Pevekoo's website

Vanaf volgend jaar in het theater: 14 de musical!

Er komt een musical over Cruijff. Te idioot voor woorden (maar dat is logisch).


Deze keer is het weer míj́n beurt om tegen de stelling te zijn. Het is misschien een beetje verwarrend, maar ‘tegen’ zijn, betekent in dit geval dat ik voorstander ben van een musical over Cruijff. Het is net zoals bij de coronatest. Is de uitslag van de test negatief, dan is dat positief nieuws en heb je geen corona.
Vóór de coronacrisis lokten musicals veel mensen naar de theaters. Vaak worden zelfs familie- of bedrijfsuitstapjes georganiseerd in combinatie met een bezoek aan een musical. Zodoende belandde ik ooit in het Circustheater in Scheveningen bij de musical Miss Saigon. Fraaie effecten – zelfs een heuse helikopter in het theater – maar toch kreeg dit bezoek geen vervolg. Wanneer musicals in Nederland opgevoerd worden, is het gebruikelijk dat de originele Engelse teksten vertaald worden. De alleszeggende tekst van ABBA: ‘The winner takes it all, the loser standing small’, wordt dan in de Nederlandse versie van de musical Mamma Mia!: ‘De winnaar krijgt de macht, verschil van dag en nacht’. Met dit soort vertalingen worden de oorspronkelijke teksten geweld aangedaan. Ik vind het maar niks.
Het leven van Cruijff kende vele hoogte- en dieptepunten. Het ideale scenario voor een musical. De dramatiek in het leven van de hoofdpersoon was al vaak het thema van een musical. Voorbeelden zijn Evita, Tina en Hij Gelooft in Mij. Helemaal niet zo vreemd dus dat er een musical op stapel staat over Cruijff. ‘Veel praten en voetballen’, staat in de aankondiging. De legendarische nummer 14 kan ons ook na zijn dood nog veel leren. De hoofdpersoon zal in de voorstelling niet zingen en dat is ook maar goed. Een zingende Cruijff zou namelijk een lachertje zijn. De cast van de musical is nog niet bekend, maar ik denk dat voor de rol van Danny Cruijff maar één iemand in aanmerking komt: Chantal Janzen. De vrouw die grossiert in tv- en theaterprijzen, vertolkte ook al met veel succes de rol van echtgenote van de andere Amsterdamse volksheld, André Hazes. De juiste persoon vinden om de rol van Cruijff te spelen, lijkt me geen gemakkelijke opgave. Zijn stem nadoen kunnen veel mensen, maar een geloofwaardige Cruijff op de planken zetten, is ‘different cook’. De man die deze laatste woorden ooit gebruikte in zijn periode bij Manchester United, gun ik trouwens wel een bijrolletje in de musical!

En wat vindt Frank (vóór de stelling)?:

Natuurlijk is het te idioot voor woorden dat er een musical over Johan Cruijff wordt gemaakt. Voor je weet rolt ‘s lands beste voetballer jodelend naar beneden over een alpenweide of bungelt ie aan een paraplu boven de daken van Betondorp. Dat wil je hem postuum toch niet aandoen? Van de andere kant: in deze bizarre tijd is de overtreffende trap van idiotie nooit ver te zoeken. Denk aan: keepers van Everton, verdedigers van AZ, viruswaanzinnigen, Oranjes, Barneveldse kerkgangers…..Peter en ik hebben er onze handen vol aan.
Over die musical kunnen we vinden wat we willen; volgens de site www.14demusical.nl start de kaartverkoop binnenkort, dus die gaat er sowieso komen, hoewel er nog geen letter is geschreven, laat staan een noot gezongen. Dit laatste wordt nog een pittige dobber, want het muzikale oeuvre van JC El Salvador beperkt zich tot de klassieker ‘Oei, oei, oei, dat was me weer een loei’ en als je daar een avond mee moet vullen, dan gaat dit op zeker moment behoorlijk vervelen. In dat opzicht hadden de schrijvers van ‘Mama Mia’ het een stuk gemakkelijker. Om te voorkomen dat Raccoon of Suzan & Freek ermee aan de haal gaan, stel ik voor dat wij van de Pingelieër een poging doen om tot een gevarieerd en verantwoord muzikaal aanbod te komen, losjes gebaseerd op de uitspraken van de Maestro zelf, das logisch toch? – en dan zetten we nu ‘The Logical Song’ van Supertramp in. Onder de zinsnede ‘Voetbal is simpel, wat moeilijk is, is simpel voetballen’ klinkt een deuntje van de Simple Minds, en ga zo maar door: ‘I can see clearly now’ – Lee Towers – bij ‘je ziet het pas als je het doorhebt – . Welnu, genoeg ingeoefend: leef u zelf uit op onderstaande uitspraken en mail suggesties rechtstreeks naar de producent info@outofofficeproductions.nl (geen gehoor, vrees ik), of naar riosnieuws@gmail.com. De redactie heeft voor de beste inzending(en) vast een mooi boek over. Anders heb ik nog wel ergens ‘Leer het van Piet Keizer’ of een dubbel-lp van ‘Grease’ liggen.

  • Elk nadeel heb z’n voordeel.
  • Je moet schieten anders kun je niet scoren
  • Het goeie doel is niet je eigen doel.
  • Voetbal is een spel van fouten. De ploeg die de minste maakt, is de beste.
  • Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet.
  • Als wij de bal hebben, kunnen zij niet scoren.
  • Als je ergens niet bent, ben je of te vroeg, of te laat.
  • In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk. = Een inkoppertje als afsluiter: ‘Er is leven na de dood’ (Freek de Jonge)