Pevekoo's website

Vincent Janssen: pinchhitter of bankzitter?

Vincent Janssen is dé spits voor Oranje mocht Memphis niet mee kunnen doen aan het EK 2020!

Deze keer: Tegen de stelling!
Ongeveer een jaar geleden was de stelling ook aan Vincent Janssen gewijd. Toen werd hij voorgedragen om het spitsenprobleem bij Ajax op te lossen. In Amsterdam zag men dat niet zitten. Ten Hag koos voor de Tadic-variant en dat legde de club geen windeieren.
In de kwalificatie voor het EK was Memphis onbetwist de speler die de door Koeman bedachte tactiek tot een succes maakte. Zijn blessure is een streep door de rekening van de bondscoach. Koeman heeft nogal wat spelers ter beschikking die de spitspositie kunnen invullen. De Jong, Weghorst, Babel, Malen (ook geblesseerd) en Boadu kunnen allemaal in de spits spelen. Waarom zou Koeman aan dit rijtje ook nog Vincent Janssen toevoegen? Janssen speelt momenteel in Mexico en won onlangs met zijn club Monterrey de kampioenstitel. Hoeveel hij daar zelf aan heeft bijgedragen kan ik niet beoordelen. Beelden uit de Mexicaanse competitie zijn hier niet te zien. Janssen kennende, zal hij elke wedstrijd zijn stinkende best doen en regelmatig een goaltje meepikken. Daarmee is hij echter nog lang geen Memphis!
Voetbal is geen politiek. Daar wordt een falende of zieke minister vervangen door een andere politicus en het politieke spel gaat ongewijzigd verder. Bij voetbal heeft een wijziging in de opstelling wél gevolgen voor het spel. Met De Jong in de spits krijg je een ander speltype dan met Babel.  Daarmee moet een trainer rekening houden. Ten Hag weigerde tegen Valencia zijn tactiek aan te passen, ondanks dat Promes en Neres vanwege blessures afwezig waren. De gevolgen zijn bekend. Het was Van Gaal die in 2014 bij het WK de tactiek perfect aanpaste aan de aanwezige spelers. Het is de vraag of Koeman dit ook in de vingers heeft.
Om een toernooi te winnen, hoef je wedstrijden niet met grote cijfers te winnen. Tegendoelpunten voorkomen en toeslaan als de mogelijkheid zich voordoet, daar gaat het om. Dat bewezen de winnaars van de laatste grote toernooien: Frankrijk, Portugal en Duitsland. Al deze teams beschikten over snelle, technisch vaardige spelers. Aan dat profiel voldoen De Jong, Weghorst en ook Janssen in elk geval niet. Het zijn alle drie pinchhitters die je kunt inzetten als de nood aan de man komt. Memphis daarentegen had de rol van Robben uit 2014 kunnen vervullen: een aanvalsleider die in zijn eentje een verdediging voor schut kan zetten!

En wat vindt Frank (vóór de stelling)?:
Van een redactie die ter gelegenheid van de 500e uitgave van diverse kanten flinke veren kreeg geïnjecteerd en werd geroemd om het hoge kwalitatieve gehalte van dit magazine, mag je kwaliteitsstellingen verwachten aangaande kwaliteitsspelers en ik vraag me hartgrondig af hoe Vincent Janssen in dit plaatje past. Nadat hij er een paar in had geschoten bij Almere City en AZ vertrok hij veel te vroeg naar de top van de Premier League om daar de stevigheid van de reservebank en kuipstoeltjes op de tribune te testen. Een aantal blessures en omzwervingen in Turkije verder schijnt hij nu neergestreken te zijn bij een club in het mooie, moorddadige Mexico, je moet er maar net zin in hebben…. En deze Vincent gaat onze EK-zomer redden??
Maar vooruit, het jaar is pril, de lente lonkt, ik ben bijna jarig, in een goede bui en best bereid om hier plichtsgetrouw een positieve zwengel aan te geven, maar eerlijk gezegd heb ik nog werkelijk geen idee waarom dit voormalige ‘Talent van het Jaar’ geselecteerd zou moeten worden voor Oranje. Kan het zijn dat hij verre familie is van Lewandowski of Ronaldo? Weet hij iets over Ronald Koeman dat Bartina (nog) niet weet en kan hij daarmee een plek afdwingen? Raken al onze professionele spitsen, inclusief Vivianne Miedema, op mysterieuze wijze in de kreukels en is Vincent de enige ‘warm body’ die resteert? Lijken mij geen van alle aannemelijke scenario’s. Met een vrouw als Bartina aan mijn zijde zou ik mij sowieso ook geen misstappen meer permitteren.
Toch kan zijn aanwezigheid op het EK een louterende uitwerking hebben op veel jonge voetballers: het is namelijk niet allemaal ‘Frenkie de Jong’ en ‘Virgil van Dijk’ wat er blinkt, hoe graag de Appie het dezer dagen wil doen geloven met hun nieuwe Voetbalheldencampagne. Een groot deel van de jongens (en ouders) die zich jarenlang het schompes hebben getraind (en gereisd) belandt uiteindelijk in de 2e of 3e divisie, geprezen zijn zij die voor hun boterham zijn aangewezen op een Russische of Mexicaanse middenmotor, om nog maar niet te spreken over landen waar je eigen vrouw of vriendin niet eens welkom is in het stadion. Of in Italië….niet om aan te gluren de competitie daar. De sombere aanblik van een bankzittende, klaverjassende Vincent Janssen kan zo maar een aantal jonge talenten op een ander spoor zetten en wie weet zit juist hier een toekomstige Nobelprijswinnaar, de nieuwe John Lennon of meneer Aart tussen. Hoe fijn zou dat wel niet zijn?