Pevekoo's website

RIOS ’31 bij ‘Andere Tijden Sport’

Scheidsrechter Frans Derks en RIOS ’31 (1965) 
(Uitzending zondag 20 januari 2019, NPO 1 om 22.10 uur)
Bron: Ton Tonnaer en NTR

Het tv-programma ‘Andere Tijden Sport’ is zondag 20 januari gewijd aan de roemruchte scheidsrechter Frans Derks. Ook komen twee voormalige landskampioenen van RIOS ’31 uit Pey aan het woord.

Frans Derks werd ontdekt door een KNVB’er toen hij na een handbaltraining van het Nederlands team, waarvan hij deel uitmaakte, op zijn racefiets en nog in sportkleding langs het Breda Veld fietste en 3000 mensen aldaar tevergeefs op de scheidsrechter wachtten. Hij had geen ervaring als scheidsrechter, echter hij voelde meteen aan wat wél en niet mocht. Hij voelde de geest van een wedstrijd goed aan. De KNVB haalde hem over om te gaan fluiten, overigens zonder cursus, want daarvoor had Frans geen tijd!
In de gouden jaren van het Nederlandse voetbal is hij tussen grootheden als Willem van Hanegem en Johan Cruijff een opvallende verschijning. Frans Derks, de scheidsrechter met het meest strakke broekje van de Eredivisie!
In 1963 debuteerde Frans Derks als scheidsrechter in de Tweede Divisie en op 20 mei 1967 in de Eredivisie. Hij kreeg in zijn carrière 34 keer een vermaning van de scheidsrechterscommissie van de KNVB. Frans noemde zichzelf een sociale katalysator want het publiek dichtte hem woorden toe (”hondenlul”: voor hem was dit een eretitel), die ze liever tegen hun baas hadden willen zeggen, maar dat mocht natuurlijk niet.
Vermeldenswaardig is ook het feit dat hij gedurende één jaar werd uitgesloten van internationale wedstrijden omdat hij een Spaanse wedstrijd weigerde te leiden. Dit vond plaats vlak nadat Franco vier jonge, rebellerende Spanjaarden had laten vermoorden.

In de aanloop naar een zeer succesvolle carrière in de eredivisie heeft Frans, geboren in Vaals, ook een aantal wedstrijden gefloten tijdens de competitie waarin RIOS ’31 in 1965 met succes zou strijden voor de titel Landskampioen Zondagamateurs.

Dit was voor de redactie van ‘Andere Tijden Sport’ aanleiding af te reizen naar Pey om twee voormalige spelers van dit elftal, Har en Ton Golsteijn, te interviewen op de locatie waar het zich allemaal heeft afgespeeld. Als blijvende herinnering aan dit Landskampioenschap Zondagamateurs is hier nu het RIOS-pleintje gerealiseerd.

Volgens vriend en vijand is Frans een uitstekend arbiter! Populair bij voetballers, trainers en toeschouwers. Maar door zijn lange haren, zijn korte en zeer strakke broekjes, zijn ongezouten mening en zijn eigengereide gedrag was hij helaas niet geliefd bij de bobo’s van de KNVB. ”En dat heeft me een WK gekost,” zegt Frans Derks in ‘Andere Tijden Sport’.
Dik in de tachtig is hij inmiddels, maar het broekje past nog en hij fluit nog steeds. ‘Andere Tijden Sport’ over een scheidsrechter die een Bekende Nederlander werd.