Pevekoo's website

Wie is de rare kwast?

De ijdele Louis van Gaal vindt geen enkel geschilderd portret gelukt.
Wat is hij toch een rare kwast!

Deze keer: Tegen de stelling!
Het zijn tegenwoordig dé kijkcijferhits: tv-programma’s waarin een jury bepaalt wie de beste zanger(es), bakker of schilder is. Komende zomer wordt zelfs de beste maker van zandsculpturen gekozen. Kijkers willen blijkbaar bevestigd zien dat de ene kandidaat beter is dan de andere. En dan achteraf stechelen, want de jury heeft toch nooit de juiste kandidaat gekozen.
Bij ‘Heel Holland Bakt’ wist men André van Duin te strikken als presentator. Afgelopen seizoen was dan ook nog de sympathieke en dove Cas een van de kandidaten. Dat zorgde voor veel kijkers. Omdat mijn echtgenote wel van bakken houdt maar niet van schilderen heb ik wel mogen ‘genieten’ van HHB, maar heb ik geen enkele aflevering gezien van ‘Project Rembrandt’. De vele promo’s kon ik echter niet missen en dan is er ook nog altijd internet. Ook bij dit programma zag je hetzelfde concept: een leuke presentatrice en aansprekende gasten. Zo mochten André van Duin en Louis van Gaal poseren voor de schilders. Daar waar André altijd zorgt voor een lach, roept Louis juist andere emoties op bij mensen. De een adoreert hem, de ander kan hem niet uitstaan. Voor de makers van het programma was Van Gaal een geschenk uit de hemel. Veel kijkers waren benieuwd hoe Louis, die zichzelf wellicht de Rembrandt onder de trainers vindt, zou reageren op de schilderwerken. De verwachtingen werden volledig ingelost, Louis was op zijn best!

Het tv-programma moest een eerbetoon zijn aan Rembrandt. Ik ben ooit in het Mauritshuis in Den Haag geweest. Daar hingen ook schilderijen van Rembrandt. Ofschoon ik geen kunstkenner ben, viel me op hoe gedetailleerd de personen in de diverse werken geschilderd waren. De kritische kanttekeningen van Louis bij de van hem gemaakte portretten waren daarom volledig terecht. Rembrandt had dat neusje van hem toch echt beter geschilderd en ook de juiste kleur van het hemd getroffen. Louis was absoluut niet de rare kwast in het programma. Hij zei wat hij zag, terwijl sommige kandidaten schilderden wat ze meenden te zien. Ik stel voor om Louis een kunstprogramma te laten presenteren. Ook dat wordt een kijkcijferhit. Wedden dat hij kunstwerken, waarvoor de kenners momenteel bereid zijn miljoenen te betalen, zonder blikken of blozen volledig afkraakt?

En wat vindt Frank (Vóór de stelling)?:
Wat fijn dat wij het een keer over Kunst mogen hebben. Wekelijks weten we het ín deze column aardig te verbloemen maar voor ons liever negen muzen dan elf spelers. Ik hoop dat het project Rembrandt bij velen van jullie het vuur voor de klassieke schilderkunst heeft ontstoken, al was het maar omdat het programma strategisch zat ingeklemd tussen Studio Sport en Studio Voetbal. Ik mocht graag inschakelen, vooral omdat de begrippen perspectief, diepte en verdwijnpunt aanschouwelijk inzichtelijk werden gemaakt door coach Iris Frederix. Zij dwong haar leerlingen en de kijkers nadrukkelijk tot goed kijken, een advies dat ik als liefhebber volgaarne ter harte nam.

Tijdens een van de afleveringen mocht Louis van Gaal plaatsnemen in een zetel om drie uur lang als een zonnekoning te poseren voor de overgebleven kandidaten Als pleitbezorger van deze stelling moet ik Louis gelijk geven: geen enkel schilderij vertoonde enige gelijkenis met het voorbeeld. Eentje kwam een beetje in de buurt, maar dat was onvoldoende voor de overwinning, want ja…..het is en blijft kunst nietwaar. Van Gaal zelf lette vooral op de kleur van zijn overhemd: die was wit en dan moesten de amateurschilders niet met groen, blauw of pimpelpaars aankomen. De juryleden -kenners op dit vlak – tikten Louis hierover hardhandig op zijn vingers, want in de kunst is wit niet wit, maar juist groen, blauw of pimpelpaars. Even was onze voormalige bondscoach uit het veld geslagen, maar Louis zou Louis niet zijn, als hij naderhand toch zijn gelijk trachtte te halen: “anders had ik vanochtend heus wel een gekleurd overhemd aangetrokken!” Dus ja, ook positief over het tweede deel van de stelling, het is en blijft een rare kwast. Ik kan me overigens voorstellen dat hij nu nog verder van het padje is geraakt vanwege de prestaties van Erik ten Hag. Want wie had kunnen bevroeden dat Van Gaal ooit nog een opvolger zou krijgen in de Amsterdamse eregalerij der Champions League/Europacup 1 winnaars?