Pevekoo's website

Respect!

Dortmund – Monaco moet overgespeeld worden

Soms komt je gevoel in conflict met de harde realiteit. Dat is ook nu het geval. Mijn gevoel zegt dat de wedstrijd van Dortmund tegen Monaco nooit in de betreffende week gespeeld had mogen worden. Ik realiseer me echter ook dat de UEFA de wedstrijd nooit zal laten overspelen.
Inmiddels is gebleken dat de aanslag op de spelersbus het werk was van een idioot die er met de aanslag voor wilde zorgen dat de aandelenkoers van het beursgenoteerde Dortmund zou kelderen. Door aan de beurs te speculeren op een vrije val van het aandeel BVB zou hij dan veel geld verdienen. Zijn streven om bij de aanslag spelers te doden, mislukte gelukkig. De aanslag op de spelersbus was groot nieuws. Dat maakt deze daad echter niet erger dan de aanslagen die overal ter wereld geregeld plaatsvinden op ‘gewone’ burgers. We mogen daarentegen ook niet aan profvoetballers andere eisen stellen als het om emoties gaat. Een speler van Dortmund verwoordde het treffend: ‘Wij zijn ook mensen!’ Profvoetballers zijn inderdaad ook mensen, mensen die ondanks hun rijkdom en mooie leventje emoties hebben. Zo’n aanslag gaat niet in je koude kleren zitten. Ik kan me voorstellen dat de spelers van Dortmund niet met hun gedachten bij de wedstrijd waren.
De UEFA heeft het vaak over respect. Zelf had de bond nu ook respect kunnen tonen voor het gevoel van de spelers van Dortmund. Helaas gaf de bond niet thuis. Het is gemakkelijk om anderen op gedrag aan te spreken maar zelf doen alsof niets gebeurd is. Dik een jaar geleden stierf bij de wedstrijd Dortmund-Mainz een supporter op de tribune. Supporters en spelers wisten toen wel het nodige respect op te brengen. Voor de UEFA is het menselijk aspect blijkbaar van ondergeschikt belang. De commercialisering van de voetbalsport staat voorop!