Pevekoo's website

Was de kritiek van Courtois op de verkiezing voor de Gouden Bal terecht?

Thibaut Courtois zal nooit de Gouden Bal winnen: daar is hij niet goed genoeg voor!

Deze keer: vóór de stelling!
Bij Vandaag Inside komt tot vervelens toe het filmpje voorbij waarin een door emoties overmande vader van Thibaut Courtois te zien is. Onwillekeurig straalt zoiets af op de doelman en wordt hij gezien als een watje. Thibaut staat echter zijn mannetje en dat blijkt maar weer nu hij commentaar durft te geven op de rangschikking voor de Gouden Bal. Het feit dat hij dit doet wil niet zeggen dat hij ook gelijk heeft.
In mijn jeugd maakten keepers veel indruk. Lev Yashin en Eddy Pieters-Graafland waren mijn helden. Yashin was gewoonweg de allerbeste. Kijk maar eens op YouTube en je weet waarom. Eddy Pieters-Graafland was de keeper van mijn toenmalige favoriete club, Feyenoord. Tegenwoordig heb ik geen favoriete clubs meer. Ik geniet gewoon van de ploeg die op enig moment het beste voetbal laat zien. Toegegeven, dat is in de laatste decennia in Nederland toch vaak Ajax geweest. Er zijn wel clubs waarvoor ik een zwak heb, zonder fan te zijn. Een van die clubs is Go Ahead Eagles. Heerlijk, een stadion midden in een woonbuurt. Het past helemaal bij de Engelse naam van de club. Het is ook het enige stadion waarvan ik weet aan welke straat het ligt: Vetkampstraat!
Waar keepers in het verre verleden mannen waren die onverschrokken het hele strafschopgebied beheersten zijn het nu allemaal lijnkeepers geworden. Aan de zestien komen ze tegenwoordig alleen met de bal aan de voet. Dat het bij de eerstvolgende actie vaak fout gaat, toont aan dat een keeper geen voetballer is. En daar zit de kronkel in de gedachten van Courtois. Fijn dat er iemand is die ballen kan tegenhouden, maar uiteindelijk gaat het in het voetbal erom hoe goed een speler met zijn voeten is. De Gouden Bal is bestemd voor de beste voetballer en dat is Courtois duidelijk niet.
De Belgische doelman leverde weliswaar commentaar op de ranglijst maar was wel realistisch toen hij zei dat het voor hem onmogelijk is om de prijs ooit te winnen. Courtois was afgelopen jaar wel de beste keeper en kreeg daarvoor de Lev Yashin-prijs. Een prijs genoemd naar de, volgens velen, beste keeper aller tijden. Yashin was trouwens de enige keeper die ooit de Gouden Bal won. Dat was terecht, want een keeper was destijds meer op zichzelf aangewezen. Tegenwoordig wordt vaak met een heel team verdedigd. Laten we het daarom bij die uitzondering voor Yashin houden!
Er is vaak kritiek op de verkiezing voor de Gouden Bal, maar met Benzema is dit jaar wel echt de beste voetballer beloond met de begeerde prijs. Dat was vorig jaar wel anders …

En wat vindt Frank (tegen de stelling)?:
Vergeet alles wat ik in het verleden over doelmannen heb beweerd: het zijn allesbehalve gemankeerde voetballers die op het schoolplein naar een functie elders zijn verbannen. Los van het feit dat Thibaut Courtois deze titel dik verdient, is het evenzeer een eerbetoon aan de poortwachters van het vijfmetergebied, de zwierige zwaartekrachttrotserende zwevers op weg naar de kruising.…wie droomt daar niet van.
Sowieso moeten we de mensen die zich inzetten om andermans scoringsdrift te beteugelen op het schild hijsen…..-malle- jan en alleman is er tegenwoordig op uit om punten te drukken, waarbij het doel alle middelen heiligt om stemmers, likes, views, kijkcijfers en aandacht binnen te hengelen. Zelfs de WK-organisatie schroomt er niet voor om een wortel voor de neus van oranje-ezels te houden. Waar zijn de mensen die bereid zijn om zich hier languit en met doodsverachting voor te werpen?
Maar zonder verder al te diepzinnig te worden: respect voor iedereen die een schoon laken als hoogst haalbare beschouwt, applaus voor de beroepsgroep die Jasper Cillessen als collega tolereert en niets dan lof voor mensen die handschoenen dragen in tijden dat de besmettingen weer oplopen. En bovenal een diepe buiging voor de Madrid-doelman die persoonlijk verantwoordelijk is geweest voor het binnenhalen van het kampioenschap en de Champions League. Mo Salah wordt nog regelmatig gillend om zijn moeder en badend in het zweet wakker als de finale in Parijs in zijn dromen voorbij komt. Minimaal zeven cruciale reddingen telde ik tijdens het terugkijken van de samenvatting. Daar steekt de gelauwerde wereldvoetballer van het jaar Karim Benzema met een paar doelpogingen schril tegen af. Het lijdend voorwerp in deze stelling boft dat onze functieomschrijving niet alleen rept over het aankaarten van misstanden, maar dat deze liefst ook meteen door Peter of mij worden rechtgezet. Vandaar dat ik de Belgische keeper naar Den Haag heb laten komen om hem tijdens een intieme doch feestelijke bijeenkomst alsnog de welverdiende Ballon d’Or uit te reiken. Ere wie ere toekomt: