Pevekoo's website

Sport en politiek?!

Jürgen Klopp bezwijkt voor de politiek door Kosovaar Xherdan Shaqiri niet mee te nemen naar Rode Ster Belgrado!


Deze keer: Tegen de stelling!

Sportevenementen worden vaak gebruikt om politieke statements af te geven. De ouderen onder ons zullen zich ongetwijfeld nog de beelden van de Olympische Spelen uit 1968 kunnen herinneren. De zwarte Amerikaanse atleten Smith en Carlos brachten tijdens de prijsuitreiking van de 200 meter de Black Power-groet en vroegen daarmee aandacht voor de rassendiscriminatie in hun land. Het leidde tot veel ophef maar de actie paste wel in de tijdgeest.

Tijdens het laatste WK-voetbal meenden Shaqiri en ploeggenoot Xhaka ook een daad te moeten stellen, door voor hun Kosovaars-Albanese roots uit te komen. Het protest van 1968 kon ik billijken, maar ik heb geen begrip voor wat de twee spelers van het Zwitserse nationale team deden. Wat wilden ze eigenlijk bereiken? Waarom spelen ze voor het rijke Zwitserland en niet voor Kosovo of Albanië?
Jürgen Klopp, niet wars van een beetje dramatiek, hing in de pers een wazig verhaal op over het niet meespelen van Shaqiri tegen Rode Ster. Het team moest zich 100 procent kunnen focussen op voetbal en niet over andere zaken hoeven na te denken. We werden echter allemaal misleid door Klopp. In werkelijkheid zwichtte hij niet voor de politiek, maar paste Shaqiri gewoonweg niet in zijn strijdplan. Ook in de Premier League is Shaqiri geen vaste waarde in het team van Klopp. Omdat hij de Zwitser niet tegen zich in het harnas wilde jagen, kwam hij met zijn verhaal over het focussen. De pers slikte het en ook Shaqiri kon het allemaal begrijpen. Eind goed, al goed?
Toch niet! Liverpool verloor de wedstrijd in Belgrado en moet vrezen, uitgeschakeld te worden voor de volgende ronde van de Champions League. Het tactisch plan van Klopp ging dus niet op. Het is afwachten of Shaqiri in de twee resterende wedstrijden alsnog de kans krijgt om Liverpool naar de volgende ronde te schieten. Het is dan wel te hopen dat de Zwitser, Kosovaar (of toch Albanees?), de ‘dubbele adelaar’ thuislaat!