Pevekoo's website

Sport en politiek?!

Jürgen Klopp bezwijkt voor de politiek door Kosovaar Xherdan Shaqiri niet mee te nemen naar Rode Ster Belgrado!

Deze keer: Tegen de stelling!

Sportevenementen worden vaak gebruikt om politieke statements af te geven. De ouderen onder ons zullen zich ongetwijfeld nog de beelden van de Olympische Spelen uit 1968 kunnen herinneren. De zwarte Amerikaanse atleten Smith en Carlos brachten tijdens de prijsuitreiking van de 200 meter de Black Power-groet en vroegen daarmee aandacht voor de rassendiscriminatie in hun land. Het leidde tot veel ophef maar de actie paste wel in de tijdgeest.

Tijdens het laatste WK-voetbal meenden Shaqiri en ploeggenoot Xhaka ook een daad te moeten stellen, door voor hun Kosovaars-Albanese roots uit te komen. Het protest van 1968 kon ik billijken, maar ik heb geen begrip voor wat de twee spelers van het Zwitserse nationale team deden. Wat wilden ze eigenlijk bereiken? Waarom spelen ze voor het rijke Zwitserland en niet voor Kosovo of Albanië?
Jürgen Klopp, niet wars van een beetje dramatiek, hing in de pers een wazig verhaal op over het niet meespelen van Shaqiri tegen Rode Ster. Het team moest zich 100 procent kunnen focussen op voetbal en niet over andere zaken hoeven na te denken. We werden echter allemaal misleid door Klopp. In werkelijkheid zwichtte hij niet voor de politiek, maar paste Shaqiri gewoonweg niet in zijn strijdplan. Ook in de Premier League is Shaqiri geen vaste waarde in het team van Klopp. Omdat hij de Zwitser niet tegen zich in het harnas wilde jagen, kwam hij met zijn verhaal over het focussen. De pers slikte het en ook Shaqiri kon het allemaal begrijpen. Eind goed, al goed?
Toch niet! Liverpool verloor de wedstrijd in Belgrado en moet vrezen, uitgeschakeld te worden voor de volgende ronde van de Champions League. Het tactisch plan van Klopp ging dus niet op. Het is afwachten of Shaqiri in de twee resterende wedstrijden alsnog de kans krijgt om Liverpool naar de volgende ronde te schieten. Het is dan wel te hopen dat de Zwitser, Kosovaar (of toch Albanees?), de ‘dubbele adelaar’ thuislaat!

En wat vindt Frank (Vóór de stelling)?:
Namen……ik heb er altijd moeite mee. Zo had ik het de vorige keer over Michel van Erp, maar bedoelde natuurlijk Michel van Egmond, voor het geurig & kleurig optekenen van al uw afwijkingen, aandoeningen, verslavingen, ruzies en andersoortige ellende, ter meerdere eer en glorie van Michel van Egmond, uitgeverij VI en beider bankrekeningen. Dit jaar wederom een gezellige knaller voor de feestdagen. Voor een slordige 22 eurootjes neemt Wim Kieft u in zijn onderbroek mee terug naar de Narcotics Anonymous……wie wil dat nou niet in zijn schoen krijgen? Hoe dan ook, ook nu had ik een prachtige reactie op deze stelling klaar, compleet met WakaWaka, Oral Fixation en Gerard Piqué, voorzien van nietsverhullende foto’s, waar jullie Facebook Challenge een puntje aan had kunnen zuigen, blijk ik er toch weer met een lettertje naast te zitten.
Shaqiri dus…..dat is even schakelen. Wat heeft deze kabouter misdaan, opdat hij niet mee mocht op het vliegtuig naar het immer bruisende Belgrado? Blijkt dat hij de bevolking aldaar heeft geprovoceerd met Albanese vlaggetjes op zijn schoeisel en gebaren tijdens het WK in Rusland. De aanvaller had meteen een enkeltje Siberië verdient, waar hij tot op de dag van vandaag stenen had gehakt. Desnoods een appel in zijn mond gepropt en Wilhelm Tell erop afgestuurd.
Hoogst ongepast om voor een miljoenenpubliek de diepgewortelde haatgevoelens op de Balkan aan te wakkeren. Met een onpartijdig Zwitsers shirt om je schouders hoor je beter te weten.
De afgelopen weken is de Eerste Wereldoorlog uitgebreid herdacht: miljoenen slachtoffers als gevolg van een akkefietje in Sarajevo. Een ongeluk zit in een klein hoekje en de Duitse Liverpool-coach heeft er wijselijk voor gekozen om de speler thuis te laten en geen zout in de wonden te strooien. Wat mij betreft een daad waarmee Jürgen Klopp een gooi doet naar de Nobelprijs voor de Vrede, want voordat je het weet hebben we weer loopgraven voor de deur (en dan zal het ditmaal niet Ziggo zijn om uw beroerde kabelverbinding te herstellen).