Pevekoo's website

Schwalbe-panel: goed idee, mits …..!

Een heus Schwalbe panel in Engeland: vlieg op zeg!

Apart volkje die Engelsen. Willen niet bij Europa horen – alhoewel ik me afvraag of dat nog steeds zo is – maar wel op diverse terreinen met Europa meedoen. Dat geldt ook op voetbalgebied. Een competitie met alleen maar ploegen uit Groot-Brittannië en Noord-Ierland is natuurlijk niet zo interessant als de Europese competities.
Het schwalbe-panel is in het nieuws gekomen door Everton-speler Niasse. Met zijn toneelspel zorgde hij ervoor dat zijn club een penalty mocht nemen. Na deze benutte penalty maakte hij zelf ook nog de gelijkmaker, zodat Everton een belangrijk punt behaalde. Dit geeft meteen al een zwak punt van het schwalbe-panel aan. Het panel oordeelt altijd achteraf. Aan de uitslag van de wedstrijd wordt echter niet getornd, alleen de speler kan bestraft worden. De benadeelde clubs schieten er dus niets mee op. Misschien dat het zwaar straffen van de valsspeler wel een afschrikkende werking heeft. Met twee duels schorsing, zoals nu bij Niasse, wordt dit niet bereikt.
Het schwalbe-panel bestaat uit een oud-scheidsrechter, een oud-trainer en een oud-speler. Ik vind dat men bij deze samenstelling een denkfout heeft gemaakt. Bij een panel dienen objectiviteit en deskundigheid voorop te staan. Natuurlijk zijn Frank en ik hierop gescreend toen we ons meldden voor deze rubriek. De Engelsen hebben echter drie personen benoemd die in het verleden hun geld verdienden in de voetbalsport. Misschien hebben deze personen nog wel een goede relatie met bepaalde clubs. Objectiviteit is dan ver te zoeken. Deskundigheid is daarnaast alleen maar gewaarborgd als de oud-speler die in het panel zit, vroeger een notoire fopduiker was.
Er zitten dus nogal wat haken en ogen aan een schwalbe-panel. Het begint al bij de samenstelling ervan. Zou het geen goed idee zijn om een toneel- of filmregisseur in het panel op te nemen? Zo iemand kan natuurlijk het beste beoordelen of er een acteur op het veld staat!