Pevekoo's website

Wintermekkerwandeling Geiteclub Iris 2

27-12-2019 Wintermekkerwandeling Geiteclub Iris 2 Sint Joost                       
Sint Joost: Ton Tonnaer
Als na een aantal sfeervolle dagen de kerstlampjes en de ledkaarsen weer gedoofd zijn en de zitbank verworden is tot een groot bed, kan men op vrijdag 27-12-2019 energie tanken en de rug strekken. Op deze dag organiseert Geiteclub Iris 2 te Sint Joost de humoristische wintermekkerwandeling met als thema ‘Walking and Talking’. Wandelen is het reizen te voet in gematigd tempo, zich met stappen voortbewegend waarbij de voeten om beurten worden verplaatst zodat er zich altijd één voet op de grond bevindt bij tweevoetige voortbeweging. Iedereen, dus óók niet-leden, zijn meer dan welkom bij deze wandelhappening. We starten om 13.00 uur vanaf Café ’t Heukske aan de Rijksweg te Sint Joost. Geniet van de mooie plekjes waar Sint Joost rijk aan is. De regio van Sint Joost werd ca. 1730-1780 onveilig gemaakt door de Bokkeriejers. De legende vertelt dat deze bende van rovers/moordenaars op de rug van een, jawel hoor, een geit reden wiens hoeven nooit de grond raakten. Of dit ook bij de leden van de Geiteclub het geval is na een bezoek aan een bierwinkel is niet bekend. Geef je ogen onderweg goed de kost want fotografie in combinatie met activiteiten en gebeurtenissen in 2019 zijn de rode raad bij de vragen/opdrachten.

Zo zal er ook gekeken worden naar de Sint-Theresiakapel. De eerste kapel werd in 1929 gebouwd door de adellijke familie Barbou van Roosteren, uit dankbaarheid voor genezing. In 1932 werd een grotere kapel gebouwd, feitelijk de voorganger van de kerk. In 1935 werd een kerk gebouwd die de functie van de kapel overnam. De kapel werd verbouwd tot woonhuis. In 2002 werd een nieuwe Sint-Theresiakapel gebouwd. De eerste steen werd opnieuw gelegd door de familie Barbou van Roosteren. Het is een replica van de kapel van 1929. De bakstenen kapel heeft een spits zadeldak en een driezijdig gesloten koor. De kapel heeft twee glas-in-loodramen die respectievelijk Sint-Judocus en Sint-Joris voorstellen. De eerste helft van de tocht zal eindigen in de ”kerststal” van v.v. Sint Joost. Hier staat de pan met soep van oma al te pruttelen voor de deelnemers. Waarschijnlijk zal de kerstman of kerstvrouw even zijn/haar arrenslee parkeren en een woordje richten tot de aanwezigen. Er is ook gelegenheid om het vochtgehalte op een aanvaardbaar peil te brengen, uiteraard op eigen kosten, de kerstman is niet ”gekke Henkie of Truus”. Na deze pauze zal niets meer in de soep lopen en is het weer: ”Sjeng aon de geng”. Na ongeveer 3,5 km is het de hoogste tijd voor een kleine, gratis, alcoholische versnapering. Dit geeft weer kracht en energie voor twee! Alle indrukken van de wandeling kan men verwerken en evalueren onder het genot van een winterbiertje of warme chocomel in café ’t Heukske. U komt toch zeker ook naar deze speciale, kindvriendelijke wandeling? Wandelschoenen aanbevolen.

Op 1 januari 2020 om 11.00 uur treffen de leden van de Geiteclub zich bij de residentie van Iris om elkaar een gezond en vooral humoristisch 2020 toe te wensen. Dit onder het genot van een goed glas ”champagne” en iets sterkers tegen de kou. Proost!