Pevekoo's website

Taboe!

Renate van der Gijp moet een vent zijn en zich laten ombouwen!

‘Ik heb inderdaad niets tegens homo’s. Ik heb inderdaad niets tegen transgenders. En lesbiennes? Heb ik ook niets tegen. Het zal me een zorg zijn. Maar ik denk dat heel veel kijkers dat dondersgoed weten. Die zijn niet volslagen idioot.’
Met bovenstaande verklaring verdedigde René van der Gijp zich tegen de kritiek die was losgebarsten na zijn optreden als Renate in het programma Voetbal Inside. Nu, twee weken later, hoor ik niemand meer over het voorval. Het geeft aan dat van der Gijp de situatie goed inschatte in zijn verklaring. Ombouwen is dus niet aan de orde. Nederlanders hebben de laatste jaren steeds langere tenen gekregen. Op basis van een uitspraak of grap worden personen soms afgeschilderd als racist of homofoob. Veel mensen die het optreden van René van der Gijp afkeurden, hebben de beelden wellicht pas achteraf gezien. Het zijn dus personen die het programma niet echt kennen. Voetbal Inside is geen satirisch programma zoals Johan Derksen vaker beweert. Nee, het is een programma waarin lekker geouwehoerd wordt over voetbal. Soms gaat dat gepaard met grappen, soms is het provocerend, een andere keer hoor je weer scherpe analyses waarbij de heren vaak de vinger op de zere plek leggen. Ook wordt de spot gedreven met Jan en alleman. Oud-PSV’er Manolev moet er slapeloze nachten aan hebben overgehouden.
Anno 2018 rust er nog altijd een taboe op transseksualiteit. Ook homo’s en lesbiennes hebben het nog vaak moeilijk om voor hun geaardheid uit te komen. Dat is een trieste constatering. Misschien was de grap bij Voetbal Inside wel een beetje flauw, maar soms kan humor taboes doorbreken. Dat bewijst, de ook in Nederland bekende, Philippe Geubels op de Belgische tv met zijn programma ‘Taboe’. Lachen met mensen waar je eigenlijk niet om mag lachen. Niet alleen op voetbalgebied troeven de Belgen ons momenteel af!