Pevekoo's website

Over het weggooien van oude schoenen en Schadenfreude!

Joachim Löw moet Boateng, Hummels en Müller terughalen want dan komt alles weer in orde!


Deze keer: Vóór de stelling!

Het is niet de eerste keer dat Joachim Löw onder druk staat. Ook na het desastreus verlopen WK van 2018 kreeg hij veel kritiek te verwerken. Toen werd hij min of meer gedwongen om afscheid te nemen van Boateng, Hummels en Müller. Nu moeten diezelfde spelers, volgens veel Duitse voetbalfans, weer terugkeren bij de Mannschaft. Hebben ze een punt?
Van de oudere spelers mochten na het WK 2018 alleen Neuer en Kroos blijven. Neuer keept bij het beste clubteam van dit moment en Kroos strooit nog altijd met de mooiste passes bij Real. Beiden moeten gruwen van het niveau van de verdedigers in het Duitse team. Ook Philipp Max, die in de eredivisie tot de betere vleugelverdedigers behoort, valt door de mand. Hummels zou zeker van toegevoegde waarde zijn in de labiele verdediging van de Duitsers en ook Boateng kent het klappen van de zweep. Nu heeft Boateng dat laatste misschien iets te letterlijk opgevat gezien de rechtszaak waarin hij betrokken is. Ofschoon de verdediging het zwakste punt is van het team loopt het ook aanvallend niet lekker. Müller is een speler die spitsen beter in stelling kan brengen. Als voetballer is hij zelfs completer geworden het laatste jaar. Hij heeft wel het geluk dat hij bij Bayern met Lewandowski de beste midvoor van dit moment voor zich heeft staan. Het is trouwens frappant dat de Mannschaft in het verleden met Klose en Podolski ook over twee veel scorende spitsen met Poolse roots beschikte.

‘Je moet je oude schoenen niet weggooien voor je nieuwe hebt’, zegt het spreekwoord. Duitsland heeft veel goede jonge spelers, maar Löw is, onder druk, te snel gaan verjongen. Een Duits team met de ‘oudjes’ Neuer, Hummels, Kroos en Müller en daar omheen jonge spelers zoals Kimmich, Sané en Gnabry zou op het komende EK, ondanks de zware poule, ver kunnen komen. Wel ontbeert het team een echte goalgetter. Na het toernooi zijn er wellicht meer jonge spelers rijp om de ‘oudjes’ op te volgen. Er is echter een probleem in dit scenario en dat probleem heet Jogi Löw. Hummels en Müller zullen niet willen terugkeren onder de trainer die hen afdankte. De DFB heeft echter besloten om met Löw verder te gaan. Het is een misrekening: Hansi Flick was een betere optie geweest om Duitsland uit het slop te halen. Het komend jaar als interim-coach naast zijn functie bij Bayern en na het EK als vaste bondscoach. Herr Flick zou dan wel nog even een topspits moeten vinden: Poolse achtergrond is een pre!

En wat vindt Frank (tegen de stelling)?:
Löw voelt al aan zijn water dat het tij snel gekeerd moet worden, omdat hij anders de zak krijgt.

Het teruggrijpen naar vedetten van weleer is een logische en veelvoorkomende reflex. Peter ziet hier ongetwijfeld het nut van in, maar ik raad het zowel de spelers als der Jogi ten stelligste af. Müller, Hummels c.s. zijn waarschijnlijk vast nog welkom in een golfstaat om daar wat deviezen bij elkaar te harken, maar op hoge leeftijd voetballen als Zlatan is slechts voor een enkeling weggelegd, en laat dat nou net Zlatan zelf zijn. Kijk naar Arjen Robben: half Groningen loopt in zijn shirt, maar in het voorheenoosterparkwelkeidioothaalthetinzijnhoofdomdithethitachicapitalmobilitystadiontenoemenzoiemandzoujevoorstrafopeenbreuklijnmoetenlatenbibberenmeteendoorgeladenmelkbustegenzijnslaaptotdatieakwasivoorogenzietmaardaarlatenwehetdaarmaarnietover hebben ze de beste man dit seizoen nog niet zien acteren. En zo zijn er nog talloze voorbeelden te noemen van comebacks van korte of geen duur. Er is tijd van komen en een tijd van gaan, Schüss en niet Auf Wiedersehen.
De Duitse bondscoach doet er goed aan om koersvast te blijven en rigoureus in te zetten op verjonging, ongeacht wat de media en voetbaldinosauriërs roeptoeteren. De Bundesliga is momenteel dusdanig sterk en steekt zo ver boven de rest van de wereld uit, dat het gretige talent dat daar rondloopt moeiteloos het internationale niveau aankan. Kijk maar naar de wijze waarop Duitse teams momenteel huishouden in de Europa– en Champions League en hoe Mario Götze – afgeschreven in eigen land – zich manifesteert bij PSV. Misschien dat we ons nog een enkele keer mogen wentelen in Schadenfreude, zoals met die fikse oorwassing door de Spanjaarden, maar reken maar dat de verjongde selectie tijdens de komende grote toernooien onder Löw weer tot grote hoogten zal stijgen.