verzonnen door een aantal koekenbakkers die wij met zijn allen hier in Den Haag hebben neergezet om te bepalen wat goed voor ons is. Als iedereen zich er een beetje aan houdt, dan waren de kommer en de ellende stukken minder dik gezaaid. Dat geldt zeker ook voor de coronavoorschriften en in eerste instantie was ik daarom geneigd om Argentinië aan de hoogste doelpaal te nagelen wegens het overtreden of negeren ervan. Maar als je vervolgens bedenkt dat de autoriteiten van nota bene Brazilië hen deze loer wilden draaien, dan gaan er bij mij linksvoor en rechtsachter toch wat nekharen overeind staan.
Brazilië… het land waar de pandemie op last van de president onder het vloerkleed werd geveegd en überhaupt niet mocht bestaan, totdat er dagelijks tienduizenden besmettingen bijkwamen en de ziekenhuizen zich geen raad meer wisten met de toestroom van patiënten, om nog maar te zwijgen over de grafdelvers die overuren draaiden. President Bolsonaro zag kans om zijn land medisch, ecologisch en economisch de afgrond in te jagen met een doeltreffendheid waar de regimes in Syrië en Afghanistan hun vingers bij aflikken.
Dood- en doodzonde, want ik heb altijd een zwak gehad voor de uitvinders van de samba en bossa nova in dit enorme land met oogverblindend natuurschoon. Zo paradeerden de chimis al in nietsverhullende strings op Ipanema toen wij onze wollen onderbroeken nog bij Delsing of V&D scoorden. In die tijd was ik daar op bezoek bij oom Willie, nog voordat hij mijn tante in Marokko ontmoette en sindsdien ieder voorjaar bij ons de deur plat loopt.
Maar terug naar de Neo Quimica Arena te Sao Paulo eerder deze maand. Met plaatsvervangende schaamte zag ik de medische autoriteiten vlak na aanvang van de beladen interland het veld opstieren om de nietsvermoedende Argentijnse spelers in de boeien te slaan. Onmiskenbaar een poging om hun grote rivaal pootje te lichten en daarmee Messi en Di Maria hun laatste kans om WK-succes te ontzeggen. Een schorsing van Argentinië is de omgekeerde wereld: als de Braziliaanse RIVM opeens per se roomser dan de paus wil zijn, dan hadden zij veel eerder kunnen ingrijpen. Brazilië is zelf 100% verantwoordelijk voor deze wanvertoning en verdient puntenaftrek en verplichte verplaatsing van hun thuiswedstrijden naar een continent elders. Toevallig weet ik nog een vrij nieuw stadion hier in de buurt dat binnenkort zonder club zit. Indien nodig of gewenst spuit ik zelf de ooievaar kanariegeel over.