Pevekoo's website

Van den Brom: een jobhopper op zoek naar succes!

John van Brom en RC Genk wordt een doorslaand succes!

Deze keer: Tegen de stelling!
Het wordt steeds gekker in het voetbalwereldje. Na zes wedstrijden in het lopende seizoen vertrekt Van den Brom plotseling bij FC Utrecht om in België aan de slag te gaan. Het bewijst maar weer eens dat trainers, nog meer dan voetballers, passanten zijn bij een club. Clubs die hun beleid afstemmen op de wensen en ideeën van hun trainer komen bedrogen uit.
John van den Brom is niet erg honkvast als trainer. Al heel wat clubs passeerden de revue in zijn carrière. Meestal blijft hij maar een jaartje of twee bij een club, alleen bij AZ hield hij het langer vol. Het is niet zo dat het altijd de keuze was van Van den Brom om te vertrekken. Vaak werd hij door de club aan de kant gezet. In het geval Utrecht lijkt het erop dat het de keuze van de trainer was om te vertrekken. Dat mag dan wel zo zijn, maar het is wel opvallend dat de club hem zo gemakkelijk laat vertrekken. Was men in Utrecht uitgekeken op Van den Brom? In de eredivisie heeft hij nooit grote successen behaald. AZ speelde weliswaar aantrekkelijk voetbal onder zijn leiding, maar de ploeg doet dat ook onder zijn opvolger Arne Slot. In België was Van den Brom in het verleden wél succesvol. Met Anderlecht behaalde hij de titel. Desondanks ontsloeg de Brusselse club hem al vóór het einde van zijn tweede seizoen. Het roept in Genk blijkbaar geen vragen op dat Van den Brom bij Anderlecht zo snel ontslagen werd. Niet vreemd als je bedenkt dat RC Genk bekend staat als een trainerskerkhof. Sinds 1988 gingen bijna dertig trainers Van den Brom voor.
RC Genk is ontstaan uit een fusie van Thor Waterschei en KFC Winterslag. Twee plaatsen waar vroeger steenkoolmijnen lagen. De mijnwerkers, waaronder veel gastarbeiders, behoorden tot de vaste supporters van de clubs. De mijnen zijn vele jaren geleden gesloten, maar toch blijft RC Genk een ‘koempelclub’, die thuishoort in een rijtje met Roda en Schalke. Geboren Peyenaar, Sef Vergoossen, voelde die sfeer goed aan en werd als trainer kampioen met Genk. Ik betwijfel of Van den Brom past bij die sfeer. Hij is wispelturig en dat belooft, zeker bij een club die weinig geduld heeft met trainers, niet veel goeds voor de toekomst. Het is daarom niet erg waarschijnlijk dat Van den Brom het succes van ‘Sefke’ gaat evenaren.

En wat vindt Frank (vóór de stelling)?:
Van alle waardevolle inzichten die ik de afgelopen jaren heb opgelepeld hoeven jullie er slechts twee te onthouden. Ten eerste vergeet alles wat ik hiervoor heb beweerd, zodat er weer plek is voor nummer twee: maak er geen puinhoop van. Dit laatste klinkt eenvoudiger dan het is, want er zijn ontiegelijk veel terreinen waar een puinhoop van te maken valt: je huis, studie, baan, gezin, noem maar op. Vergis je niet, er zijn zelfs mensen die erin slagen om hun hobby of kinderfeest in een ravage te laten veranderen. Als het lukt om deze wijze raad op te volgen, dan verdient dat wat mij betreft het predicaat doorslaand succes, waar in deze stelling sprake van is. Overigens niet te verwarren met ‘doorgeslagen’, wat meestal betrekking heeft op stoppen. Hierover gesproken: het is de kunst en van het allergrootste belang, lieve lezertjes, om te stoppen voordat iets op een zootje uitdraait. En John van den Brom beheerst dit kunstje als geen ander. Hij hopt van de ene aanstelling naar de andere; zonder grote prijzen te pakken, maar belangrijker: een fiasco wordt het ook niet, waarmee zijn blazoen verschoond blijft van lelijke vlekken. Daar kunnen Philip Cocu en Frank de Boer nog wat van leren. In België zal het niet anders zijn, want terwijl John nog aan zijn eerste croque monsieur in de kantine van Racing Genk moet beginnen, is zijn zaakwaarnemer alweer in gesprek over een comeback bij Anderlecht of een nieuwe uitdaging bij Club Brugge. Petje af voor John, want hij weet tenminste uit zichzelf wanneer ie moet …