Pevekoo's website

Slapstick!

Deze natrappende scheids durft tenminste uit te delen…

Tony Chapron, een naam waarbij je eerder denkt aan een assistent van hoofdinspecteur Maigret uit de gelijknamige tv-serie dan aan een scheidsrechter. De rol van Maigret wordt tegenwoordig trouwens gespeeld door Rowan Atkinson, de acteur die ons als Mr. Bean vele jaren deed lachen om zijn gekke capriolen.
Scheidsrechters hebben het tegenwoordig zwaar te verduren. Het voetbal is in de loop der jaren veel sneller geworden. Dat maakt het moeilijk om de juiste beslissing te nemen. Daarnaast zijn de commerciële belangen die bij wedstrijden op het spel staan, erg groot. Ongetwijfeld legt dit ook een druk op de scheidsrechters en speelt het onbewust een rol bij de beslissingen die genomen worden. Dan komt daar ook nog bij dat tegenwoordig elk foutje van de scheidsrechter wel door een van de aanwezige camera’s wordt geregistreerd. Wat hadden mannen zoals Frans Derks en Leo Horn het vroeger dan toch gemakkelijk. Horn kon het zich toentertijd zelfs permitteren om een jonge Willem van Hanegem een schop onder zijn achterste te geven, toen deze protesteerde tegen een beslissing. Geen haan die ernaar kraaide. Vergelijk dat eens met alle commotie rond Chapron.
De actie van Chapron had een hoog slapstickgehalte. Diego Carlos, die de scheidsrechter compleet onder de voet liep, de reflex van Chapron en daarna ook nog de rode kaart voor de onschuldige Braziliaan. Mr. Bean zou jaloers zijn op zo’n scène. Chapron is voorlopig geschorst. Terecht natuurlijk, ook scheidsrechters moeten zich beheersen. De rode kaart van Carlos is inmiddels geschrapt. Eind goed, al goed, zou je dus zeggen. Dat gaat echter niet op voor Chapron. Hij zal bij voortzetting van zijn carrière altijd aan het voorval worden herinnerd. Het is net als bij Maigret, ik verwacht steeds dat Atkinson uit zijn rol valt en de een of andere frats uithaalt!