Pevekoo's website

Verlate Valentijnsdag!

Valentijn Driessen heeft wél verstand van voetbal

Deze keer: tegen de stelling!

Tijdens wedstrijden van Nederlandse teams heb ik de (slechte) gewoonte om op Twitter te kijken hoe ‘Nederland‘ over de wedstrijd denkt. Afgaande op het aantal tweets, heeft ons land heel wat mensen die verstand van voetbal lijken te hebben. De twitteraars zijn het niet eens met de tactiek, hebben opmerkingen over de scheidsrechter of leveren kritiek op bepaalde spelers. Het zijn de discussies die vroeger in de kroeg plaatsvonden. Ook de krant speelde destijds een grote rol bij de meningsvorming. Die rol is veel kleiner geworden en kranten hebben het tegenwoordig moeilijk hun hoofd boven water te houden. Smeuïge koppen moeten ervoor zorgen dat er nog wat kranten verkocht worden. Driessen zit wat dat betreft bij De Telegraaf wel op de juiste plek.
Als tafelgast bij Veronica Inside is Valentijn Driessen landelijk bekend geworden. Hij is niet de meest geliefde gast. Tegen Wim Kieft en Jan Boskamp, die in elk geval wél allebei verstand van voetbal hebben, kan hij niet op. Zelfs van lolbroek Kraay verliest de zuinige Driessen. Een azijnzeiker wordt hij op Twitter genoemd. In de beginperiode van het trainerschap van Ten Hag bij Ajax, voerde Driessen in zijn krant een ware heksenjacht tegen de Tukker. In Valentijns stijl zou mijn volgende zin dan kunnen luiden: ‘Er wordt verteld dat dit te maken had met het feit dat Driessen ooit bij de aankoop van een auto is belazerd door een Tukker.’
Valentijn zit er vaak naast met zijn uitspraken. Zo noemde hij Sébastien Haller niet Champions League-waardig. Prompt scoorde de spits maar liefst vier doelpunten bij zijn CL-debuut. De vele missers tonen aan dat de redactie het bij het verkeerde eind heeft in haar stelling. Driessen weet veel over wat er rond de clubs speelt, maar dat wil niet zeggen dat je dan ook verstand van voetbal hebt. Blijkbaar is dat laatste tegenwoordig voor voetbaljournalisten en mensen die op tv over voetbal praten niet per se noodzakelijk. Het verhaal goed verkopen, is belangrijker dan kennis van zaken. Wat dat betreft, werkt het bij voetbal hetzelfde als in de politiek.
Laatst werd Driessen tijdens een persconferentie van Oranje door Van Gaal, op diens bekende wijze, op zijn nummer gezet. Ieder ander was diep weggedoken en had zijn gezicht voorlopig niet laten zien op tv. En Valentijn? Die neemt weer rustig plaats aan tafel, lacht en weet dat alle aandacht goed is voor de verkoopcijfers van zijn ‘krantje’.

En wat vindt Frank (vóór de stelling)?:
Regelmatig krijgt de arme Valentijn tijdens een persconferentie een publiekelijke schrobbering van onze bondscoach. Mijn plichtsgetrouwe collega Peter kennende zal hij niet schromen om de Telegraaf-journalist onbarmhartig aan het spit te roosteren, dus laat mij dan vooral maar iets aardigs proberen te vertellen.
Hoewel Valentijn een tikkeltje pedant kan overkomen, is hij in hart en nieren een prima mens, toffe peer, hart op de juiste plek, goeie gast etc. Helemaal niets mis mee, maar daar gaat het nu niet om. De vraag is of hij verstand van voetbal heeft. En ik kan u verzekeren dat hij dat in ruime mate bezit. Hij mag dan wel geen actieve ervaring op professioneel vlak hebben – de achilleshiel van menig journalist, coach of scheidsrechter en een gemakkelijk doelwit voor roeptoeters als Derksen en Van der Gijp – maar de verslaggever in kwestie voldeed al op zeer jonge leeftijd aan de 10.000 uren-regel: de tijdsinvestering die nodig is om de absolute top te bereiken. Toen u en ik ons onledig hielden met Arendsoog, de Kameleon of als het meezat iets prikkelends uit de leesmap, zat Valentijn met zijn neus uitsluitend in de 1-0, Leer het van Piet Keizer of de Wondersloffen van Sjakie. Later kwamen daar het weekblad Voetbal International, Sport in Beeld en Roel Dijkstra bij en tegenwoordig kijkt hij het klokje rond. Op de spaarzame momenten dat er géén live-voetbal wordt uitgezonden is er altijd nog jouwbuis. Voetbalveelvraten van dit kaliber hebben dan echt wel recht van spreken. Desgevraagd reproduceert hij zonder aarzeling de opgedane kennis: de snelste rode kaart ooit, de spelersvrouw met leipste buitenspelval, het aantal Romariootjes in Eindhoven e.o. Ook op actuele kwesties blijft hij geen enkel antwoord schuldig: is het chocoladebeen van Sven van Beek melk of puur, staat ons na Echt ook in Riga een kouwe kermis te wachten…..vraag maar raak. Bovendien moet je Valentijn nageven dat hij zich beperkt tot zijn eigen vakgebied en niet te pas en te onpas zijn mening over allerlei andere (bij)zaken ventileert waar hij noppes verstand van heeft, een kwaal waar steeds meer deskundigen op tv en social media last van hebben. Tegen hen wil ik zeggen, blijf bij je leest en laat de rest aan dit panel over.