Pevekoo's website

Schrijf de ‘oudjes’ niet te vroeg af!

De hegemonie van Messi en Ronaldo als Wereldvoetballers van het jaar is definitief ten einde!

Deze keer: Tegen de stelling!

‘Oud maar niet versleten’, stond er onlangs als kop boven een artikel in de krant. Waar ik verwachtte te lezen hoe een groepje 60-plussers wekelijks nog een partijtje Walking Football speelt, was de regenboogtrui van Valverde aanleiding voor het artikel. Naast Valverde werden ook andere sporters genoemd die na hun dertigste nog succesvol waren. Sportende dertigers worden, getuige de kop van het artikel, tegenwoordig blijkbaar al als ‘oudjes’ betiteld.
Ronaldo behoort met zijn 33 jaar dus ook al tot de ‘oudjes’. Zijn gedrag op het veld heeft altijd tot discussie geleid bij de voetbalfans. Erg geliefd is hij niet, maar desondanks had hij ook dit jaar Wereldvoetballer van het jaar moeten worden. Mede door hem won Real voor de derde keer op rij de Champions League. Modric heeft de prijs dit jaar vooral te danken aan het afgelopen WK. Hij was de ster van een goed presterend Kroatië. Portugal was niet succesvol op het WK. Maar al te snel wordt echter de wedstrijd Portugal tegen Spanje uit de poulefase vergeten. Het was de mooiste wedstrijd van het toernooi met een weergaloze Ronaldo. Zijn tranen, na de rode kaart in de Champions Leaguewedstrijd van Juventus tegen Valencia, verraadden dat hij nog steeds veel ambitie heeft. Of hij deze ambitie kan waarmaken bij de ‘Oude Dame’ is sterk afhankelijk van de gevolgen van de aanklacht die een jonge vrouw uit Amerika tegen hem heeft ingediend.
Messi is de laatste jaren weliswaar verslagen bij de verkiezing tot Wereldvoetballer, maar hij behoort nog steeds tot de wereldtop. Ook hij heeft de pech dat zijn nationale team al heel lang geen potten kan breken op de grote toernooien. Bij Barcelona laat hij echter nog regelmatig zien waartoe hij in staat is. Daarover kunnen ze in Eindhoven meepraten, in zijn eentje rolde hij PSV op. Zijn actieradius op het veld is kleiner geworden, maar dat heeft als voordeel dat hij wel nog jaren mee kan op topniveau.
Al met al is het veel te kort door de bocht om te stellen dat de hegemonie van Messi en Ronaldo voorbij is. Volgend jaar is er geen groot landentoernooi, dat invloed heeft op de keuze van de Wereldvoetballer. Grote kans dat een van de twee dan weer de prijs mag ophalen. Schrijf de ‘oudjes’ dus niet te vroeg af!

En wat vindt Frank (Vóór de stelling)?:
Natuurlijk is het einde van het Ronaldomessie-tijdperk nabij, maar het blijft spijtig dat beide heren immer in één adem genoemd worden. Toegegeven: de kleine Argentijn is een begenadigd pingelieër, die af en toe zijn goaltje meepikt, maar zet mij in een team met Iniesta, Suarez en Xavi en ook deze jongen komt vaak oog in oog te staan met de keeper van de tegenpartij. Messi in een ander shirt is niet zelden een deerniswekkende vertoning. Zijn verwoede pogingen om in de voetsporen van Maradona te treden, mondden telkens uit in een anticlimax; geen wonder dat hij zijn blauwwitte tricot inmiddels aan de wilgen heeft gehangen. Ronaldo is van een heel andere orde, zeker als je de importantie van zijn doelpunten laat meewegen. De onwaarschijnlijke EK-titel prijkt bovendien als kers op zijn taart. Moeten we er rouwig om zijn dat het nu tijd wordt voor nieuwe helden? Welnee, want deze goudenballen-verzamelaars worden bijgezet in de eregalerij der voetbal-legendes en vanaf dat moment kunnen we de generaties na ons eindeloos vervelen met ‘weet je nog’ verhalen.
Ik zal toch altijd een gemankeerde wijze man blijven omdat ik Abe Lenstra, Pélé, Eusebio en Pauke van de Ven nooit live in actie heb gezien, maar slechts ken uit de overlevering. Moderne voetballers en toekomstige wijze mannen zullen hier veel minder last van hebben, want iedere move is tot in het einde der dagen op internet terug te zien. Ook in dit opzicht toont Ronaldo zijn ballen, want hij is tenminste niet zo flauw om zijn eigen doelpunt van youtube te laten verwijderen: https://www.youtube.com/watch?v=Ykf48nzMHfo Het gerucht gaat dat hij in een hotel in Las Vegas ook ooit het verkeerde doel heeft getroffen, dat valt niet goed te praten. Nike en EA Sports zijn bezorgd…..#ikook.