Pevekoo's website

Schrijf de ‘oudjes’ niet te vroeg af!

De hegemonie van Messi en Ronaldo als Wereldvoetballers van het jaar is definitief ten einde!

Deze keer: Tegen de stelling!

‘Oud maar niet versleten’, stond er onlangs als kop boven een artikel in de krant. Waar ik verwachtte te lezen hoe een groepje 60-plussers wekelijks nog een partijtje Walking Football speelt, was de regenboogtrui van Valverde aanleiding voor het artikel. Naast Valverde werden ook andere sporters genoemd die na hun dertigste nog succesvol waren. Sportende dertigers worden, getuige de kop van het artikel, tegenwoordig blijkbaar al als ‘oudjes’ betiteld.
Ronaldo behoort met zijn 33 jaar dus ook al tot de ‘oudjes’. Zijn gedrag op het veld heeft altijd tot discussie geleid bij de voetbalfans. Erg geliefd is hij niet, maar desondanks had hij ook dit jaar Wereldvoetballer van het jaar moeten worden. Mede door hem won Real voor de derde keer op rij de Champions League. Modric heeft de prijs dit jaar vooral te danken aan het afgelopen WK. Hij was de ster van een goed presterend Kroatië. Portugal was niet succesvol op het WK. Maar al te snel wordt echter de wedstrijd Portugal tegen Spanje uit de poulefase vergeten. Het was de mooiste wedstrijd van het toernooi met een weergaloze Ronaldo. Zijn tranen, na de rode kaart in de Champions Leaguewedstrijd van Juventus tegen Valencia, verraadden dat hij nog steeds veel ambitie heeft. Of hij deze ambitie kan waarmaken bij de ‘Oude Dame’ is sterk afhankelijk van de gevolgen van de aanklacht die een jonge vrouw uit Amerika tegen hem heeft ingediend.
Messi is de laatste jaren weliswaar verslagen bij de verkiezing tot Wereldvoetballer, maar hij behoort nog steeds tot de wereldtop. Ook hij heeft de pech dat zijn nationale team al heel lang geen potten kan breken op de grote toernooien. Bij Barcelona laat hij echter nog regelmatig zien waartoe hij in staat is. Daarover kunnen ze in Eindhoven meepraten, in zijn eentje rolde hij PSV op. Zijn actieradius op het veld is kleiner geworden, maar dat heeft als voordeel dat hij wel nog jaren mee kan op topniveau.
Al met al is het veel te kort door de bocht om te stellen dat de hegemonie van Messi en Ronaldo voorbij is. Volgend jaar is er geen groot landentoernooi, dat invloed heeft op de keuze van de Wereldvoetballer. Grote kans dat een van de twee dan weer de prijs mag ophalen. Schrijf de ‘oudjes’ dus niet te vroeg af!