Pevekoo's website

Ronaldo verslaat koning!

Het is ronduit belachelijk om het hele Nederlandse damesteam te ridderen na het behalen van de Europese titel…

‘Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd ……’ Het is de standaardzin die uitgesproken wordt bij de toekenning van een koninklijke onderscheiding. Waarom het de koning in het ene geval wel en in het andere niet heeft behaagd, is vaak een raadsel. Wat ik ook altijd vreemd vond, was het feit dat alleen maar de coach en de aanvoerder van een team geridderd werden. Dat is bij het damesteam opeens anders. Is dit een vorm van positieve discriminatie?
Het damesteam heeft deze zomer het een en ander losgemaakt. Mensen die nooit naar voetbal keken, gingen er nu eens goed voor zitten. De positieve uitstraling van het team zorgde ook voor veel media-aandacht. Critici vonden het allemaal maar niks. Voetbal is niets voor vrouwen was de gedachte. Het spel was inderdaad niet altijd goed en het tempo lag vrij laag. In de Champions League zie je echter ook beter voetbal dan in de Eredivisie. Ik heb naar de wedstrijden van de dames gekeken zoals ik ook naar het schaatsen van Ireen Wüst of de sprints van Dafne Schippers kijk. Ik ga Wüst niet vergelijken met Sven Kramer en Schippers niet met Usain Bolt. Zodoende heb ik toch genoten van het succes van de voetbaldames. Dat gold voor meer mensen. Na het falen van de Oranjemannen maakten veel supporters dankbaar gebruik van de mogelijkheid om toch nog een feestje te bouwen.
Zoals eerder geconstateerd, kun je vraagtekens zetten bij het toekennen van koninklijke onderscheidingen. Het blijft echter een symbolische erkenning voor bijzondere verdiensten dus al te zwaar moeten we er nu ook weer niet aan tillen. Ik denk dat Lieke Martens veel trotser is op de uitverkiezing tot Europees speelster en wereldvoetbalster van het jaar dan op de ridderorde. Ronaldo maakte tijdens het UEFA-gala in elk geval meer indruk op haar dan de koning op Paleis Noordeinde!