Pevekoo's website

Voetbal moet wijken voor belangrijker zaken!

Gezien de impact van het Coronavirus moet alle voetbal wereldwijd 4 weken stilgelegd worden!

Deze keer: Tegen de stelling!
Toen ik bijna twee weken geleden de stelling voor het eerst zag, leek de impact van het coronavirus nog wel mee te vallen. Ik had me dan ook verheugd op de Strade Bianche, de mooiste wielerwedstrijd van het jaar. De Toscane, witte onverharde grind- en zandwegen, wielrenners die uit stofwolken opduiken. Een fantastische finish: een steil klimmetje over kasseien in het historische centrum van Siena. Helaas, het mocht niet zo zijn!
De Europese virushaard lag in Italië. In Nederland ontstond daarom lichte paniek, toen bleek dat studentenvereniging Vindicat uit Groningen met maar liefst 900 personen op ski-vakantie was in Noord-Italië. De meeste studenten zullen wellicht meer te zien zijn geweest in de après-skibar dan op de ski-piste. Of dat de reden is dat bij terugkomst niemand besmet was? Niet Groningen maar Brabant werd zodoende de provincie met de meeste besmettingen.
De impact van het coronavirus is inmiddels gigantisch, zowel maatschappelijk, economisch als ook op sportief gebied. Langzamerhand word ík ook een beetje ziek, maar dan van politici, journalisten en BN’ers die op tv hun mening geven over de aanpak van de coronacrisis. Het was Jürgen Klopp die al een paar weken terug, tijdens een persconferentie, de spijker op zijn kop sloeg. De trainer ergerde zich, toen hem een vraag werd gesteld over de gevolgen van het coronavirus. Waarom werd hém, een voetbaltrainer, hierover een mening gevraagd, vroeg hij zich af. Volgens Klopp moeten mensen met kennis van zaken oordelen wat wel en niet te doen. Afgelopen week herhaalde hij die oproep in een open brief aan de fans. Ik ben het grondig met hem eens, waarbij ik me wel realiseer dat ook de deskundigen geen honderd procent zekerheid kunnen geven over de verdere ontwikkeling van het virus.
In Nederland zijn veel evenementen en bijeenkomsten afgelast. Inmiddels zijn ook de scholen en horeca dicht. De KNVB besloot vorige week al dat er tot eind maart niet gevoetbald wordt, dat is nu met een week verlengd. Wanneer jullie dit lezen heeft de UEFA wellicht besloten om het EK-voetbal uit te stellen. Voorlopig geldt echter nog geen wereldwijd voetbalverbod. Waarom ook? Op de wereldkaart zie ik nog een aantal witte vlekken waar geen coronavirus is geconstateerd. Daarom ben ik tegen de stelling. Op Groenland, Spitsbergen en in een paar Afrikaanse landen kan rustig gevoetbald worden!

En wat vindt Frank (vóór de stelling)?:
Twee weken geleden kwam deze stelling behoorlijk absurd over en had ik als aangewezen voorstander vrij snel een parallel gemaakt met de Spaanse griep die destijds werd neergesabeld door het populaire dwergwerpen lange tijd te verbieden in combinatie met het sluiten van alle herbergen waar edellieden en ridders doorgaans meer namen dan pullen gerstenat en geroosterd everzwijn. Dit alles gehandhaafd door een goed functionerende inquisitie.

De wereld ziet er inmiddels compleet anders uit en het is nog maar de vraag of de bal dit seizoen überhaupt nog gaat rollen en of er deze zomer nog een Spaatje op een terrasje valt te vatten. Toch is het verstandig om aan de rigoureuze maatregelen gehoor te geven: u en ik kennen allemaal wel iemand voor wie een besmetting nare gevolgen zal hebben. De samenleving is ziek (en was dat misschien al een beetje), hopelijk na een maand, desnoods twee of drie, onder de wol in alle opzichten weer stukken beter.