Pevekoo's website

Waarom scoort Dost niet in Oranje?

Bas Dost scoort veel in Portugal maar komt te kort voor Oranje!

Dost is een speler met beperkte kwaliteiten, maar we doen hem tekort door te veronderstellen dat hij het niveau van het huidige Oranje niet aankan. Zo hoog is dat niveau namelijk niet. Zou hij op dezelfde manier ingezet worden als in Portugal dan scoorde hij ook voor Oranje. Door de speelstijl van Oranje is hij hier echter overbodig en was zijn besluit om te bedanken heel verstandig.
Dost is het type spits dat afhankelijk is van ballen vanaf de flanken. Buitenspelers, voor zover ze überhaupt nog opgesteld worden, zijn tegenwoordig echter veel meer gericht op eigen succes en zoeken zelf de weg naar het doel om te kunnen scoren. Fatsoenlijke voorzetten zijn daarom zelden te zien. Spitsen die in de zestien blijven wachten op een bruikbare bal redden het daarom tegenwoordig niet meer. Een speler als Huntelaar weet zich dankzij zijn ervaring en raffinement nog enigszins te handhaven. Bij Feyenoord laat Jørgensen zich vaak terugvallen uit de spits om zodoende als aanspeelpunt te fungeren bij combinaties. Dost kan het zich permitteren om bij Sporting statischer te spelen omdat hij daar wel voorzien wordt van bruikbare ballen.
Na de ervaringen met Dost begrijp ik niet dat Koeman voor de komende oefenduels alweer Wout Weghorst heeft geselecteerd. Weghorst past net zoals Dost niet in het huidige Oranje. Hij is zelfs nog veel beperkter in zijn spel en niet goed genoeg voor de top. Dat werd in de bekerfinale pijnlijk duidelijk. De bekerfinale bracht trouwens nog meer aan het licht. Sinds lange tijd zag ik weer eens een volledige wedstrijd tussen twee Nederlandse ‘topteams’. Het was onthutsend om te zien hoe slecht er werd gespeeld. Foute passes bij de vleet. Ondanks het slechte spel, kende de euforie in Rotterdam geen grenzen. De bekerwinst voelde blijkbaar als goedmakertje voor een verknald seizoen. Een kinderhand is snel gevuld!