Pevekoo's website

Verbannen of overtuigen dat Kremlin niet het ware verhaal vertelt?

Het Russisch voetbal moet verbannen worden van alle internationale podia (toernooien, wedstrijden, eigenaarschap, sponsoring, spelers)

Deze keer: tegen de stelling!
De redactie verwacht deze keer nogal wat van ons. In talkshows schuiven elke dag experts aan, om de Russische aanval op Oekraïne te duiden. We worden in de Pingelieër weliswaar de ‘Twee Wijzen’ genoemd, maar wie zijn wij om deze experts tegen te spreken? Wij kunnen alleen maar ons gezond verstand laten spreken. Misschien is dat echter net, wat wereldleiders ook eens vaker moeten doen.
Ze zijn de laatste weken vaak langsgekomen: de tv-beelden waarin te zien is hoe Poetin pronkt met prominenten in zijn omgeving. Tijdens de Winterspelen van Sotsji in 2014 zagen we hoe hij samen met onze koning een pilsje dronk. Van Basten had tijdens het WK van 2018 een gesprek met Poetin en de oud-spits vond dat de president ‘vrij normaal’ overkwam. Getuigt dat nu van slechte mensenkennis van Marco of is deze Poetin zo veranderd de laatste jaren? Ik ga voor de eerste aanname. Maar het is niet alleen Van Basten, de hele wereld heeft zich de laatste jaren laten inpakken door Poetin. Hoe hebben we ons anders zo afhankelijk kunnen maken van Russisch aardgas? De afgelopen tijd heb ik me vaak afgevraagd hoe het mogelijk is dat één man de hele wereld nu al weken in een wurggreep houdt. Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat in de zieke geest van een dictator de vreselijkste plannen ontstaan. We leren blijkbaar weinig van het verleden. Mijn generatie heeft gelukkig nooit een oorlog hoeven mee te maken. Door de inval van Rusland in Oekraïne is die dreiging echter wel dichtbij gekomen.
Dat alle internationale sportevenementen in Rusland gecanceld zijn, is volkomen terecht. Poetin zou deze gebeurtenissen gebruiken om propaganda te maken. Het is echter heel onverstandig om het Russisch voetbal te verbannen van de internationale podia. De mensen in Rusland krijgen namelijk alleen maar te zien en te horen wat het Kremlin het beste uitkomt. Daarom is het belangrijk dat zo veel mogelijk Russische sporters (maar ook andere Russen) in het buitenland komen en daar zien wat zich werkelijk in de Oekraïne afspeelt. Die ervaringen kunnen ze bij terugkeer in hun vaderland gebruiken om andere mensen ervan te overtuigen in verzet te komen tegen Poetin. De enigen die er namelijk voor kunnen zorgen dat we van Poetin verlost worden, zonder dat dit leidt tot een wereldoorlog, zijn de Russen zelf. In een ver verleden zetten ze tsaar Nicolaas II aan de kant. Waarom zou dat anno 2022 ook niet lukken met Vladimir?

En wat vindt Frank (vóór de stelling)?:
De stelling van deze week is inderdaad van een ander kaliber dan wat we normaliter ter beoordeling voor onze kiezen krijgen, zoals de strapatsen van Anthony en Onana, de zin of onzin van een muurligger of de dwarsligger van Overmars (die nu al weer in Antwerpen in stelling kan worden gebracht). Sinds het uitbreken van de oorlog is deze wijze man iedere dag weer met stomheid geslagen: te bizar voor woorden dat zoiets nog kan gebeuren anno 2022. Wie had ooit kunnen denken dat ik tegenwoordig elke ochtend opgelucht adem haal als ik toch maar de gordijnen open maak en het huis van de overburen nog recht overeind zie staan. Geen idee wat ons nog boven het hoofd hangt. Het vintage T-shirt met de tekst ‘Ik ben van ná de oorlog….en wil dat graag zo houden’ heb ik vorige week in de Zak van Max gestopt. Nu is hij met een salaris van ca 1 miljoen per week waarschijnlijk de laatste die op de bedeling zit te wachten, hooguit een nieuwe accu.

Maar dit is geen stelling om lollig over te doen: we parkeren karretjes op andere planeten en schieten toeristen de ruimte in, maar er huist nog meer dan voldoende middeleeuwse barbaarsheid in onze 21e eeuwse beschaving om woonwijken en kraamklinieken te bombarderen en de gezinnen die zich schuil houden van honger en dorst te laten creperen. Daarboven zal de armoede en ongelijkheid in de rest van de wereld de komende jaren in een rap tempo toenemen, vanwege de oplopende schaarste en de verschuiving van uitgaven naar meer kogels en hypersonisch wapentuig. En wat te denken van de herbouw van de ooit schilderachtige Oekraïense steden, om maar te zwijgen van de ontelbare levens die in een paar weken tijd zijn verwoest.
Alle mogelijke drukmiddelen moeten worden ingeschakeld om een einde te maken aan deze ellende. De verbanning van Russische teams en atleten zal het bloedvergieten niet stoppen, maar draagt hopelijk bij aan het besef van de Russen zelf dat er ergens iets goed mis is. Dus een dikke да ter bevestiging van deze stelling.