Pevekoo's website

Wie is beter, Ziyech of Tadic?

Ziyech is een veel betere speler dan Tadic

Deze keer: Tegen de stelling!

Voor deze eerste stelling ‘nieuwe stijl’ zadelt de redactie ons gelijk op met een dilemma. Wie is beter, Ziyech of Tadic? Het vergelijken van voetballers is iets van alle tijden. Wie was beter, Pelé of Maradona? Har of Ton Golsteijn? En de grootste vraag van de laatste jaren: Messi of Ronaldo?
Qua spel zijn Ziyech en Tadic vergelijkbare spelers. Beiden zijn linksbenig en technisch erg begaafd. De achtergrond van beide spelers is echter totaal anders. Ziyech is in Nederland geboren, in Dronten. Bij Dronten moet ik altijd terugdenken aan ‘Stuif es in’, een kinderprogramma dat in mijn jeugd op tv te zien was. Dat dit programma werd uitgezonden vanuit de Meerpaal te Dronten, is om de een of andere onverklaarbare reden in mijn geheugen gegrift. Daar waar Ziyech dus opgroeide in Nederland en hier ook zijn opleiding genoot, groeide Tadic op in Servië. Ik weet niet of dat wel altijd vrolijke jaren zijn geweest. Servië was toentertijd regelmatig in oorlog met de omliggende landen. Ik kan me voorstellen dat het voor Ziyech dan toch allemaal wat gemakkelijker is geweest.
Waarom wordt Ziyech in de stelling een veel betere speler dan Tadic genoemd? Omdat hij de laatste weken met mooie passes strooit? Vanwege zijn fraaie vrije trappen? Omdat hij tot voetballer van het jaar is gekozen? Het is allemaal waar, maar louter gebaseerd op zijn spel van het laatste jaar. En Tadic dan? Na goede prestaties bij Groningen en Twente vertrok hij naar Engeland en speelde daar bij Southampton. Hij heeft daar bewezen dat hij ook in een sterkere competitie zijn mannetje staat. In Engeland noemden ze Tadic niet voor niets ‘Silent Genius’.
Het lijkt trouwens alsof Ziyech getergd moet worden om tot goede prestaties te komen. Het hogere salaris van Tadic, het afnemen van rugnummer 10, het zijn zaken die er misschien wel voor zorgden dat Hakim zijn beste spel liet zien. Wat gebeurt echter als die prikkels wegvallen? Tadic heeft die prikkels niet nodig. In een interview met de Telegraaf stelde hij dat talent alleen, niet genoeg is. Karakter en mentaliteit zijn even belangrijk.
Door alle loftuitingen zal het voor Ziyech niet gemakkelijk worden om met beide benen op de grond te blijven staan. Hij zal karakter moeten tonen, wil hij de stap kunnen zetten naar een sterkere competitie. Tadic slaagde daarin, Ziyech moet het nog waarmaken. Voor mij reden om Ziyech nog geen veel betere speler dan Tadic te noemen!