Pevekoo's website

Vat bier!

Vitesse heeft Feyenoord laten winnen en dus… 25 punten aftrekken!

Een vat bier. Dat was vroeger de beloning als je een kampioenskandidaat in de laatste wedstrijd van het seizoen aan een overwinning hielp. Voor de wedstrijd kreeg de aanvoerder de opdracht om even bij de tegenpartij te gaan buurten. Kwam hij met een lachend gezicht terug dan wist je genoeg. Was hier sprake van omkoping? Nee, het vat bier was meer een traditie geworden. Ook zonder deze ‘beloning’ had de aanstaande kampioen wel gewonnen.
Bij Vitesse tegen Feyenoord zal er voor de wedstrijd geen gesprek hebben plaatsgevonden. De feiten waren duidelijk. Vitesse wilde een week voor de bekerfinale geen extra inspanningen verrichten. Daar komt dan nog bij dat trainer Fraser een zwak heeft voor zijn oude club. Ook in dit geval is van omkoping echter geen sprake. Dan kan de vraag worden gesteld of Vitesse bestraft kan worden voor onsportief gedrag. Omdat er geen bewijs te leveren is dat Vitesse doelbewust Feyenoord liet winnen, zal het opleggen van een straf onmogelijk zijn.
Behalve in Amsterdam zal er niemand wakker liggen van het optreden van Vitesse. De rest van Nederland gunt Feyenoord dit jaar het kampioenschap. De volksclub die de ‘braniemakers’ uit 020 en de ‘boeren’ uit Eindhoven de baas is. Iedereen heeft hier vrede mee. Voor het komend Champions League jaar moet echter weer het ergste gevreesd worden. Feyenoord zal moeite hebben om de poulefase te overleven.
Inmiddels is de bekerfinale gespeeld en heeft Vitesse gewonnen. Niet het laten lopen van de wedstrijd tegen Feyenoord maar blunders van Krul en Vlaar beslisten de bekerfinale. De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal zal daardoor dit jaar gaan tussen Feyenoord en Vitesse. In de Johan Cruijff ArenA zal het publiek het eerdere optreden van Vitesse tegen Feyenoord niet vergeten zijn. Zouden de Amsterdamse toeschouwers dan voor het eerst in de historie voor Feyenoord zijn?