Het Nederlands elftal moet ballen tonen en niet naar Qatar gaan!
Deze keer: tegen de stelling!
Het is niet de eerste keer dat een regime een sportevenement gebruikt tot meerdere glorie van zichzelf: Berlijn 1936, Argentinië 1978 en Rusland 2018 zijn voorbeelden. Blijkbaar leren we niets van de geschiedenis. Geld en politieke druk zorgen ervoor dat principes aan de kant worden gezet en het belang van de sport ondergeschikt is. Toch zitten we vanaf volgende week aan de buis gekluisterd als het WK van start gaat. Welk recht hebben we dan om commentaar te leveren op de deelname van Oranje?
Het heeft iets surrealistisch, een WK-voetbal in de maand november en dat in een land dat totaal geen historie heeft in deze sport. In Qatar zijn ze wél gek van kameelraces. Daarbij leggen kamelen diverse afstanden af op een renbaan. Vroeger werden kleine jongens ingezet als jockey. Tegenwoordig is er een robotjockey op de kameel bevestigd. De eigenaren van de kamelen rijden in hun dikke auto’s langs de baan en besturen de jockeys. De wedstrijden worden zelfs live op tv uitgezonden. Misschien iets voor Viaplay: niet naar Max Verstappen, maar naar racende kamelen kijken. Het zal even wennen zijn!
Dat twaalf jaar geleden het WK 2022 aan Qatar werd toegewezen, was een van de grootste blunders uit de sportgeschiedenis. Qatar werd gekozen omdat het land met veel geld strooide. Voetbalbestuurders lieten zich betalen om voor Qatar te kiezen. Destijds had resoluut ingegrepen moeten worden, maar dat werd verzuimd. ‘We hebben het allemaal laten gebeuren’, zei Jürgen Klopp onlangs en hij heeft helaas gelijk. Nu is het te laat en zitten we met een WK in het verkeerde land, in het verkeerde jaargetijde.
Tijdens de bouw van de stadions verloren veel arbeidsmigranten het leven en dat maakt alles nog veel pijnlijker. Qatar ontkent de vele doden en wordt daarin gesteund door de FIFA. Onderzoeken van Amnesty International tonen echter iets anders aan. Die laatste organisatie is trouwens tegen een boycot van het WK. De aandacht voor het WK zorgt er wellicht voor dat het land hervormingen doorvoert zodat de situatie voor arbeidsmigranten verbetert. Op het veld dient het daarom alleen om voetbal te draaien, maar iedere gelegenheid daarbuiten moet door journalisten en officials aangegrepen worden om de misstanden in het land aan de kaak te stellen. Dat kan de situatie van de arbeidsmigranten betreffen, maar ook de wijze waarop omgegaan wordt met lhbti’ers.
De machthebbers van Qatar zijn niet gediend van kritiek, zoals onlangs bleek. Oranje heeft echter iemand in zijn gelederen die ballen durft te tonen, vraag dat maar eens aan Luca Toni. De hoop is gevestigd op Van Gaal. Hij is de enige die de durf heeft om ook in Qatar, op zijn bekende wijze, buiten de lijntjes te kleuren. Een paar rake woorden in Qatar zouden hem pas écht legendarisch maken!
En wat vindt Frank (vóór de stelling)?:
https://dontwatchqatar2022.com/2022/09/12/1-is-this-world-cup-really-that-bad/ maait al het gras uitvoerig voor mijn voeten weg over dit rare toernooi, in een raar land, op een raar tijdstip. Aangezien mij vriendelijk doch dringend is verzocht om termen als schrepel, jansaliegeest, melkzuurbacterie en promiscuïteitbevorderend te mijden, zoek ik ditmaal mijn toevlucht tot enkele plaatjes:
Wegblijven uit Qatar….en wel hierom:
En om deze deceptie te voorkomen:
Laten we de kostbare tijd besteden om onze eigen problemen op te lossen:
Daarnaast zijn er genoeg alternatieve bezigheden die in deze tijd van het jaar voor veel meer plezier en veel minder ongemak zorgen:
Dus: nu het nog net niet te laat is: