Pevekoo's website

Soap rond keeperskeuze Oranje!

Frans Hoek heeft Cillessen en Flekken geflikt!

Deze keer: vóór de stelling!
Op de selectie van de Nederlandse veldspelers voor het WK was geen kritiek. De keuzes waren dan ook logisch. Bij de selectie van de keepers ging het echter mis. Wel Pasveer, maar geen Cillessen of Flekken. Inmiddels is de onervaren Noppert als eerste keeper uit de bus gekomen. Op basis van de eerste twee wedstrijden pakt dat goed uit. Dat laat echter onverlet dat de keuze van de keepers niet gebaseerd was op de vóór het WK vertoonde prestaties. Gelukkig heeft het verleden echter bewezen dat de keeper van Oranje niet bepalend is om de finale van een WK te halen. Kijk maar naar 1974, 1978 en 2010!
Na Van der Sar heeft Nederland geen keeper van wereldklasse meer gehad. Blijkbaar heerst in ons land geen goed klimaat voor keepers, want ook vóór Van der Sar hebben we nooit een wereldtopper voortgebracht. In de ‘oudheid’ van het Nederlandse voetbal was er wel nog Frans de Munck. Mijn vader sprak vroeger met veel bewondering over deze flamboyante keeper, die ook goed in de markt lag bij de vrouwen. Zijn bijnaam was ‘De Zwarte Panter’ en dat klinkt heel wat sexyer dan ‘Het IJskonijn’.
Het is best knap hoe het de leiding van Oranje lukte om, ondanks de krapte aan fatsoenlijke keepers, zoveel discussie op te roepen over hun keuze. Ofschoon Van Gaal eindverantwoordelijk is, speelde Frans Hoek een bedenkelijke rol in deze soap. In zijn carrière als keeperstrainer is hij als een hondje achter Louis aangelopen. Ajax, Barcelona, Bayern München, Manchester United, altijd zat Frans naast Louis op de bank. Een enkele keer functioneerde hij zelfs als assistent-trainer. Het was altijd koddig om te zien hoe hij spelers, vlak voordat deze moesten invallen, nog snel uitlegde, hoe ze moesten spelen. Je zag aan de spelers dat ze hem niet serieus namen en helemaal niet luisterden naar wat hij te vertellen had. Juist deze man moest nu de keepers bellen die waren afgevallen voor Qatar. Ook deze keer zullen de betrokkenen niet echt geluisterd hebben naar het, wellicht, wazige verhaal.
Hoe je het ook wendt of keert, het lijkt er sterk op dat Frans Hoek, Cillessen en Flekken heeft geslachtofferd omdat ze niet in de groep pasten. Of daarbij zíj́n mening doorslaggevend was, of dat Louis hem de afvallers heeft ingefluisterd, blijft de vraag. Vooral voor Cillessen was het frustrerend dat hij niet geselecteerd werd. Van hem moet toch bekend zijn geweest hoe hij in een groep functioneert, want hij was er in 2014 onder Van Gaal ook al bij. Toch neem je hem op in de voorselectie, om hem dan op het laatste moment te laten afvallen. Deze werkwijze van Hoek mag je gerust flikken, noemen. Zo ga je niet om met spelers!

En wat vindt Frank (tegen de stelling)?:
Natuurlijk heeft Frans Hoek de keepers Flekken en Cillessen niet geflikt. De beste man doet gewoon zijn werk. Spijtig dat bij beide heren het afgelopen jaar de verwachting was gewekt dat zij voor een reis naar de zandbak in aanmerking zouden komen en waarschijnlijk hadden zij hun tandenborstel, schepje, schone onderbroek en zeefje al klaargelegd. Maar het leven bestaat nu eenmaal uit keuzes maken en dat geldt ook voor de staf van Oranje.
Voor de lieve vrede had je Koopmeiners en De Ligt thuis kunnen laten en een familiekamer voor vijf keepers afgehuurd, maar waarschijnlijk was de FIFA daar ook niet mee akkoord gegaan. De internationale boevenbond hoeft maar met een gele kaart te dreigen en onze KNVB-bobo’s doen het in hun broek. Nu is ‘schijt aan alles’ een alleszins acceptabel statement, sowieso stukken beter dan een lullig speldje, maar waarschijnlijk had men de keutel ingetrokken alvorens die het daglicht had gezien..
Qua doelmannen was het natuurlijk eenvoudig kiezen met 3 uit 5; vergelijk dat eens met de NASA die ruim 22.000 aanmeldingen had voor een stuk of 10 kandidaat-astronauten, dat is pas selecteren, keuzes maken en netjes afbellen.
Gelukkig is Frans Hoek als geen ander gepokt en gemazeld in het Volendamse amateurwezen. Hij heeft mij wel eens de brief (= app op papier, soms zelfs met de hand geschreven) getoond die op de deurmat viel toen hij kleine Jan te licht bevond voor de Fjes-selectie. In vertrouwen kan ik u melden dat de oren van Matthijs van Nieuwkerk zouden klapperen bij het lezen van de vuilspuiterij die mevrouw Smit aan het papier had toevertrouwd. Nog meer hel & verdoemenis viel Hoek te beurt toen hij als jeugdcoördinator bij de teamindeling voor het nieuwe seizoen Simon & Nick uit elkaar durfde te halen. De ramp werkte nog lang door, want nadat de ouders verhaal hadden gehaald en de legendarische Volendam-doelman alle hoeken van commissiekamer hadden laten zien, hebben zij hun jongens van voetbal gehaald en uit pure koleire ingeschreven bij de plaatselijke muziekschool. Taferelen die ongetwijfeld herkenbaar zijn voor iedereen die wel eens iets met jeugdvoetbal te maken heeft gehad. Wat ik eigenlijk maar wil zeggen: de beslissingen van Gaal & Hoek zijn vast niet altijd de beste, maar we moeten vooral blij zijn dat er iemand is die knopen doorhakt. En met de keuze voor Noppert steken zij een hart onder de riem van alle speler(tje)s die bij iedere selectieprocedure buiten de boot vallen. Houd hoop, want al blijf je jarenlang onder de radar en zit je bankie in de krochten van de KK-divisie…..zelfs op gevorderde leeftijd kan er altijd nog een moment komen dat je wordt opgeroepen voor Oranje.